(VIDEO) Zakaj je Andrej Prebil postal najbolj vpliven mož v ekipi Aleksandre Pivec – Petkova zamenjava generalna sekretarke Nina Stankovič posledica novih “razmerij” v Desus-u – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj je Andrej Prebil postal najbolj vpliven mož v ekipi Aleksandre Pivec – Petkova zamenjava generalna sekretarke Nina Stankovič posledica novih “razmerij” v Desus-u

(VIDEO) Zakaj je Andrej Prebil postal najbolj vpliven mož v ekipi  Aleksandre Pivec –  Petkova zamenjava generalna sekretarke Nina Stankovič posledica novih “razmerij” v Desus-u

Andrej Prebil naj bi imel v zadnjem času vse večjo vlogo znotraj stranke Desus, kar naj bi bil tudi glavni razlog za nezadovoljstvo, o katerem so konec minulega tedna obširno poročali nekateri mediji. Glavna izbira DeSUS za položaje v državnem gospodarstvu je že nekaj časa Andrej Prebil, nekdanji izvršni direktor DUTB. Prebil je lani v tem času odstopil z mesta izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Takrat so mediji pisali, da odhaja na novo delovno mesto v gospodarstvu. Odstopil je marca lani po objavi ugotovitvah interne revizije posla s prodajo zemljišča v Logatcu, v katerem je zasebni posrednik Svet Re ustvaril milijon evrov dobička.

Pred prihodom v DUTB je bil sicer Prebil na vodstvenih položajih v družbah Hoteli Bernardin, Sava Turizem in v turističnih podjetjih znotraj sistema ACH.

Prebil je kasneje postal pomemben akter v TGZS Turistično gostinski zbornici, kjer naj bi kot predsednik pomagal Pivčevi pri aferi, povezni z njenim svetovanjem. Turistično gostinska zbornica (TGZS) je v okviru projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT) Aleksandri Pivec za delo v letih 2017 in 2018 plačala okoli 35.000 evrov bruto.

Ministrstvo za gospodarstvo (MGRT) je kasneje izvedlo nadzor nad drugo fazo projekta, ki naj bi predvidoma stala 780.000 evrov, od katerih bi moralo polovico plačati ministrstvo, polovico pa Evropska unija. Pod drobnogled so vzeli vzorec oziroma del pogodb in računov, tako da so od avtorskih pogodb Aleksandre Pivec pregledali dve, ki sta skupno vredni 7650 evrov bruto.

Od TGZS je ministrstvo dobilo več dokumentacije, ki naj bi dokazovala, da je Pivčeva delo res opravila, vendar je MGRT takrat ocenil, da predložena dokazila ne izkazujejo nastanka avtorskih del, za katera je imela dr. Pivčeva sklenjeno avtorsko pogodbo. Nadaljevanje dogodkov je znano, saj je Pivčeva potem postala predsednica Desusa in kmalu potem je Desus postal stranka v koaliciji Janeza Janeza Janše.

V stranki DeSUS medtem očitno raste nezadovoljstvo, kritike delovanja in potez stranke pa prihajajo iz več lokalnih odborov. Razlogov naj bi bilo več, predvsem pa se ne strinjajo z držo stranke v koaliciji. Problematičen naj bi bil predvsem odmik od zavez, ki jih je Desus določil ob sklenitvi koalicijske pogodbe, predvsem izogibanje ideološkim temam.

Člane je namreč zelo razburila vladna depeša Svetu Evrope glede medijev, predvsem pa blag odziv stranke nanjo. Slišati je, da se v zadnjem času nezadovoljstvo krepi tudi zaradi vladnih kadrovanj. V članstvu bi pričakovali tudi, da se vodstvo o odločitvah in potezah v vladi oziroma koaliciji posvetuje s člani ali pa jih vsaj obvešča.

V zapisu na portalu Necenzurirano. si, kjer so minuli teden odprli dosje Desus, omenjajo kot problem predvsem demografski sklad, depešo o medijih, kadrovanje. “Glede položaja stranke v Janševi koaliciji nekatere člane najbolj moti molk Desus pri načenjanju tako imenovanih ideoloških tem in popuščanje Janši. Pri ustanavljanju demografskega sklada naj bi Desus pobudo prepustil SDS, je slišati med članstvom. “Delamo vse, da bi bil demografski sklad ustanovljen jeseni 2020. O tem že tečejo pogovori znotraj koalicije.”

Glavna izbira Desus za položaje v državnem gospodarstvu je namreč že nekaj časa Andrej Prebil.
V stranki zagotavljajo, da Prebil “ni ne njen član ne izbira”. Toda v kvoti Desus je bil najprej izbran v programski svet RTV Slovenija. Še pred dnevi je bil v igri tudi za nadzorniški položaj v državnem Elesu. Kot piše Necenzurirano. si, Prebilu pot utira Pivčeva. “Temu pa naj bi začel nasprotovati Tomaž Gantar, ki je imel pred leti stike s Prebilom prek skupnega prijatelja Igorja Jurija Pogačarja, nekdanjega lastnika Ram Investa. Pogačar nam je zatrdil, da s Prebilom že nekaj časa ni bil v stiku”.

Z dogajanjem v Desus naj bi bile povezane tudi zadnje menjave v družbi Slovenski državni gozdovi, kjer je položaj izgubil vplivni član Desus-a Zlatko Ficko. Ficko naj bi financiral tudi Požarport, ki je več mesecev pisal o aferi s financiranjem Aleksandre Pivec in boju za predsedniško mesto med Karlom Erjavcem in Pivčevo, Bojan Požar pa je takrat aktivno nastopal na strani Karla Erjavca.

