Afera maske bo očitno dobila epilog na ulici – Kako je Janez Janša včeraj v treh potezah zabil še zadnji žebelj v krsto največje afere maske v državi po osamosvojitvi – Razkrivamo dokumente in celotno ozadje, zakaj je sploh prišlo do razkritja celotne afere maske – TOPNEWS.si

Afera maske bo očitno dobila epilog na ulici – Kako je Janez Janša včeraj v treh potezah zabil še zadnji žebelj v krsto največje afere maske v državi po osamosvojitvi – Razkrivamo dokumente in celotno ozadje, zakaj je sploh prišlo do razkritja celotne afere maske

Afera maske bo očitno dobila epilog na ulici – Kako je Janez Janša včeraj v treh potezah zabil še zadnji žebelj v krsto največje afere maske v državi po osamosvojitvi – Razkrivamo dokumente in celotno ozadje, zakaj je sploh prišlo do razkritja celotne afere maske

Po blokadi preiskave poslov z nabavo zaščitne opreme v parlamentu, ki jo bo preiskovala vladna koalicija, včerajšnji objavi vladnega poročila, v katerem bremeni nekdanjega premiera Marjana Šarca in zamenjavi na vrhu NPU-ja, kjer so odstavili direktorja NPU-ja Muževiča, je Janez Janša vsaj politično saniral škodo, ki je kot bomba v rokah koalicije eksplodirala potem, ko je žvižgač Ivan Gale v dveh Tarčah praktično prekršil zaroto molka in razkril eno največjih afer v zgodovini države.

V zgodbi nabave zaščitne opreme in spornih poslov z maskami in drugo zaščitno opremo, je namreč prišlo do preobrata. Čeprav so parlamentarno preiskavo napovedovali v Listi Marjana Šarca (LMŠ), so največjo opozicijsko stranko prehiteli koalicijski poslanci in v torek sami vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, ki bo pod drobnogled vzela stanje, ravnanje, zaloge, naročila in nabave zaščitne opreme.

Poslov z zaščitno opremo tako ne bo preiskovala opozicija, ampak SDS. Za to se lahko Janez Janša zahvali Počivalškemu SMC-ju, DeSUS-u Aleksandre Pivec in Toninovemu NSI-ju, ki je taktično napovedal, da bo podprl parlamentarno preiskavo, vendar pri tem ni povedal čigavo, pozicijsko ali opozicijsko. Medtem ko so poslanci SDS-a, SMC-ja, NSi-ja in DeSUS-a blokirali opozicijsko parlamentarno preiskavo, bo namreč glavnina pozornosti namenjena obdobju med 1. februarjem in 12. marcem, ko je bila na oblasti še vlada Marjana Šarca.

Včerajšnja objava vladnega poročila o stanju in nabavah opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, je namreč kritična do prejšnje vlade Marjana Šarca in pohvalna do sedanje vlade Janeza Janše. V njem Šarčevi vladi očita prepočasno odzivanje in celo ignoriranje opozoril stroke o pomanjkanju zaščitne opreme in nujnosti ukrepov v luči bližajoče se zdravstvene krize. Zato ji pripisuje tudi krivdo za razširitev virusa v Slovenijo.

Za aktualno vlado pa poročilo pravi, da ji je v težkih, celo kaotičnih razmerah, uspelo zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Poročilo, v katerem vlada ugotavlja, da Šarčeva opustitev dolžnega ravnanja vsebuje tudi elemente kaznivega dejanja, je vlada poslala tudi policiji.

Poleg objave vladnega poročila pa so včeraj zamenjali še direktorja NPU-ja Darka Muženiča, direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kar je razumljivo sprožilo ostre odzive opozicije, ki je zamenjavo v vrhu NPU-ja povezala s preiskavo nabav zaščitne opreme in afero maske. Poslanec Levice Miha Kordiš je zamenjavo na NPU-ju povezal z vladnim poročilom in afero maske. “Da se zaščitijo pred posledicami tega svojega kriminala, so si že od začetka zadali nalogo, da bi obvladovali celotno represivno vertikalo. Začeli so z menjavo prvega policista v državi, nadaljevali z menjavo prvega kriminalista v državi, zdaj pa to pot, vsaj na policiji, nadaljujejo še z menjavo vodje NPU. Samo zato, da pod preprogo pometejo svojo kriminalno preteklost in svojo kriminalno sedanjost,” meni Kordiš.

