(VIDEO) Poslanka SD Bojana Muršič pred novinarji raztrgala masko iz kuhinjske serviete. Zmago Jelinčič pa pravi, da ne bo sklical seje odbora za nadzor javnih financ glede nabave zaščitnih mask – TOPNEWS.si

(VIDEO) Poslanka SD Bojana Muršič pred novinarji raztrgala masko iz kuhinjske serviete. Zmago Jelinčič pa pravi, da ne bo sklical seje odbora za nadzor javnih financ glede nabave zaščitnih mask

(VIDEO) Poslanka SD Bojana Muršič pred novinarji raztrgala masko iz kuhinjske serviete. Zmago Jelinčič pa pravi, da ne bo sklical seje odbora za nadzor javnih financ glede nabave zaščitnih mask

Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB so vložile zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ glede gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije bolezni Covid-19. Poudarili so, da je čas, da davkoplačevalci dobijo ustrezne informacije glede porabe njihovega denarja.

V opoziciji trdijo, da poslanci v zadnjem mesecu niso dobili nobene informacije, kako se državni denar troši, prav tako o porabi davkoplačevalskega denarja niso bili ustrezno informirani državljani.

Kot je na novinarski konferenci dejala poslanka SD Bojana Muršič, je treba domnevne nepravilnosti pri nakupu zaščitne opreme s proračunskim denarjem, o katerih so poročali mediji, čim prej razčistiti.

“Opozicija se je odločila, da bo vložila zahtevo za izredno sejo komisije za nadzor javnih financ. Iskreno se zahvaljujem, da smo pridobili vse podpise, kajti sami, kot članici komisije, se mi zdi izjemno pomembno, da končno razčistimo zadeve, ki se dogajajo v zvezi z maskami. Komisija za nadzor javnih financ je tista, ki mora nadzirati javni denar, kam odteka in zakaj je bil njihov namen. Epidemija covida nas je pričaka tako svet kot tudi RS izjemno nepripravljeno predvsem v delu ustreznih zaščitnih mask. Te maske so nujno potrebne za omejevanje širjenja virusa, prav tako pa tudi za zaščito vseh ustreznih akterjev. ki pač sodelujejo in pomagajo pri tem.

V medijih smo zasledili dosti takšnih in drugačnih informacij, s katerimi moram reči, da kot poslanka enostavno nisem zadovoljna. Od tega, da konvoj mask že prihaja, do tega, da so te maske že plačane, niso plačane, do tega, da je kvaliteta ustrezna, neustrezna in očitno je čas, da ljudje dobijo ustrezno informacijo. Ustrezno informacijo o uporabi davkoplačevalskega denarja na transparenten način, kajti RS in vlada si je ob nastopu vzela to pravico in zadržala proračun v višini 408 milijonov sredstev, ki si jih je zagotovila za sredstva za rezerve. In enostavno je treba ta denar nadzorovati.

Poslanci v mesecu dni nismo dobili ene informacije, kako se ta denar troši, razen s strani vas medijev, ki ste nas informirali o takšnih in drugačnih aferi, ki so nas spremljale, in v zadnjem času dosegle vrh ledene gore, “je dejala Muršičeva, ki je pred novinarji demonstrirala kvaliteto zaščitne maske iz kuhinjskih papirnatih serviet.

Muršičeva je iz pisma vzela servieto in jo enostavno z dvema prstoma pretrgala, da bi pokazala, iz kako nekvalitetnega materiala so omenjene maske, iz zadnje pošiljke z navadnimi gumicami

Bojana Muršič: “Tudi ta zadnja nabava teh zaščitnih mask, o katerih je minister Zdravko Počivalšek govoril, da so ustrezne, in so jih dobili regijski centri civilne zaščite s temi gumicami in bom rekla s kuhinjskimi servietami. Sama sem si pridobila te maske, kajti minister je rekel, da so te maske ustrezne in da niso narejene iz kuhinjskih serviet, ampak, da vam pokažem, to se raztrga. Enostavno je to nedopustno. Te maske niso primerne za zaščito širše populacije, kajti te maske ščitijo zgolj enega ob izkašljevanju, niso pa potem v bistvu zaščita z druge strani. In še bolj skrb vzbujajoč podatek je, da bi takšna maska, kot sem jo pokazala, stala kar 80 centov,” je še povedala Muršičeva ter nadaljevala:

“Zato je potrebno poiskati vse vire, sprožiti vse mehanizme, kajti ljudje so izjemno dosti sodelovali pri teh zadevah, davkoplačevalci terjajo informacije. Državljanke in državljani so se v zadnjem času izjemno dosti odrekali. Nekateri so na robu preživetja in pomagali so tudi s tem, da so sami začeli šivati maske, iskali materiale in iskali možnosti, kako priti do te zaščitne opreme, da bodo zaščitili sebe in vključno pa tudi vso ostalo populacijo. Zato je toliko bolj pomembno, da imamo informacije, kam država – vlada RS daje denar, kje se izgublja prepotrebni denar, ali so ta zaščitna sredstva, ki jih dobimo, ustrezne kakovosti. Ali se tukaj ustvarja vojno dobičkarstvo in enostavno to terja odgovore in seveda ob neustreznih odgovorih seveda tudi ustrezne sankcije.

