(VIDEO) Tajna vikend operacija na vrhu SD-ja in kako se je v leteči menjavi na vrhu SD-ja “razdolžil” Dejan Židan? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tajna vikend operacija na vrhu SD-ja in kako se je v leteči menjavi na vrhu SD-ja “razdolžil” Dejan Židan?

(VIDEO) Tajna vikend operacija na vrhu SD-ja in kako se je v leteči menjavi na vrhu SD-ja “razdolžil” Dejan Židan?

Čeprav v slovenski politiki pravzaprav ni veliko skrivnosti in se večina dogajanja odvija tako rekoč pred kamerami in mikrofoni, je SD uspelo operacijo leteče menjave izvesti v strogi konspiraciji. Eden od akterjev slovenske politike, ki smo ga že pred leti novinarji spraševali, “kaj se dogaja v ozadju,” je takrat dejal, da bomo presenečeni, vendar slovenska politika nima ozadja (backgrounda) in to je videl kot problem.

Zato je bilo včeraj presenečenje ob informaciji, da Dejan Židan odstopa z mesta predsednika SD in da stranko prevzema Tanja Fajon, toliko večje. Za menjavo so se že konec prejšnjega in v začetku tega tedna najprej dogovorili v ožjem krogu, Dejan Židan, Matjaž Han, Tanja Fajon in Dejan Levanič, vendar je informacija tokrat ostala interna.

Tisti, ki poznajo ustroj delovanja stranke, so sicer že ob Velenjskem kongresu nekaj govorili o tem, da naj bi Dejan Židan odstopil svoje mesto predsednika stranke Tanji Fajon, vendar so se zapisi in govorice o tem kmalu umaknile s političnega radarja. Če bi govorili v strogo vojaškem žargonu, bi lahko rekli, da je bil edini problem Židana “premagati doseg” in pomanjkanje karizmatičnosti, da bi SD zopet postal vodilna stranka leve sredine. Ali, kot je dejal Dejan Židan, “si Slovenija zasluži premierko iz socialdemokratske stranke”.

Dejan Židan: “Utrdili smo podporo stranki, a želim, da bo stranka vodilna, zato sem moral nekaj spremeniti. Odhajam, ker je pravi čas, stranka je v dobri kondiciji. Ponosen sem, da ni več vprašanj kot pred šestimi leti, ali bo SD sploh prišel v parlament, ali je SD-ju sploh mesto v Sloveniji. Današnja vprašanja so drugačna – kaj mora SD narediti za preboj v vodilno stranko?” je poudaril.

“Tanja Fajon je v mojih očeh bodoča premierka Slovenije, v mojih očeh je človek, ki bo Slovenijo pripeljal nazaj iz te neobičajne družbe, v katero nas vodi sedanja vlada v napačno smer, stran od držav, ki spoštujejo pravo, stran od držav jedra, ki so pomembne za demokracijo in razvoj EU-ja. Tanja Fajon bo zmožna Slovenijo hitro pripeljati nazaj v to skupino držav,” je povedal Židan.

Po njegovih besedah so izkušnje držav, kjer imajo predsednice vlad iz socialno demokratskih strank, izjemne. “In to si Slovenija zasluži.”

Dejan Židan: Prišel je ponovno čas, da slovensko vlado vodi ženska in tokrat predsednica socialnih demokratov zato, ker izkušnje iz Evropske unije, da tam, kjer imamo ženske predsednice iz socialdemokratskih vrst, so v resnici izjemne. In to si tudi Slovenija zasluži”, je svoj nastop sklenil Židan.

Glede nove usmeritve stranke je na vprašanje, iz katerega volilnega bazena bo zajemala stranka, je tanja Fajon povedala:

“Jaz vidim, da je danes v Sloveniji ogromno ljudi neopredeljenih. To je ena stvar. Ne vedo na koga bi zaradi apatije in razočaranja volili. Gotovo obstaja veliko ljudi, ki ta trenutek ne vidijo prave izbire. Morda zato, ker niso več vpeti v nek proces odločanja, ker se počutijo odrinjene vstran, in tu vidim priložnost predvsem tesnega sodelovanja s temi skupinami ljudi.

Pa seveda, če se nam bodo sedaj z neko prenovljeno ekipo, to nam bo pokazal čas, kako bomo uspeli, pridružili tudi novi ljudje. Na to računam. Jaz se bom in se podajam v to z zavedanjem, da bom potrebovala veliko energije, ne samo jaz, ampak celotna ekipa, da bomo stali drug z drugim in si pomagali in da bomo poskusili prepričati, pridobiti tudi z neko novo svežino, z nekim novim načinom vodenja z še več podpore in zaupanja predvsem v slovenski javnosti, da smo zmožni poslušati in da smo zmožni sprememb”.

Sonja Lokar, ki velja za starosto SD-ja je na tiskovni konferenci dejala, da je absolutno čas v Sloveniji za ženske. “Ne samo v socialni demokraciji, ampak pri nas je to bolj normalno, ker smo vedno bili stranka, ki se je zavedala, da ne gre brez polovice človeštva, ne moreš urejat javnih zadev. Tako da je bil pravi korak in bil je pravi trenutek”.

Na ugotovitev, da Dejanu Židanu ni uspelo prebiti plafona 10 do 15 odstotkov in zakaj misli, da bi Fajonovi to lahko uspelo, je Sonja Lokar dejala: “Predvsem zaradi tega, ker je nova oseba, ki je prišla na to pozicijo, in ker je trenutek takšen, da so potrebne res globoke spremembe. Jaz mislim, da danes od politike ljudje pričakujejo, da bo spremenila način delovanja stranke. Stranke so se doslej kar naprej postavljale, tudi moja v položaj, da bomo zamenjali ljudi, da jim bomo podarili to in to, da bomo namesto njih naredili to in to.

Moderne stranke v današnjem času bi morale ljudem omogočiti, da naredijo tisto, kar oni sami potrebujejo. In to je zelo globoka sprememba. In jaz mislim, da je treba na drugačen način začeti povezovati ljudi, in stranke bi morale biti servis povezovanja ljudi, ne pa nadomestek za njihovo delovanje.”

COMMENTS

Wordpress (0)