Izjava Joca Pečečnika, da so maske “dobesedno ukradli iz tovarne”, zažgala družbena omrežja – “Minister Tonin kot uradni fotograf speljanih mask drugim državam in Joca Pečečnika,” je pod sliko zapisal eden od tviterašev – TOPNEWS.si

Izjava Joca Pečečnika, da so maske “dobesedno ukradli iz tovarne”, zažgala družbena omrežja – “Minister Tonin kot uradni fotograf speljanih mask drugim državam in Joca Pečečnika,” je pod sliko zapisal eden od tviterašev

Izjava Joca Pečečnika, da so maske “dobesedno ukradli iz tovarne”, zažgala družbena omrežja – “Minister Tonin kot uradni fotograf speljanih mask drugim državam in Joca Pečečnika,” je pod sliko zapisal eden od tviterašev

Na Brniku je včeraj dopoldne pristalo prvo letalo z zaščitno opremo, ki jo je za državo priskrbelo podjetje Joca Pečečnika. Gre za približno 20 ton opreme, ki jo je Pečečnik, kot je dejal, “dobesedno ukradel” s pomočjo vplivnih znancev na Kitajskem. V Slovenijo je prišlo 1,2 milijona mask, dva milijona zaščitnih rokavic, 30 tisoč zaščitnih oblek, kar je približno šestina vse zaščitne opreme, za katero je Pečečnik podpisal pogodbo z državo. Pravi, da je ta doslej zanj najzahtevnejši posel izpeljal s pomočjo prijateljev iz igralniške industrije.

“To so zelo vplivni Kitajci, ki so milijarderji in ki imajo dobre politične zveze, na način, da smo preprosto iz tovarn ukradli določeno kvoto opreme in smo jo poslali v Slovenijo, ker je drugače ni bilo mogoče dobiti,” je pojasnil. Na novinarsko vprašanje, če so opremo torej ukradli? je Joc Pečečnik odgovoril: “Da, dobesedno. Opremo, ki je bila namenjena v druge države.”

Ta izjava je povzročila zgražanje na družbenih omrežjih.

Izjava Joca Pečečnika o ukradenih maskah iz tovarne je treba razumeti v kontekstu tega, da so posel speljali neki drugi državi in prekupili maske, to pa ni edina problematična izjava, povezana z omenjenim poslom.

Gremo po vrsti. Joc Pečečnik 10. aprila v oddaji 24ur zvečer pove, da ga je klical minister Matej Tonin in ga prosil, če lahko dobavi zaščitno opremo, ker so ostale ponudbe, ki so jih dobili, neresne oziroma, če se izrazimo v jeziku Joca Pečečnika, so ostali “brezzvezniki”.

Sam zagotavlja, da pri poslu ne bo zaslužil ničesar. Na vprašanje, zakaj se je kot podjetnik lotil posla, s katerim ne bo zaslužil nič, Pečečnik odgovarja:

“Poklical me je minister za obrambo Matej Tonin in prosil, da pomagam, saj na področju dobave zaščitne opreme vlada panika, da je preko 1000 podjetij kandidiralo za nabavo, a nimajo nobenih resnih ponudb, ki bi bile v kratkem dobavljive,” pojasnjuje Pečečnik.

Toninu je pojasnil, da niso specialisti za dobavo medicinske opreme, a je ta dejal, da to ne bo težava, ker posle v vsakem primeru pregleda medresorna komisija. “Kot državljan, ker imam rad to državo, sem šel v akcijo in poiskal, kdo bi nam to lahko dobavil,” je še dejal.

“Bilo bi mi pod častjo, da bi na nesreči ljudi zaslužil, mislim, da sem že večkrat dokazal, da znam to narediti na drug način.”

Pred tem Matej Tonin izjavi, da ne pozna posla s podjetjem Acron, ki je drugi največji dobavitelj pri nabavi zaščitne opreme, čeprav je posel vreden 30 milijonov evov.

