Bo Janez Janša pustil, da Počivalškova SMC in Toninova NSI izkrvavita na nabavi zaščitne opreme, sam pa sestavil drugo koalicijo ali izzval izredne volitve? Izredne volitve je sinoči omenjal Dejan Židan, ki je v Tarči ocenil, da je “to, kar sedaj poslušamo, vredno interpelacije vlade” – TOPNEWS.si

Bo Janez Janša pustil, da Počivalškova SMC in Toninova NSI izkrvavita na nabavi zaščitne opreme, sam pa sestavil drugo koalicijo ali izzval izredne volitve? Izredne volitve je sinoči omenjal Dejan Židan, ki je v Tarči ocenil, da je “to, kar sedaj poslušamo, vredno interpelacije vlade”

Bo Janez Janša pustil, da Počivalškova SMC in Toninova NSI izkrvavita na nabavi zaščitne opreme, sam pa sestavil drugo koalicijo ali izzval izredne volitve? Izredne volitve je sinoči omenjal Dejan Židan, ki je v Tarči ocenil, da je “to, kar sedaj poslušamo, vredno interpelacije vlade”

Politično dogajanje je včeraj dobilo neverjetno dinamiko z nepredvidljivimi posledicami. Morda je še najbližje ocena Pavla Gantarja, ki je na tviterju zapisal, da “zna biti Janez Janša edini zmagovalec z absolutno močjo in dvema ‘mrtvima’ ministroma ter tremi pohabljenimi koalicijskimi strankami”.

Skoraj z gotovostjo lahko rečemo, da bo Zdravka Počivavška Janez Janša glede nabave mask in zaščitne opreme zaščitil, vprašanje pa je, ali bo Janša pokril Počivalška tudi pri poslih, ki so se dogajali pod prejšnjimi vladami. Po nekaterih informacijah je že pred nastopom Janševe vlade na sestanku glede nabave zaščitne opreme direktor blagovnih rezerv Tone Zakrajšek dejal, da bodo sodelovali, samo “da ne bo tako kot kot pri nabavi ograje.

Janša vsekakor ne bo pustil, da Počivalšek “politično krvavi” zaradi nabave zaščitne ograje in drugih zgodb.

Zelo verjetno je, da bo minister Počivalšek interpelacijo sicer preživel, ampak vprašanje je, ali bo v primeru predčasnih volitev, o katerih je včeraj govoril Dejan Židan, Počivalšek in SMC še potencialni koalicijski partner, ker Janez Janša lahko po predčasnih volitvah sestavi vlado tudi brez Počivalška in Tonina.

Poleg tega SMC-jev in SDS-ov “politični DNK” ne gresta skupaj, saj je sedanja politična kombinacija bolj preživetvena koalicija.

Vendar gremo po vrsti. Kronologija dogodkov je šla nekako takole. Dopoldne je nekdanji premier Šarec na tviterju napovedal vložitev interpelacije zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalška: “Bili smo konstruktivni na začetku delovanja te vlade, a smo bili izigrani. Po zadnjem dogajanju je jasno, da bomo vložili interpelacijo zoper ministra Počivalška,” je navedel in pojasnil, da je “sodu izbilo dno” pismo zdaj že nekdanjega direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška.

Zakrajšek je v sredo razkril matrico delovanja pri nabavi zaščitne opreme kot “payback” zaradi izjav Počivalška o razlogih za njegovo razrešitev, češ, da naj bi iz samoizolacije, ko je preboleval covid-19, izbiral dobavitelje zaščitne opreme. Počivalšek je napovedal tudi okrepljen nadzor nad delovanjem zavoda, odredil je tudi notranjo revizijo. Zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme je zavod v torek obiskala tudi policija.

A Zakrajšek je v pismu, ki ga je poslal medijem, med drugim zapisal, da je vse ponudbe, ki so tudi v času njegove odsotnosti prihajale na njegov elektronski naslov, preposlal upravi za zaščito in reševanje, vse dobavitelje respiratorjev in njihove ponudbe pa so strokovno preverjali na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Počivalšek.

Počivalšek se je na napoved interpelacije najprej odzval na tviterju. Med drugim je zapisal, da v interpelaciji vidi priložnost, da epidemijo celovito obravnavajo in predložijo vse dokaze, tudi kar se tiče (ne)odzivnosti premierja prejšnje vlade. “Zanimivo, Marjan Šarec, ki me je dva meseca nazaj vabil v koalicijo, danes proti meni vlaga interpelacijo,” je navedel.