Po blokadi preiskave v parlamentu, objavi vladnega poročila in zamenjavi v vrhu policije je opozicija včeraj odprto podprla protivladne proteste, ki se napovedujejo za petek, kar je sprožilo ostro polemiko na tviterju.

Na razrešitev Muženiča se je ostro odzval predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je vodil vlado v času, ko je Muženič prevzel vodenje NPU. “Ko se bo vlada spraševala, zakaj je vsak teden več kolesarjev, bo to zgolj sprenevedanje. Direktorja NPU menjajo, ker želijo ustaviti preiskave. Pri boju z bolezenskim virusom jim je narod pomagal, pri prikrivanju kaznivih dejanj, jim ne bo,” je prepričan Šarec.

Šarec je na protestnike na kolesih včeraj prvič namignil v odzivu na menjavo v vrhu Nacionalnega preiskovalnega urada. Video, na katerem kroži s kolesom po ljubljanskem Trgu republike, je s pripisom “trening” na Twitterju danes objavil tudi nekdanji državni sekretar v Šarčevem kabinetu Damir Črnčec, ki je ostal blizu LMŠ. Šarec je na ta tvit odgovoril z napovedjo: “Danes je še veliko prostora, v petek ga bo verjetno precej manj, ker bo gneča”.

Tudi poslanec SD Matjaž Nemec je na svojem zviter profilu objavil fotografijo na kolesu in pripisal: “A je že petek? Alora pridem več k’sno!”. Ob tem je dodal ključnik vstaja.

Poslanec Levice Miha Kordiš je na novinarski konferenci v DZ, ki so jo tri opozicijske stranke sklicale zaradi menjave v vrhu NPU, ugotavljal, da so se protestniki z zelo dobrim razlogom prejšnji petek zbrali pred stavbo državnega zbora. Pozval je, da bo ta petek takih protestnikov še več, “ker na tej točki včasih zgleda, da nas lahko reši samo še državljanska nepokorščina”.

Po blokadi preiskave v parlamentu, objavi vladnega poročila in zamenjavi v vrhu policije je opozicija včeraj odprto podprla protivladne proteste, ki se napovedujejo za petek, kar je sprožilo ostro polemiko na tviterju.

https://twitter.com/BranGolubovic/status/1258129810280321025

Afra maske tako ne bo dobila epiloga v parlamentarni niti policijski preiskavi, ampak na ulici oziroma na protivladnih protestih, kjer so tako v LMŠ, SD in Levici včeraj napovedali udeležbo oz. pozvali na protivladne petkove proteste na kolesih. In če se vrnemo na začetek afere, ki je ne bi bilo, če vlada oziroma gospodarski minister Zdravko Počivalšek ne bi zamenjal direktorja blagovnih rezerv Antona Zakrajška. Dokumenti, ki smo jih pridobili v redakciji Topnews.si dokazujejo ravno to.

Na relaciji med vodstvom blagovnih rezerv in MGRT-jem oziroma ministrom Počivalškom ni počilo zaradi nabave respiratorjev, kot bi bilo mogoče sklepati po odmevnih medijskih razkritjih, kjer na dan prihajajo razkritja o vlogi posameznikov in podjetij iz vrst SDS pri poslih z zaščitno opremo, ampak ker sta Zakrajšek in Gale v posle z maskami vključila “neprava” podjetja oziroma nenaša podjetja. To dokazujejo tudi mali oziroma korespondenca, iz katere je razvidno, da je Zakrajšek podprl dobavo zaščitnih mask podjetja SLA Marketing d.o.o.

Ozadje odstavitve direktorja Zavoda za blagovne rezerve je očitno povezano s pogodbo SLA Marketing, kjer je Antonu Zakrajšku Zdravko Počivalšek očital nezakonito ravnanje, oziroma “da je preko svojega namestnika Ivan Galeta na skrivaj brez soglasja in ob nasprotovanju MGRT-ja sklenil škodljivo pogodbo s podjetjem SLA Marketing za nakup zaščitnih kirurških mask, s katero naj bi maske skoraj dvakrat preplačal”.

Pogodbo je 14.04 letos s SLA Marketing podpisal Ivan Gale za 2 milijona evrov po ceni 0,99 evra za masko. In z zamenjavo Zakrajška se je začela ena največjih afer v novejši zgodovini države, ki je odprla Pandorino skrinjico.

COMMENTS

Wordpress (0)