(VIDEO) Protestnike presenetila nova taktika policije – Tokrat so močno okrepljene policijske enote ogradile poslopje parlamenta in dobršen del Trga republike – TOPNEWS.si

(VIDEO) Protestnike presenetila nova taktika policije – Tokrat so močno okrepljene policijske enote ogradile poslopje parlamenta in dobršen del Trga republike

(VIDEO) Protestnike presenetila nova taktika policije – Tokrat so močno okrepljene policijske enote ogradile poslopje parlamenta in dobršen del Trga republike

Policijski nadzor je bil tokrat močno okrepljen. Celotno poslopje parlamenta in polovico Trga republike so varovali policijski specialci, območje protestov pa je cel čas preletaval helikopter.

Zaradi železne ograje, s katero so ogradili celotni parlament in večino Trga republike je zahteval tudi spremenjeno taktiko na drugi strani pri protestnikih. Tako so se najprej zbirali med stolpnicama TR3 in Ljubljansko banko ter približno na četrtini Trga republike, kjer so naredili več krogov.

Na protestih se je po neuradnih ocenah zbralo več kot 10.000 ljudi. Ker je policija ogradila Trg republike, so se najprej kolesarji v strnjeni koloni vozili v širšem krogu okoli parlamenta. Nato pa so večkrat prekolesarili traso, ki je potekala po Prešernovi, Cankarjevi, Slovenski in Aškerčevi, nato so najbolj vztrajni prišli pred parlament in tam začeli ob kolesih hoditi v krogih.

Glede na to, da je bila praktično po celotni trasi ves čas strnjena kolona, so nekateri udeleženci ocenjevali, da je število kolesarjev in tistih, ki so se jim pridružili peš na kolesih, skirojih, kotalkah in skejtih, skratka vsem mogočim, celo preseglo številko 10.000. Po uradnih podatkih policije se je protesta udeležilo 5500 ljudi.

Protest je potekal pod geslom “Ne boste nam vzeli naše svobode”, pripravile pa so ga različne iniciative. Policisti na Trgu republike so po megafonu opozarjali, da protest ni organiziran in naj upoštevajo navodila. Že pred tem so vse pozvali k spoštovanju predpisov in opozorili, da bodo protestniki videonadzorovani.

Tudi organizatorji so udeležence pozvali, naj se držijo ukrepov za zajezitev epidemije, naj sodelujejo s policijo in upoštevajo vsa navodila, vendar je bilo precej vzklikov policiji, naj se jim pridruži pa tudi precej provokacij, vendar do kakšnih resnih incidentov vseeno ni prišlo.

Vidnih predstavnikov političnih strank iz vrst opozicije na protestu nismo opazili, je pa na kolesu izstopal Luka Mesec, ki je s svojo partnerico kolesaril v množici. Izjav za medije pa ni dajal.
Prav tako je bilo opaziti sindikalista Branimirja Štruklja.

Čeprav je bilo več opozoril pred domnevno plačanimi provokatorji, ki da želijo proteste spremeniti v izgrede, pa do večjih incidentov ni prišlo. Tako je že pred protesti krožila informacija, da naj bi zvečer na kolesarski protest prišla tudi skupina 20 “plačancev”, ki nameravajo napasti policijo in s tem povzročiti splošno zmedo in kaos, so protesti potekali dokaj mirno.

Razen incidenta, ko naj bi nekdo na Trgu republike posul risalne žebljičke, da bi si kolesarji preluknjali gume, drugih incidentov ni bilo.

Večina udeležencev je nosila zaščitne maske, z žvižganjem in glasnimi vzkliki Dol z vlado!”, “Lopovi, lopovi!”, “Policija, represija, pa so predvsem izražali nestrinjanje in zahtevali takojšen odstop vlade Janeza Janše. Udeleženci so nosili različne napise, na enem od koles je bil napis “Imam vas na tarči”.

Ne glede na novo strategijo policije, ki je protestnike porinila vstran od parlamenta in Trga republike, je po oceni nekaterih udeležencev današnji protest bil le vaja pred večjimi demonstracijami, ki naj bi se zgodile predvsem jeseni.

Glede na strukturo protestnikov in množičnost je pričakovati, da se bodo protesti proti vladi stopnjevali. Sedaj še velja prepoved množičnega zbiranja. Takoj ko bo vlada ukinila ukrepe, pa se bodo protesti verjetno nadaljevali brez vožnje s kolesi. Bolj resne in množične demonstracije pa je pričakovati jeseni, ko se bo poslabšala ekonomska situacija.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1258856492914167808

COMMENTS

Wordpress (0)