ZDA gorijo, Kitajska vrača udarec in poziva Trumpa: Predsednik, ne skrivajte se za tajno službo! Stopite pred protestnike… – TOPNEWS.si

ZDA gorijo, Kitajska vrača udarec in poziva Trumpa: Predsednik, ne skrivajte se za tajno službo! Stopite pred protestnike…

ZDA gorijo, Kitajska vrača udarec in poziva Trumpa: Predsednik, ne skrivajte se za tajno službo! Stopite pred protestnike…

Kitajski uradniki in državni mediji koristijo priložnost za primerjavo protestov in izgredov, ki divjajo po ZDA, z demokratičnim gibanjem v Hong Kongu in obtožujejo Washingtona hinavščine.

Masovni protesti so se čez vikend razširili na več ameriških zveznih držav, številni pa so se stopnjevali, potem ko so se policisti odzvali s solzivcem, gumijastimi naboji in drugimi projektili, ponekod pa se celo z vozili vozili nad protestnike.

V nekaterih mestih so se zgodili ropi in požigi, policija pa je bila po vsej državi kritizirana zaradi uporabe prekomerne sile.

Proteste je sprožila smrt Georgea Floyda, temnopoltega moškega, ki ga je ubil beli policist v Minneapolisu.

Protesti v ZDA se dogajajo po skoraj letu dni hudih demonstracij nasprotnikov kitajske politike v Hongkongu, kjer so policisti bili tudi že večkrat obtoženi uporabe prekomerne sile.

Ameriška administracija je glasno podprla pro-demokratično gibanje v Hongkongu, še posebej, ker je Peking napovedal deklaracijo, s katero bodo tej pol-avtonomni regiji naložili zakone o nacionalni varnosti.

Po dnevu kaotičnih prizorov v ZDA je tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying na tviterju objavila tvit z besedami “Ne morem dihati” – zadnje besede Floyda – z videoposnetkom njenega ameriškega kolega, ki kritizira kitajski napad na Hong Kong.

Drugi tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za zunanje zadeve Lijian Zhao je ponovno objavil številne pripombe in poročila o protestih, celo od ruskega predstavnika pri OZN, ki je ZDA obtožil dvojnih standardov.

https://twitter.com/HuXijin_GT/status/1267018071207669760

Zakaj ZDA zanikajo Kitajski pravico, da vzpostavi mir in red v Hongkongu, medtem ko doma brutalno zatira proteste? se je vprašal Dmitrij Poljanski.

Kitajski državni mediji prav tako kritizirajo ZDA.

Predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi je nekoč nasilne proteste v Hong Kongu označila za “lep prizor” … Ameriški politiki lahko zdaj uživajo v tem prizorišču skozi svoja okna – je zapisal Hu Xijin, urednik “Global Timesa”.

Kitajska je pogosto opozarjala na težave v Združenih državah Amerike, da bi se odzvala na kritike kršitev človekovih pravic na svojem ozemlju, vključno z ravnanjem z manjšinami ali v zadnjem času ravnanjem s protestniki v Hong Kongu, poroča “Guardian”.

Peking je večkrat obtožil “tuje sile”, vključno z ZDA, da so spodbudile in sprožile proteste v Hong Kongu.

Hu je v nedeljo dejal, da hongkonški protestniki “očitno” stojijo za ameriškimi demonstracijami.

Zelo dvomim, da so uporniki iz Hongkonga vdrli v ameriške države – je zapisal in izzval obtožbe, da širi teorije zarote.

Hu in njegov časopis sta v seriji tvitov in uvodnikov v časopisu čez vikend obtožila ZDA in njenega predsednika Donalda Trumpa hinavščine.

  • Gospod predsednik, ne skrivajte se pred tajnimi službami. Pojdite resno na pogovor s protestniki. Pogovarjajte se z njimi, tako kot ste pozvali Peking, naj se pogovarja z uporniki iz Hong Konga – je zapisal.

V drugem tvitu je zapisal, da oba protesta kljubujeta zakonu, redu in sta uničujoča, a da so ZDA proteste v Hong Kongu razumele kot upravičene, dokler jih niso videli na svojem ozemlju.

Povedal je, da Kitajci verjamejo, da so nemiri v ZDA maščevanje zaradi podpore ameriške vlade v Hong Kongu. Kitajska vlada ni pokazala nobene podpore izgredom v ZDA. “Upam, da bodo Američani opazili zadržanost Pekinga,” je dejal Hu.

Posnetki s protestov v ZDA so bili objavljeni tudi na tviter računu “Global Timesa”, vključno s policijskim vozilom, ki je vozilo nad protestnike v New Yorku.

COMMENTS

Wordpress (0)