Svetovni židovski kongres o sporni maši v Sarajevu: Grozno je, da se fašistom izraža spoštovanje – TOPNEWS.si

Svetovni židovski kongres o sporni maši v Sarajevu: Grozno je, da se fašistom izraža spoštovanje

Svetovni židovski kongres o sporni maši v Sarajevu: Grozno je, da se fašistom izraža spoštovanje

Svetovni židovski kongres ostro obsoja in nasprotuje maši, ki je predvidena za 16. maj v Sarajevu, namenjeni poklonu Hrvatom, zbranim v Pliberku maja 1945, vključno s pripadniki fašističnega ustaškega gibanja. Istega dne bosta v Zagrebu in Pliberku potekali še dve manjši komemorativni manifestaciji.

V kongresu so ogorčeni nad spoznanjem, da v zadnjih 24-ih letih na Hrvaškem z obeleževanjem Dneva spomina na žrtve boja za svobodo in neodvisnost Hrvaške ne poveličujejo junakov, ki so prispevali k vzponu močne in moralne sodobne Hrvaške, temveč posameznike, ki so podpirali ali pa so bili aktivno vključeni v aktivnosti režima, ki je usmrtil več sto tisoč nedolžnih moških, žensk in otrok, ubitih ravno zaradi svoje etnične ali verske identitete.

Kongres dodaja, da je nemogoče razumeti, zakaj je “parlament sodobne Republike Hrvaške sprejel tak zakon o dnevih spomina, praznikih in nedelovnih dneh v Republiki Hrvaški (2. člen). in od vseh prostih datumov v letu izbral tistega, ki obeležuje dogodke, povezane s Pliberkom kot najprimernejšega za spomin na žrtve, ki so padle za svobodo in neodvisnost sodobne Hrvaške”.

Podpredsednik kongresa: To je zastrašujoče

“V judovskem svetu je zastrašujoče spoznanje, da fašisti, ki so skušali Hrvaško očistiti judovskega in srbskega prebivalstva, slepo sledijo grozovitem modelu, ki je bil emitiran iz nacistične Nemčije, pridobivajo spoštovanje in se na njih gleda kot na nekoga, ki je s svojimi dejanji prispeval k svobodi in neodvisnost sodobne hrvaške države, države, katere ustava temelji na protifašističnem boju in boju proti nacističnemu režimu in njegovim sodelavcem, “je dejal Menachem Rosensaft, glavni svetovalec in pomočnik izvršnega podpredsednika Svetovnega židovskega kongresa.

“Dejstvo, da ima hrvaški parlament pokroviteljstvo nad takim kontroverznim dogodkom pod zastavo čaščenja in spomina na tiste, ki so dali svoje življenje za hrvaško svobodo, je klofuta vsem nedolžnim ustaškim žrtvam, vsem zagovornikom zgodovinske resnice in judovski skupnosti v celotni regiji, katerih patriotizem in osebna varnost se vsakič postavita pod vprašaj, ko se zoperstavijo komemoracijam tistih, ki so brutalno ubijali njihove prednike, “je dodal Rosensaft.

“Svetovni židovski kongres zagotavlja močno podporo vsem našim pridruženim skupnostim, ki jih prizadenejo ta grozljiva dejanja, zlasti judovskim skupnostim Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Avstrije,” so sporočili iz organizacije.

COMMENTS

Wordpress (0)