Marjan Šarec ostro nad predsednika vlade Janeza Janšo – Janši je očital, da je 28. februarja letos smučal v Italiji. V vladnem poročilu namreč Janša zahteva kazensko odgovornost, ker ni uvedel karantene za smučarje iz Italije – TOPNEWS.si

Marjan Šarec ostro nad predsednika vlade Janeza Janšo – Janši je očital, da je 28. februarja letos smučal v Italiji. V vladnem poročilu namreč Janša zahteva kazensko odgovornost, ker ni uvedel karantene za smučarje iz Italije

Marjan Šarec ostro nad predsednika vlade Janeza Janšo – Janši je očital, da je 28. februarja letos smučal v Italiji. V vladnem poročilu namreč Janša zahteva kazensko odgovornost, ker ni uvedel karantene za smučarje iz Italije

Čeprav je bilo veliko dvomov, kako se bo Marjan Šarec znašel v vlogi opozicijska politika, mu, sodeč po sinočnjem nastopu v Odmevih, opozicijska drža le ni tako tuja. Gremo po vrsti. O očitkih na račun vlade Marjan Šarca, v poročilu o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji spopad z epidemijo, smo na Topnews.si že obširno poročali v zapisu “Vlada v poročilu “pokrila” ministra Zdravka Počivalška in izpostavila predvsem bivšega premiera Marjana Šarca – Posebno pozornost so v poročilu namenili Ivanu Galetu, ki je očitke komentiral na Facebooku”.

Posebej izpostavljamo tisti del poročila, ki nekdanjemu premierju, takrat že vlade v odstopu Marjanu Šarcu, očita, da ni zaprl meje z Italijo, ampak je vlada ostala pasivna.

Vlada izpostavlja, da je Slovenija mejna država z Italijo, kjer je bil največji epicenter covid-19 v Evropi in kjer so že 22. februarja odredili izolacijo desetih mest zaradi epidemije.

“Kljub temu, da mejimo z Italijo, da Slovenci v času šolskih počitnic množično odhajamo na smučanje v Italijo in da je tako obstajala velika nevarnost širjenja virusa iz Italije, Marjan Šarec kot predsednik vlade ni zagotovil, da bi vlada pravočasno sprejela ustrezne ukrepe za omejitev prenosa in razširitve virusa oziroma bolezni covid-19 (kot je to storila v tistem času že večina sosednjih držav), kar bi vlada bila glede na določila 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB) dolžna storiti,” je prepričana trenutna vlada.

“Že površen pregled osnovnih dejstev in zaporedje dogajanj v svetu, EU in v Sloveniji v februarju in marcu 2020 kaže, da Marjan Šarec kot predsednik 13. vlade očitno ni vestno ravnal v službi. Najbolj sporna je odločitev, da se za potencialno okužene povratnike iz žarišča v Italiji ne odredi karantena in da se pravočasno ne zapre oziroma zdravstveno nadzoruje meje z Italijo,” piše med drugim v poročilu.

Ta očitek je nekdanjemu premierju Marjanu Šarcu sinoči serviral tudi voditelj Odmevov Igor Bergant: “Ko je večina držav članice EU ob začetku širjenja virusa in izbruhu epidemije uvedla nadzor potnikov, ki so prihajali iz rizičnih držav, zlasti iz Kitajske in Italije, in na tak način zajezila širjenje epidemije, pa je Šarčeva vlada ostala pasivna.

Ali vas ni kot aktualnega predsednika vlade skrbelo dejstvo, da ni bilo dovolj zaščitne opreme v skladiščih”?

Marjan Šarec: Seveda nas je skrbelo. Zato smo izvedli ukrepe, zato je ministrstvo za zdravje šlo v skupno evropsko naročilo za 500.000 mask takrat, vendar se je kasneje izkazalo, da je to skupno naročilo padlo v vodo, ker bi se zgodila prevara. Bilo je neko, mislim, da singapursko podjetje. Tako da to nikakor ne drži, da se mi s tem nismo ukvarjali. Mi smo se že zdavnaj, že 29. januarja je bila ustanovljena medresorska koordinacija, ko smo se mi ukvarjali s tem, je Janez Janša 28. februarja smučal v Italiji. To je vsem znano. Koliko se je Janez Janša zavedal prihajajoče epidemije, je veliko vprašanje.

Igor Bergant: Kdo je kdaj in kje smučal verjetno ni ključno vprašanje.

Marjan Šarec: Je pomembno. V poročilu je navedeno, da je ključni problem to, da tisti, ki so prišli s smučanja, niso šli v karanteno. Je pa pomembno, da je NIJZ že januarja in februarja izdal natančna navodila javnim zavodom, kako ravnati, NIJZ je tudi sproti vse obveščal. To, kar se nam očita, nikakor ne drži in je to navaden pamflet.

Janez Janša je 28. februarja, ko je v Ljubljani potekal shod od sedeža SMC do sedeža Desusa proti »koaliciji sovraštva«, ko so protestniki označili novo koalicijo pod vodstvom SDS, v odgovor nanj pa je Janša objavil tvit z naslovom: “Najboljši shod danes”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1233432858225790976

Mnogi so se takrat na družbenih omrežjih spraševali, kje je prvak SDS smučal štiri dni, preden je bil v državnem zboru izvoljen za predsednika vlade. Takrat so mediji že poročali o naraščajoči epidemiji koronavirusa v Italiji in smo se tudi v Sloveniji pripravljali na prvi primer okužbe.

Janša je kasneje v odgovoru tedniku Reporter zapisal, da je 28. februarja letos »simbolično« objavil leto dni staro fotografijo svojega družinskega smučanja

»Fotografija je simbolična, posneta februarja 2019, torej lansko leto,« odgovarja predsednik vlade Janez Janša na vprašanje, kje je s svojo družino smučal 28. februarja letos, ko je na tviterju objavil fotografijo s pripisom: »Najboljši shod danes«.

COMMENTS

Wordpress (0)