Še oktobra lani je spletni portal Nova24TV pisal o veliki aferi v Slovenskih državnih gozdovih v članku: “Razkrivamo prvi del afere Slovenski državni gozdovi: Kako je vplivni član DeSUS-a Zlatko Ficko uzurpiral družbo za začetek gradnje poslovne stavbe, pri tem pa mu je pomagala ministrica Aleksandra Pivec!

Potem ko je Karl Erjavec padel in je Desus sedaj član “prave koalicije” in je usahnil denar iz Slovenskih državnih gozdov, je Bojan Požar obrnil ploščo in sedaj piše, da naj bi prišlo do razpada Desus-a in da naj bi prišlo do ustanovitve nove stranke SUS, ki naj bi jo vodil Šaša Geržina, pomemben akter Desusa, ko je stranki predsedoval Karl Erjavec. V stranki naj bi se zgodil celo tihi udar. O tem, da so v petek zamenjali generalno sekretarko Desua Nino Stankovič, ki je pred novinarji stala na “levem boku”, pa Pivčeva, zanimivo, v izjavi za medije ni govorila. Zakaj so zamenjali Stankovičevo, obstajajo različne špekulacije.

Nina Stankovič je bila desna roka in glavna svetovalka Pivčeve in je takoj po kongresu, na katerem je padel Erjavec, postala tudi generalna sekretarka stranke. Zakaj se je Pivčeva odpovedala vplivni svetovalki in generalni sekretarki, zaenkrat ni popolnoma jasno. Mediji pa špekulirajo o vse večjem vplivu na dogajanje, ki ga ima v stranki Desus prav Andrej Prebil, kar naj bi mu omogočalo “tesno prijateljevanje” s Pivčevo.

Predsednica Aleksandra Pivec je v petek po svetu stranke v zvezi z informacijami o nezadovoljstvu povedala: “Ne vem, jaz sem te navedbe slišala oziroma jih prebrala v medijih. Seveda je to legitimna pravica vsakogar, da ustanovi tudi stranko. Jaz nič konkretnega o tem ne vem, lahko da se kaj dogaja, in tudi glede na to, da nimam nobenih konkretnejših informacij, jaz zelo težko to komentiram. Jaz sem se zavezala kot kandidatka za predsednico in kasneje kot predsednica, v skladu s kakšnim programom, s kakšnimi vrednotami in pa tudi pogledi bom delovala. Jaz se te svoje poti želim držati. Želim izpeljati tudi v okviru te koalicije tiste ključne vsebine, ki sem jih na kongresu obljubila in zaenkrat je za mene to edina pot in edino vodilo. V kolikor se ne zgodi karkoli drugega, je to seveda to potem kasneje za komentirati”.

Pivčeva je komentirala informacije o opozorilih članstva glede komunikacije v stranki in očitkih glede delovanja v koaliciji z besedami, da je to demokratičen proces v stranki in pričakovati je bilo, da bo ob vstopu v desnosredinsko koalicijo nekaj pogledov, ki vidijo težavo v ideološkem razhajanju. Zagotavlja, da v stranki ni nemirov, o kakršnih se govori v nekaterih medijih.

“Mi smo seveda najmanjša stranka te koalicije. V okviru vlade imamo dva ministra, dva glasova. Seveda tudi če mi tem odločitvam nasprotujemo ali ne podpiramo, se do njih pride. Bi pa želela povedati eno. Jaz mislim, da tovrstne menjave so se dogajale vedno in da ni sedaj unikum ali pa neka zelo nova stvar, da jih je menjala ta vlada. Ampak najbrž so te menjave stalnica nekih političnih sprememb v Sloveniji. Mogoče je tokrat javnost nekoliko bolj senzibilna na to glede na to, da se pač pripisuje neko skrajno ideološko vedenje določenim strankam znotraj koalicije in jaz v bistvu v tem izražam takšno stališče, da sama seveda nisem za te menjave oziroma nisem pristaš tega, da vsakokratna oblast menjuje vse. Smatram pa, da je to nekaj normalnega v vseh političnih procesih in najbrž se je tokrat tudi zgodilo. Reakcija pa je seveda nekoliko bolj burna,” je kadrovski vrtiljak komentirala Pivčeve.

Na družbenih omrežjih tviter in FB je danes predsednica stranke Desus in hkrati ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec zapisala, da se ne bo pustila speljati v ideološko vojno. “Vsem, ki si, tako iz ene in druge strani, prizadevate, da me vključite v to ideološko vojno, jasno sporočam, da ne pristajam in ne bom pristala na ustvarjanje sovraštva med lastnim narodom! Vedno sem se in se bom zavzemala za napredek, ki temelji na dialogu, kompromisih in vsebinskih rešitvah problemov,” je zapisala.

Ob tem pa je tudi poudarila, da ne razume, “kako z lahkoto posamezniki iz leve in iz desne, brez občutka za domovino in njeno blaginjo, streljajo z metki, polnimi sovraštva nad lastni narod”. Prepričana je, da se grdo in hudo motijo tisti, ki mislijo, da bo ideološka vojna, medsebojno obračunavanje, podtikanje, blatenje posameznikov, pripeljali do napredka. “Siljenje lastnega naroda v navidezno ideološko vojno vodi zgolj v razkroj naše družbe in v sovraštvo, ki ima lahko pogubne posledice,” je sklenila.

13

COMMENTS

Wordpress (0)