Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš: Ne bom razglasil konca epidemije, gre za novo bolezen! – TOPNEWS.si

Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš: Ne bom razglasil konca epidemije, gre za novo bolezen!

Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš: Ne bom razglasil konca epidemije, gre za novo bolezen!

Minister za zdravje Republike Hrvaške Vili Beroš je zatrdil, da v državi ne bo razglasil konca epidemije tako, kot so to storili v Republiki Sloveniji, saj gre za novo bolezen in, kot je dejal, so izzivi glede tega številni.

Čeprav je Slovenija pred petimi dnevi razglasila konec “svoje” epidemije, Hrvaška zagotovo tega še nekaj časa ne bo storila, je za 24sata na kratko odgovoril zdravstveni minister Vili Berosdejal Beroš in dodal: “Vsekakor tega še ne bomo storili. Gre za novo bolezen, izzivi so številni”.

“S tem se v 25 letih dela še nisem srečal”

“Prav on je 5. marca razglasil epidemijo, tako da se v sistemu lahko postavijo različne službe, viri in vse, kar je potrebno. V primeru manjših, znanih epidemij, epidemiologi odločajo o uradnem trajanju.

“Na primer, ko smo imeli epidemijo ošpic, smo njen konec določili izključno na podlagi medicinskih kriterijev – traja do trenutka, ko od zadnjega primera mine obdobje maksimalne inkubacije ali dve takšni obdobji, odvisno. To je nekaj povsem drugega, s čemer se v 25.letih dela v tej ustanovi nisem srečal,” pojasnjuje primarius Bernard Kaić, vodja Službe za epidemiologijo nalezljivih bolezni pri Hrvaškem inštitutu za javno zdravje.

Direktor inštituta Krunoslav Capak na to vprašanje včeraj ni odgovoril. Pred dnevi je dejal, da hrvaški inštitut za javno zdravje ministru za zdravje predlaga razglasitev konca, odločitev pa sprejme vlada.

“Gre za epidemiološko oceno, ki temelji na resnosti bolezni, tveganju, prenosu bolezni, tveganju za ponovitev bolezni in na podlagi števila bolnikov,” je dejal Capak.

Dr. Kaić dodaja, da bo v tem primeru merilo tudi prenehanje potrebe po mobilizaciji drugih, nemedicinskih virov.

“Ni nujno, da smo brez enega novoobolelega, da bi razglasili konec,” pravi dr. Kaic.

Tudi Slovenija je konec epidemije razglasila v neobičajnem trenutku, prva in doslej edina v EU. Po poročanju lokalnih medijev je vlada to storila, da bi se izognila novim paketom pomoči gospodarstvu.

Množično testiranje

V HZJZ so prispeli prvi vzorci krvi iz bolnišnic v vseh regijah, kjer so začeli testirati na prisotnost protiteles na COVID-19. Testiranje bo pokazalo, ali in koliko državljanov je bilo v stiku z virusom in koliko smo naj imuni.

Odvzamejo se vzorci krvi iz katerega koli drugega razloga, “lastniki” pa morajo biti o tem obveščeni in soglašati s testom. Dr. Kaić pravi, da je takih, ki zavrnejo malo, vendar so.

COMMENTS

Wordpress (0)