EU priznava, da bo zemeljski plin ključen pri energetskem prehodu – TOPNEWS.si

EU priznava, da bo zemeljski plin ključen pri energetskem prehodu

EU priznava, da bo zemeljski plin ključen pri energetskem prehodu

“Uporaba zemeljskega plina bo verjetno potrebna za preusmeritev iz premoga na trajnostno energijo. Mislim, da je to nekaj, kar moram dodati,” je dejal Frans Timmermans, izvršni podpredsednik Komisije, odgovoren za evropsko zeleno pogodbo. (Unija, 2020. Vir: ES – Avdiovizualna služba)

Čeprav so projekti za fosilna goriva v teoriji izključeni iz EU financiranja, bo zemeljski plin še naprej igral ključno vlogo pri nadomeščanju premoga, hkrati pa bo pomagal pri gradnji vodikove infrastrukture vsaj za stroške, je v četrtek (28. maja) dejal vodja EU za podnebne spremembe Frans Timmermans.

“Trudimo se, da bi se čim bolj oddaljili od projektov na področju fosilnih goriv,” je na novinarski konferenci o načrtu za gospodarsko okrevanje EU po krizi COVID-19 dejal Timmermans.

Vendar je opozoril tudi na nekatera siva območja in poudaril vlogo plina pri prehodu na sistem brez ogljičnih emisij, ki temelji predvsem na obnovljivi električni energiji.

“Moram priznati eno stvar: na nekaterih prehodnih območjih bo uporaba zemeljskega plina verjetno potrebna za prehod iz premoga na trajnostno energijo.”

“Mislim, da je to nekaj, kar moram dodati,” je dejal Timmermans.

Pri proizvodnji električne energije iz premoga se je v letu 2019 zgodil primeren upad, deloma zaradi zemeljskega plina in deloma zaradi obnovljivih virov energije, kažejo podatki, objavljeni v začetku letošnjega leta.

In čeprav se pojem plina kot “čistega“ fosilnega goriva zdaj vedno bolj izziva zaradi izpusta metana, zemeljski plin še vedno v povprečju oddaja 50% manj CO2 kot premog, ko gori v elektrarnah.

Dvojna raba plinske infrastrukture

Kar je še pomembneje, Komisija verjame, da bi obstoječa evropska mreža plinovodov in terminalov za utekočinjen zemeljski plin lahko bila dragocena prednost pri prehodu na vodik, čisto gorivo, ki pri sežigu ne sprošča toplogrednih plinov.

Medtem ko Komisija gleda na “namensko vodikovo infrastrukturo”, je Timmermans dejal, da bi zamenjava obstoječih plinskih omrežij lahko pomagala zmanjšati prehodne stroške.

“Pomembno je, da pogledamo na obstoječo infrastrukturo za zemeljski plin in utekočinjen zemeljski plin, da vidimo, v kolikšni meri je že uporaben za vodik in ali ga je mogoče prilagoditi rabi vodika,” je dejal.

“Bolj kot bomo lahko imeli dvojno uporabo infrastrukture, tem boljše bo – tudi v prihodnosti naredimo cenovno dostopen prehod na zeleni vodik,” je dodal.

“Zelo sem navdušen nad temi možnostmi in v tej smeri bomo naredili veliko dela,” je dejal Timmermans.

Vodikova Evropa, industrijsko združenje, je sodelovala pri razvoju “čiste vodikove hrbtenice“ za povezovanje industrijskih grozdov severne Evrope – v Nemčiji, Franciji, Belgiji in na Nizozemskem.

Tako bi lahko proizvodnjo in povpraševanje po vodiku ves čas uravnotežili in se izognili dragemu razvoju infrastrukture, pravi Jorgo Chatzimarkakis, generalni sekretar Hydrogen Europe.

Po njegovem mnenju bi bila “najcenejša pot preusmeritev obstoječih cevovodov, kar je tehnično povsem mogoče”.Gasilska infrastruktura Evropa (GIE), drugo industrijsko združenje, je opredelila štiri glavne poti za razvoj vodikove infrastrukture, vključno z neposredno pošiljko vodika v Evropo po cevovodih ali pretvorbo drugih plinov v vodik, potem ko pristanejo na uvoznih terminalih za UZP.

GIE trenutno pripravlja podrobno študijo stroškov in koristi za objavo oktobra, ki bo ocenila prednosti in slabosti teh različnih možnosti.

“Naložbe v naknadno opremljanje in nadgradnjo sedanje infrastrukture zemeljskega plina za obnovljive in nizkoogljične pline bodo bistvene,” je dejala Boyana Achovski, generalna sekretarka GIE.

Proizvajalci nafte in plina so pozdravili “pragmatičen in vključujoč pristop“, ki ga je sprejela podpredsednica Komisije.

“Plin in njegova infrastruktura sta izjemno vsestranska,” je dejal François-Régis Mouton, evropski direktor pri Mednarodnem združenju proizvajalcev nafte in plina (IOGP).

“Naj bo naravno – zamenjati premog – ali dekarbonizirati v vodik, plin je vedno sredstvo za obnovljive vire in učinkovit način za zmanjšanje emisij,” je dejal Mouton. “Zato je podpora proizvodnji čistega vodika iz preoblikovanja zemeljskega plina s CCS ali pirolizo tako pomembna,” je dodal.

Za zelene vlagatelje pa vlaganje v plinsko infrastrukturo ne “pije vode”.

“Timmermans je potrdil naše bojazni, da je pripravljen dati denar za fosilne plinovode pod pokrovom domnevno” čistega “vodika,” je dejala Tara Connolly, vodja kampanje za Friends of the Earth Europe.

Komisijo je pozvala, naj izključi kakršno koli financiranje EU za vodik, pridobljen iz fosilnih plinov. “Brez tega jamstva je vodik preprosto plinska industrija v ovčjih oblačilih,” je dejala Connollyjeva.

V začetku letošnjega leta je izvršna oblast EU dejala, da bo po poletnem premoru ustanovila “zavezništvo za čisti vodik”, da bi zgradila oskrbovalno verigo vodika v Evropi.

Komisija prav tako pripravlja EU strategijo za vodik in je predstavila ideje v načrtu pred objavo strategije junija.

“Čist vodik je ena od glavnih prednostnih nalog v naši energetski tranziciji,” je poudaril Timmermans in dejal, da vidi “velik potencial” v vodiku “tako kot viru energije kot skladišču”, za shranjevanje presežne proizvodnje vetrne in sončne energije.

COMMENTS

Wordpress (0)