Še enkrat minister Počivalšek v prejšnji vladi je bil pozvan 27.02, da sprosti blagovne rezerve. Blagovne rezerve so bile sproščene za nekaj tisoč kosov mask, ki še zdaleč niso zadoščale za potrebe epidemije. Nabave se pa niso začele, tako da je minilo pol meseca, seveda cene so se absolutno v tem času dvignile in vsak je iskal večje možnosti po dobičku.

Postavljajo se vprašanja, ali so posamezniki sodelovali s strani vlade po teh nakupih, ali so dobavitelji s strani posameznih družinskih članov, s strani raznih navez, in to so zadeve, ki terjajo jasne in glasne odgovore. Upam in želim si, da bo ta seja hitro sklicana, da bomo dobili na mizo tudi vse ustrezne odgovore. Postavila sem tudi sama poslansko vprašanje v preteklem tednu, da dobimo verodostojne podatke, kajti iz vaše strani smo dobili po vsej verjetnosti povsem ustrezne informacije, vendar poslanke in poslanci smo nadzor nad zakonitostjo dolžni zagotavljati in to je zgolj komisija za nadzor javnih financ, zato pričakujem, da bo ta komisija naredila svoje delo. Pozvan je predsednik, da skliče komisijo, v kolikor bo to storjeno že v tem mesecu, v nasprotnem primeru pa v mesecu maju, ko bodo vsi odgovori na mizi”.

Zmago Jelinčič, ki je čakal, da bi dal izjavo, vendar očitno jezen, ker ni prišel na vrsto, je poslikal novinarje in objavil na tviterju. Jelinčič je prav tako pisno obvestil poslanske kolege, da ne bo sklical seje komisije za nadzor javnih financ, saj manjkajo štirje člani, ki so postali ministri. Med njimi tudi minister za finance Andrej Šircelj.

Po besedah Jerce Korče (LMŠ) mora opozicija v primeru, da se ministri bolj kot svojim nalogam posvečajo “piarovskim akcijam”, opozoriti na pomanjkljivosti in zagovarjati javni interes. “Nabave zaščitne opreme morajo biti pregledne in strokovne, preveriti je treba kakovost materiala,” je izpostavila.

Poudarila je, da mora opozicija “na to fronto z vsemi topovi”. Pri tem je navedla napovedano preiskovalno komisijo, nadaljnje seje komisije za nadzor javnih financ in morda tudi razmislek o interpelacijah. “Če predsednik vlade ne vidi, da njegova ekipa ne deluje v skladu s tistim, za kar je bila imenovana, je prav, da opozicija dvigne glavo in pove svoje,” je dodala.

Maša Kociper (SAB) je poudarila, da razumejo posebnost razmer, s katerimi se je morala soočiti vlada in ki so zahtevale posebne ukrepe za nabavo zaščitne opreme. “Vendar pa moramo kot opozicija opozarjati na napake in zlasti preprečiti zlorabe,” je poudarila.

“Če je prišlo do napak, bodo to razumeli, saj se lahko zgodijo vsakomur. Če pa se ti težki časi zlorabljajo za bogatenje posameznikov, je to skrajno zavržno in se je treba temu upreti,” je dejala.

Prepričana je, da bi morali preveriti ne le nabavo mask, temveč nabavo celotne zaščitne opreme. Znova je pozvala k ustanoviti preiskovalne parlamentarne komisije. “Še nikoli namreč nismo imeli položaja, ko se tako na hitro in tako na veliko nenadzorovano in brez dolgoročnih dokumentov porablja denar,” je opozorila.

Miha Kordiš (Levica) je vladi očital, da “vsem na očeh izvaja vojno dobičkarstvo”. “Zelo očitno je pokazala, da je ne zanima zaščita državljanov, temveč v prvi vrsti provizije. Zato je 200 milijonov evrov proračunskega denarja končalo v obliki preplačil in neustreznega materiala,” je dejal.

Poslanec Levice Miha Kordiš je izrazil dvom o ustreznosti nekaterih kosov zaščitne opreme ter opozoril na ustvarjanje vojnega dobičkarstva, ki poteka preko posrednikov. “Kar se dogaja, je kriminal, v vladi imamo kriminalce in glede na njihovo delovanje lahko rečemo, da imamo v vladi nesposobne kriminalce,” je še dejal poslanec Levice. Kot alternativo je izpostavil aktiviranje domače proizvodnje ter neposredne državne nabave.

COMMENTS

Wordpress (0)