Janez Janša o vojni z mediji -” In v bistvu kuhajo vas, ne vlado,” je bil slikovit Janša, ki je citiral basen o žabah, skuhanih v mlačni vodi – TOPNEWS.si

Janez Janša o vojni z mediji -” In v bistvu kuhajo vas, ne vlado,” je bil slikovit Janša, ki je citiral basen o žabah, skuhanih v mlačni vodi

Janez Janša o vojni z mediji -” In v bistvu kuhajo vas, ne vlado,”  je bil slikovit Janša, ki je citiral  basen o žabah, skuhanih v mlačni vodi

Janša je v “basni o žabah, skuhanih v mlačni vodi”, o vojni z mediji objavil zapis Vojna z mediji. V njem navaja, da poklicno skupino, ki se je “najprej oklicala za sedmo silo, nato za četrto (neizvoljeno) vejo oblasti, na koncu pa kar za moralnega razsodnika nad politično korektnostjo, danes vse težje prepoznavamo kot nekaj dobrega, saj v resnici niso več ne eno ne drugo ne tretje”.

»Vojna posameznika z mediji ne obstaja, kot ne obstaja vojna posameznika z vojsko neke države.«

“Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste “ponarodele” fraze, ki jih večina ljudi dobronamerno ponavlja, ne da bi se vprašala, kaj pravzaprav izgovarjajo. Če zakurite pod kotlom in žabo vržete v vrelo vodo, bo brž skočila ven. Če pa jo vržete v mlačno in počasi segrevate, bo obtičala v kotlu do bridkega konca.

Tudi sam sem sodil med ponavljalce ponarodele fraze o vojni z mediji, dokler nisem pred sedmimi leti v Berlinu naletel na modrega moža, sicer dolgoletnega prijatelja pokojnega nemškega kanclerja Helmuta Kohla. V pogovoru, čakajoč na začetek okrogle mize, sem mimogrede izgovoril to frazo in se nato zagledal v njegove dvignjene obrvi.

“V antičnem Rimu so mlade legate učili, da je strah pred rimskimi legijami močnejše orožje od njihovih sulic in mečev,« je začel svoj poduk modri mož. In nadaljeval (povzeto po zapisku) z lekcijo iz davne zgodovine. »Zato so prek trgovcev in popotnikov načrtno širili glas po vsem takrat znanem svetu, da so rimske legije nepremagljive. Bile so sicer izjemno disciplinirane, izurjene in dobro opremljene, a nikakor ne nepremagljive. Premagovali so jih Kelti, Germani, Kartažani, Parti in mnogi drugi, njihove bitke pa so bile kljub temu doma in po svetu vztrajno opevane kot zmagovite. In mnogi Rimljani so v njihovo nepremagljivost verjeli celo še potem, ko so jim pretorjanci kar sami za cesarje postavljali “barbare”, cesarstvo pa je zgnilo zaradi lastne dekadence. Res pa takrat niso poznali interneta.«

»Podobno je z mediji oziroma predvsem tistimi mediji, ki so pretežno orodje propagande namesto ogledalo resnice,« je prešel na bistvo. »Takšni mediji si jemljejo pravico do monopola nad vedenjem in presojo. Kritizirajo, a ne prenesejo, če kdo kritizira njih. Njim ne smeš ničesar oporekati. Še manj njihovim lastnikom oziroma gospodarjem. Lahko se samo strinjaš z njimi. Sicer te proglasijo za neprištevnega, te smešijo in morijo tvoje ime. Če ne odnehaš, se braniš in se ne predaš, te obtožijo napada. Obrnejo. Ti da napadaš njih, ti naenkrat očitajo, celo da se greš vojno proti njim ti obesijo« je dejal in se malo zamislil,” je med drugim zapisal Janša.

Vojne z mediji torej posameznik ne more dobiti, ker takšne vojne ni, lahko pa se razbijajo monopoli laži. “Za začetek je izjemno zdravo ne gledati, brati ali poslušati tistih medijev, pri katerih že vnaprej veš, kako bodo stvar obrnili,” je prepričan Janša.

Prav tako ne gre za medijsko vojno, kadar se mediji z monopolno močjo lotijo posameznika ali manjšine in se ti poskušajo braniti. Pač pa v “teh obračunih” vidi golo zlorabo monopolnega položaja ali celo davkoplačevalskega denarja, zlorabo javnosti in strah pred resnico.

Medijski monopol in napadanje vsega, kar izvoljenim oblastem onemogoča medijsko, diplomatsko ali javno obrambo, pa Janša navaja med “znaki nevarnosti”, o katerih uči zgodovina totalitarnih režimov.

“Totalitaristi so svoje nasprotnike vedno najprej razorožili, nato pa postrelili. Medijsko in fizično. Najprej diskreditacija, nato likvidacija,” je zapisal Janša in dodal, da “mogoče v mlačni vodi” ljudje niso opazili, da “grožnje s smrtjo in pozive k umorom na levičarskih shodih RTV Slovenija, POP TV in ostali ‘mediji’ iz iste jate obravnavajo kot nekaj ‘normalnega’, celo samoumevnega.
Pri tem pa jim pomagajo mnogi, v bistvu dobronamerni in bogaboječi posamezniki, ki se ne želijo javno izpostavljati in opravičilo za umanjkanje svojega poguma iščejo na obeh straneh.” Ob tem je pozval, naj ne čakajo, saj pod kotlom močno gori. “In v bistvu kuhajo vas, ne vlado,” je med drugim na vladni spletni strani zapisal predsednik vlade.

Zapis: “Vojna z mediji” objavljen v celoti na spodnji povezavi:

https://www.gov.si/novice/2020-05-11-vojna-z-mediji/

COMMENTS

Wordpress (0)