Bo Slovenija zadnja država, ki bo ukinila omejitvene ukrepe proti koronavirusu? Danes le nekateri lepotni popravki, medtem ko v drugih najbolj prizadetih državah odpirajo vrtce in šole – Janševa koalicija za zdaj ni sprostila niti enega resnega ukrepa proti koronavirusu – TOPNEWS.si

Bo Slovenija zadnja država, ki bo ukinila omejitvene ukrepe proti koronavirusu? Danes le nekateri lepotni popravki, medtem ko v drugih najbolj prizadetih državah odpirajo vrtce in šole – Janševa koalicija za zdaj ni sprostila niti enega resnega ukrepa proti koronavirusu

Bo Slovenija zadnja država, ki bo ukinila omejitvene ukrepe proti koronavirusu? Danes le nekateri lepotni popravki, medtem ko v drugih najbolj prizadetih državah odpirajo vrtce in šole – Janševa koalicija za zdaj ni sprostila niti enega resnega ukrepa proti koronavirusu

Čeprav je Slovenija ena od najmanj prizadetih držav s koronavirusom, na vidiku ni niti ene resne sprostitve omejitev, ki jih je država sprejela v boju proti korona virusu. Tako ni na vidiku niti omejitve gibanja med občinami, ponovnega zagona javnega prometa, ki je v nekaterih državah deloval ves čas vsaj v omejeni obliki kljub ostrim ukrepom proti pandemiji.

Kakšni so razlogi za stroge omejevalne ukrepe, kje ni objavljene noben čarovnice, kako naj bi se sproščali ukrepi proti pandemiji, ampak po več kot petih tednih začenjamo pri nas zgolj s testiranjem – anketo, s katero naj bi ugotavljali razširjenost covida-19 v Sloveniji. Ekipe, ki bodo pri sodelujočih v raziskavi jemale bris in vzorce krvi, naj bi šle na teren že danes. Vabilo za sodelovanje v raziskavi so poslali 3000 prebivalcem. Testiranja naj bi opravili v tednu dni, rezultate raziskave pa nameravajo pripraviti še pred 1. majem.

V Sloveniji pa so do sedaj le nekateri lepotni popravki najbolj strogih ukrepov, ki praktično ne odpravljajo nobenega resnega ukrepa proti pandemiji. Kaj šele da bi ponovno odprli vrtce in šole, javni promet ali velike trgovske objekte.

Tako so recimo v sosednji Italiji včeraj objavili točno časovnico sproščanja ukrepov, takoj po prvem maju odpiranje trgovin in potem v sredini maja odpirajo lokale in vse ostale turistične objekte. V Italiji so že prejšnji teden odprli nekatere trgovine z nenujnim blagom, tudi knjigarne in trafike.

Celo severna soseda Avstrija, ki je bila med prvimi evropskimi državami, ki so zaradi pandemije zaprle šole, restavracije, bare, gledališča in trgovine z nenujnimi proizvodi, je tudi ena prvih, ki so se odločile sprostiti ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Prejšnji teden v torek so v Avstriji odprli več tisoč trgovin v velikosti do 400 kvadratnih metrov.

Odprli so se tudi vrtni centri in trgovine z gradbenim materialom. Po 1. maju bo predvidoma sledilo odprtje večjih nakupovalnih središč in frizerskih salonov, medtem ko bodo restavracije in hoteli ostali zaprti še najmanj do sredine prihodnjega meseca. Za vse, ki se odpravijo v trgovine oziroma uporabljajo javni promet, je še vedno obvezno nošenje zaščitnih mask.

Številne države pa so že danes začele postopoma opuščati nekatere ukrepe, ki so jih uvedli zaradi pandemije korona virusne bolezni 19. Tako bodo na Norveškem z današnjim dnem med drugim odprli vrtce, na Danskem frizerske salone, v Nemčiji pa je rahljanje ukrepov odvisno od posameznih dežel.

Tako bodo lahko v Nemčiji od danes odprte trgovine z do 800 kvadratnimi metri površine ter prodajalne avtomobilov, koles in knjigarne, če se bodo tako odločile oblasti v posamezni zvezni deželi.

Na Saškem, v Berlinu in Brandenburgu bodo znova sedli v šolske klopi dijaki najvišjih letnikov srednje šole, bodisi za opravljanje zaključnih izpitov ali pripravo nanje. V nekaterih deželah se bodo v šole vrnili nekaj dni kasneje, ponekod pa maja. Tudi na nemških višjih šolah se bodo lahko začeli izpiti. Pod strogimi pogoji se bodo znova odprli laboratoriji, knjižnice in arhivi.

Na Saškem so od danes znova dovoljene maše, a z največ 15 udeleženci. V preostalih nemških deželah maše ostanejo prepovedane.

Kljub rahljanju nekaterih ukrepov pa Saška šele danes uvaja obvezno uporabo zaščitne maske ali druge zaščite za nos in usta na avtobusih, na vlakih in v trgovinah.

Na Norveškem se bodo danes odprli vrtci, 27. aprila pa še šole za otroke, stare do 10 let. Med drugim bodo lahko danes vrata odprli tudi frizerski in kozmetični saloni, delati pa bodo lahko začeli tudi fizioterapevti in psihologi.

Na Danskem, kjer so v sredo kot prvi v Evropi znova odprli vrtce in šole, pa bodo od danes med drugim lahko odprti frizerski saloni, saloni za tetoviranje in avtošole. Okrepljeno bodo začela delovati tudi sodišča.

V Franciji bodo medtem svojci od danes lahko obiskovali oskrbovance domov za ostarele, kar je bilo prepovedano od 11. marca. Za obiske bodo sicer veljale omejitve.

V eni najbolj prizadetih evropskih držav Španiji se je minuli teden na delo vrnilo okoli 300.000 zaposlenih v nenujnih panogah, predvsem delavcev v proizvodnji in gradbeništvu, ki dela ne morejo opravljati od doma. Velika večina Špancev ne sodi v to kategorijo, zato mora še naprej ostajati doma.

Večina trgovin, restavracij, barov in podjetij bo do nadaljnjega zaprtih. Španska vlada je izredne razmere podaljšala najmanj do 26. aprila, pri tem pa opozorila, da bo vrnitev v normalnost potekala postopno.

COMMENTS

Wordpress (0)