Na Facebooku je pozneje zapisal tudi, da se je “zgodba, ki je dobila v zadnjih tednih neslutene medijske razsežnosti, spremenila v režiran in politično motiviran lov na še eno glavo”. Dejstva, podatki in objektivne okoliščine po njegovih besedah izginjajo v luči interesa, da se razmere, ki jih ne moremo primerjati z nobenimi drugimi v zgodovini Slovenije, spremenijo v politično predstavo.

Ponovil je, da so želeli z nabavo zaščitne opreme to zagotoviti vsem tistim, ki jo potrebujejo. “To smo z nečloveškimi napori v zadnjih tednih tudi izpolnili. Ne trdimo, da smo nalogo, ki nam je bila zaupana, opravili brezhibno, a naredili smo vse, kar smo v danem času lahko,” je dodal.

O nakupih zaščitne opreme je nameraval Počivalšek glede na sporočilo stranke SMC sprva govoriti tudi v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, a si je premislil, saj da je mesto za politične obračune DZ, in ne televizijski studio.

“Zato vnaprej zavračam sodelovanje v formatih, ki ne dopuščajo razprave. Prostor, ki bi mi bil v njih sicer namenjen, pa mirno prepuščam predlagateljem interpelacije, da nazorno pojasnijo motive za svoj politični marš na maske,” je zapisal. Od njih pričakuje tudi pojasnila, zakaj kot koalicija “niso slišali, razumeli in dojeli resnosti opozoril strokovnjakov iz Slovenije in drugod, ki so naznanjali izbruh epidemije v Evropi”.

V Tarči so nato zvečer razkrili pričevanja in dokumente o pritiskih predstavnikov ministrstva za gospodarstvo, članov strokovne skupine za nabavo opreme, pa tudi Marjana Podobnika in Lojzeta Peterleta, za sklenitev poslov za dobavo mask in respiratorjev s konkretnimi podjetji.

Tarče sta se udeležila tako predsednik LMŠ Marjan Šarec kot tudi prvak SD Dejan Židan. Šarec je izrazil prepričanje, da je za sporne poteze pri nabavi zaščitne opreme vedel tudi vrh vlade. Kot je dejal, imajo informacije, da je zaščitna oprema ves čas prihajala, zato po njegovih besedah ne drži, da velikih pošiljk ni bilo. “Imam občutek, da se je skušalo ustvariti vtis še večjega pomanjkanja,” je dejal.

Po Židanovem mnenju pa so vse nepravilnosti v zvezi z zaščitno opremo vredne interpelacije celotne vlade.

“To, kar zdaj poslušamo, je vredno interpelacije celotne vlade. Takšni nečedni posli, o katerih tukaj poslušamo, spominjajo na obdobje pred 30 leti, ko je potekala t. i. trgovina z orožjem, ki se nikoli ni razčistila, krivci nikoli kaznovani. Ta slaba praksa se skuša potegniti v sedanje obdobje,” pa je v oddaji dejal predsednik SD-ja Dejan Židan.

“Najbolj moralno bi bilo, da vlada pristane na predčasne volitve, da lahko sestavijo DZ z večjo kredibilnostjo, je dejal Židan. Opozicijo je ob tem pozval, naj izkoristi vsa sredstva.

Včeraj v Tarči je seveda manjkal podatek, da so maske dobavljale tudi firme, povezane s stranko SD. Sicer Ivan Gale iz blagovnih rezerv ne bo verodostojno “globoko grlo”. V nadaljevanju pa se bodo odkrivali tudi prejšnji posli zavoda, na primer nabava žične ograje na meji.

Zaščitne ograje, kjer bi lahko počilo, saj so se kupovale v mirnodobnem času. In takrat sta bila akterja Tone Zakrajšek in Zdravko Počivalšek. Zaradi ograj naj bi bil Počivavšek na koncu celo bolj ranljiv kot zaradi mask, kjer ga bo zaščitil Janez Janša. Poleg tega so z maskami trgovali različni akterji. Tako je sinočnja oddaja Tarča vrgla na plan tako Marjana Podobnika kot tudi Lojzeta Peterleta.

Ob tem pa je zanimivo, da je nekoliko v ozadju ostal Matej Tonin, ki se je tako rekoč samoovadil s potrditvijo, da je sam klical vsaj tri dobavitelje zaščitne opreme, naj se vključijo v dobavo zaščitne opreme.

COMMENTS

Wordpress (0)