Na Topnews smo objavili, da Toninova zveza v Acronu ni bila samo njegova mama, ampak nesojeni kandidat za ministra in sedaj državni sekretar v ministrstvu za delo Cveto Uršič.

Vendar ostanimo pri Pečečniku, ki ga je klical Tonin in prosil za pomoč. Potem Joc Pečečnik na eno od novoustanovljenih firm, ki brez referenc, dobi 10 milijonov kredita od Sid Banke, s katerimi plača maske.

“Res je, posojilo sem vzel na svoje najslabše podjetje, ki je ustanovljeno le nekaj let, zato da v primeru, da posel propade, zaščitim svoje glavno podjetje. Dolg sem zavaroval in plačal 45.000 evrov, kar pomeni, da ima banka zavarovalno polico za osem milijonov od desetih. Ker si kot poslovnež v Sloveniji ne morem privoščiti, da bi šla banka SID v takšno izgubo, zato bom iz Interblocka na neko ročnost izplačal vse banki, ne bom pustil nobene luknje, ker si tega ne morem privoščiti.”

Vendar je skupna vrednost posla več kot 30 milijonov evrov, pri katerem so samo manipulativni stroški 5.5 milijonov evrov. Po nekaterih zapisih v medijih razlika RVC med stroški nabave in dejansko ceno ni samo 5,5 milijonov, ampak sanjskih 18 milijonov evrov samo pri enem poslu.

Zatrjuje, da je to storil, da bi pomagal, in ne da bi zaslužil: “Isto fakturo, kot sem jo plačal sam, je dobila tudi država. Ni nobenih drugih provizijskih pogodb, kot si domišljajo nekateri. Ta oprema, kot jo vidite, je še vedno moja, ker zanjo še nisem dobil niti centa, čeprav je že tukaj.”

Po računu, ki ga je Pečečnik pokazal medijem, stane 5 milijonov različnih vrst mask 8,5 milijona evrov. Za primerjavo spomnimo na težave s prevaranti pri nakupu zaščitne opreme, ki jih nima samo Slovenija.

Nemška zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija je prek švicarskega podjetja iz Kitajske naročila 10 milijonov mask, ki pa niso bile nikoli dobavljene. Večino kupnine (12,3 milijona evrov) jim je uspelo dobiti nazaj, razliko pa še poskušajo izslediti.

S prevarami in prekupovanjem pri nakupu zaščitne opreme se soočajo številne države, ne le Slovenija. V Nemčiji je zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija prek švicarskega podjetja od kitajskega dobavitelja naročila 10 milijonov mask, šlo pa je za posel, ki je bil vreden kar 15 milijonov evrov. Nakup so potrdili in plačali pretežni del dogovorjenega zneska švicarskemu podjetju, ti pa so azijskemu podjetju vnaprej nakazali 2,4 milijona evrov. Vendar so Nemcem zaščitno opremo prekupili Američani, ki so kupnino plačali v celoti. Njihova kupnina pa je sedla na račun prej kot so plačali Nemci.

https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1248718956623466497

https://twitter.com/GregorKos/status/1248847239537209344

Na brniško letališče je sicer sinoči iz logističnega centra v kitajskem Quingdao pristalo prvo letalo s sedmimi tonami zaščitne opreme. Skupaj je v Slovenijo tako v petek prišlo kar 27 ton opreme, zato je gospodarski minister Zdravko Počivalšek ocenil, da je Slovenija zdaj v položaju, da sama izbira, kaj bo nabavljala.

Doslej je država praktično kupovala vse, kar je kdo ponudil, z vzpostavitvijo zračnega mostu ter zagonom domače proizvodnje zaščitne opreme pa se je položaj po Počivalškovem mnenju bistveno spremenil.

Počivalšek ocenjuje, da je Slovenija z zaščitno opremo že preskrbljena skoraj do prvomajskih praznikov, zato se je po zagotovitvi respiratorjev in opreme za zdravstveno osebje zdaj že začelo obdobje nabave opreme za gospodarstvo.

COMMENTS

Wordpress (0)