PREISKAVA! Kdo so največji koronavirusni ali “vojni dobičkarji” pri dobavi zaščitnih mask? Tri linije za dobavo zaščitnih mask ali kdo bi se lahko znašel v parlamentarni preiskavi? – TOPNEWS.si

PREISKAVA! Kdo so največji koronavirusni ali “vojni dobičkarji” pri dobavi zaščitnih mask? Tri linije za dobavo zaščitnih mask ali kdo bi se lahko znašel v parlamentarni preiskavi?

PREISKAVA! Kdo so največji koronavirusni ali “vojni dobičkarji” pri dobavi zaščitnih mask? Tri linije za dobavo zaščitnih mask ali kdo bi se lahko znašel v parlamentarni preiskavi?

Na Topnews.si smo že pisali o treh linijah dobave zaščitnega materiala, Počivalškovi, Toninovi in Janševi. O podjetju Acron in Toninovi mami, Jocu Pečečniku, Zdravko Počivalšku in njegovi sestrični je bilo že veliko napisanega. Pričakovati je, da bodo vsi skupaj zaslišani pred posebno parlamentarno preiskovalno komisijo, ki jo je napovedala stranka LMŠ in bo očitno skupen projekt opozicije. Podjetje, ki je do sedaj ostajalo v senci teh nabav in je tesno povezano s stranko SDS, je podjetje Geneplanet, ki je dobilo pogodbo težko 18,5 milijonov evrov.  Kristjan Petek, brat Boruta Petka je bil med letoma 2008 in 2010 manjšinski solastnik podjetja Geneplanet, a je svoj delež prodal. Borut Petek sicer od leta 2015 živi in deluje v ZDA, kjer na Univerzi Harvard deluje kot gostujoči znanstveni raziskovalec.

Direktor in solastnik Geneplaneta Marko Bitenc je v Mariboru znan kot osebni prijatelj Boruta Petka in velja za človeka z dobrimi zvezami v SDS. Bitenc je skupaj še z enim vidnim članom SDS iz Maribora Evgenom Liklom, ustanovil podjetje Vila Center v Ljubljani, ki se ukvarja z gradbeništvom. Pričakovati je, da se bodo mastni zaslužki s preplačano zaščitno opremo prelivali tudi v nepremičnine.

V sinočnjih Odmevih je RTV Slovenija razkrila še dejstvo, da so ventilatorje/respiratorje, ki jih je Geneplanet dostavil bolnišnici v Celje, vsaj 3-4 krat preplačali.

Nabavna cena enega je okrog 9000€, račun za enega pa je bil 36.400€. Ventilatorji so KIT porekla in slabe kvalitete brez urejenega servisa v Sloveniji. O podjetju Ram2, ki je tudi dobilo bogato pogodbo za nabavo zaščitne opreme, in njegovih povezavah z Rajkom Janšo pa je  polno pričevanj iz mandata 2004-2008.

Afera, povezana z dobavo zaščitnih mask, pa ima tudi drugo plat in sicer kvaliteto. Znano je, da je država za maske iz serviet plačala 860 tisočakov ali od 76 do 80 centov za masko. V trgovinah lahko surovino za 50 mask kupite za okoli 4 evre ali 8 centov za masko. Država je zanjo plačala 76 oziroma 80 centov.

V medijih so se že sprožila vprašanja, kdo je prižgal zeleno luč za 860 tisočakov vredna posla za maske iz serviet, ki niso primerne za zdravstvo, kjer jih najbolj primanjkuje? Zavod za blagovne rezerve ali Uprava za zaščito in reševanje? Medtem ko odgovornost valita drug na drugega, so župani nad kakovostjo mask ogorčeni in jih že vračajo Upravi za zaščito in reševanje. Podjetji Korez-Sorting group in Zaščita Lukač o kakovosti ne dvomita in zanikata, da bi na račun epidemije kovali dobičke, ki naj bi bili celo 30-odstotni. In zanimivo, Tržni inšpektorat, ki sodi pod okrilje Ministrstva za gospodarstvo, kjer je tudi Zavod za blagovne rezerve, pa je za enako masko, a v drugi spletni trgovini, že uvedel inšpekcijski nadzor.

V Sintezi KCD pa so na predsednika države Boruta Pahorja naslovili javno pobudo oziroma pismo, v katerem zahtevajo, da kot predsednik od predsednika vlade “zahteva jasna zagotovila, da bo vlada delovala po demokratičnih načelih, v duhu ustave in v okviru obstoječe zakonodaje”.

Predsedniku Republike Slovenije

g. Borut Pahor

Zadeva: Pobuda

Spoštovani g. Predsednik Borut Pahor,

V SINTEZI-KCD smo zgroženimi nad metodami, ki jih uporablja stranka g. J. Janše. Poskusi uveljavitve izrednih pooblastil slovenski vojski in policiji pod krinko učinkovitejšega boja proti epidemiji korona-virusa, nezakonito financiranje lastnih medijev, ustanavljanje lažnih profilov na številnih družbenih omrežjih za umazano obračunavanje z drugače mislečimi, kadrovske čistke brez soglasja z vladnimi partnerji, neprestano obtoževanje prejšnjih vlad za lastne težave in napake, itd., jasno kažejo na sistemsko nedemokratičnost in pritlehnost njenega delovanja.

Kapljo čez rob tega nekulturnega in nesprejemljivega političnega obnašanja predstavlja tim. »depeša« in laži v zvezi z njenim nastankom in statusom. V SINTEZI-KCD smo prepričani, da je ta »depeša«, ki povsem izkrivljeno prikazuje stanje v naših medijih, povzročila Sloveniji in njenemu ugledu v tujini veliko škode, saj je številne ljudi prepričala, da Slovenija spada med zakrnele nedemokratične države.

Ker smo prepričani, da bo SDS s takimi metodami nadaljevala, če se jim odločno ne zoperstavimo, vas pozivamo, da od vlade oz. njenega predsednika g. Janše kot predsednik Slovenije zahtevate ustrezna pojasnila, kako je lahko tekst »depeše« dobil oznako »vladnega odgovora«, če, v nasprotju z vso zakonodajo, na vladi sploh ni bil obravnavan, koalicijske stranke pa z njim niso bile niti seznanjene. Obenem pa prosimo, da zahtevate jasna zagotovila, da bo vlada delovala po demokratičnih načelih, v duhu ustave in v okviru obstoječe zakonodaje.

Spoštovani g. predsednik, verjamemo, da imate politično voljo in moč, da zagotovite demokratično in zakonito delovanje vlade, kar v naštetih primerih prav gotovo ni bilo.

S pozdravi in spoštovanjem!

Za SINTEZO-KCD

Predsedujoči

Emil Milan Pintar

COMMENTS

Wordpress (0)