Bo vlada Janeza Janše preko razglasitve izrednega stanja po 92. členu ustave, ki govori o vojnem in izrednem stanju, le prišla do izrednih pooblastil vojski – TOPNEWS.si

Bo vlada Janeza Janše preko razglasitve izrednega stanja po 92. členu ustave, ki govori o vojnem in izrednem stanju, le prišla do izrednih pooblastil vojski

Bo vlada Janeza Janše preko razglasitve izrednega stanja po 92. členu ustave, ki govori o vojnem in izrednem stanju, le prišla do izrednih pooblastil vojski

Razprava predsednika vlade Janeza Janše, ki je poslancem na četrtkovi izredni seji DZ odkrito povedal, da so na vladi razpravljali tudi o možnosti prenosa pooblastil iz državnega zbora na vlado, kar praktično pomeni, da bi odločanje v času koronavirusa prevzela vlada in vladala z odloki. Vlada je o tem razpravljala in se je odločila, da ne predlaga prenosa pooblastil iz državnega zbora na vlado v smislu tistega člena ustave, ki to omogoča.”

Janševe besede so ponovno postale aktualne včeraj, ko je Jelko Kacin na tiskovni konferenci povedal, da se vlada ni odrekla nameri, da na južno mejo pošlje vojsko z ustreznimi pooblastili. Kaj to pomeni, Kacin ni razložil, neuradno pa naj bi po neuradnih informacijah vlada v kratkem ponovno vložila predlog za aktivacijo 37.a člena, ki vojski podeljuje nekatera policijska pooblastila.

Na Urad vlade za komuniciranje so na novinarsko vprašanje, ali besede uradnega govorca vlade Jelka Kacina pomenijo vnovično vložitev predloga za aktivacijo 37.a člena, pojasnili, da se je izjava Kacina “nanašala na ukrepe zajezitve širjenja COVID-19, kjer je ena od ključnih vlog, vloga policije. Razbremenitev dela policije bo v prihodnosti nujna, zato vlada še vedno meni, da je v danih razmerah aktivacija 37.a člena potreba”. Ob tem pa še: “Aktivacija 37.a člena je odvisna od odločitve Državnega zbora.”

Ima pa vlada seveda še drugo možnost, in sicer razglasitev izrednega stanja, ki se sprejema z navadno večino.

Ustava namreč v 92. členu, ki govori o vojnem ali izrednem stanju določa:

Izredno stanje se razglasi, kadar velika in splošna nevarnost ogroža obstoj države. O razglasitvi vojnega ali izrednega stanja, nujnih ukrepih in njihovi odpravi odloča na predlog vlade državni zbor.

Državni zbor odloči o uporabi obrambnih sil.

Kadar se državni zbor ne more sestati, odloča o zadevah iz prvega in drugega odstavka predsednik republike. Odločitve mora dati v potrditev državnemu zboru takoj, ko se ta sestane.

Pritisk na politične odločevalce je vlada včeraj ustvarila tudi z umikom dela policije iz meje v notranjost.

Vlada je konec tedna odpoklicala policijo z meje za poostreno delo v notranjosti države. Prav tako se ni odrekla nameri, da na južno mejo pošlje vojsko z ustreznimi pooblastili, je na včerajšnji novinarski konferenci napovedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Kot je poudaril, bo vlada na tem vztrajala, saj druge možnosti nima. Kaj to pomeni, Kacin ni razložil, neuradno pa naj bi po neuradnih informacijah vlada v kratkem ponovno vložila predlog za aktivacijo 37.a člena, ki vojski podeljuje nekatera policijska pooblastila. To pa je že sprožilo številne reakcije na tviterju.

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1246132464973742082

Kacin ni razkril, s katerega območja bodo policiste premestili v notranjost države. Je pa poudaril, da je njihovo prisotnost v notranjosti enostavno treba okrepiti, da bi tako preprečili zdrs, kot se je zgodil prejšnji konec tedna, ko je lepo vreme mnoge državljane premamilo v kršitev prepovedi zbiranja.

DZ predvidoma v torek o pooblastilih vojske, spremembah poslovnika in zakona o referendumu

Kolegij predsednika DZ se bo na ponedeljkovi seji dogovoril o poteku izredne seje DZ, ki so jo za obravnavo sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje zahtevali koalicijski poslanci. Seja, na kateri bodo verjetno obravnavali tudi predlog novele poslovnika DZ in zakona o referendumu in ljudski iniciativi, naj bi bila v torek.

Kot sledi iz predloga dnevnega reda kolegija predsednika DZ, bo izredna seja DZ predvidoma v torek ob 15. uri. Ena od predvidenih točk dnevnega reda je vladni predlog sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske (SV) pri širšem varovanju državne meje.

A ker je parlamentarni odbor za obrambo na sredini seji sklep zavrnil, saj ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih poslancev, DZ na plenarni seji o sklepu ne bo glasoval. Bodo pa poslanske skupine predstavile svoja stališča, poslanci bodo lahko opravili razpravo.

Odbor za obrambo na sredini seji ni z zadostno večino potrdil predloga za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki bi vojakom zagotovil dodatna pooblastila za varovanje slovensko-hrvaške meje. Zato vojska sicer pooblastil, ki niso bila izglasovana, ta konec tedna ne bo uporabljala, je zatrdil Kacin.

Kolegij predsednika DZ bo v ponedeljek odločil o predlogu, da se predlog novele poslovnika DZ, s katero bi omogočili potek sej državnega zbora in delovnih teles na daljavo, obravnava po skrajšanem postopku, predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi pa po nujnem postopku. S slednjim želi vlada urediti postopek ravnanja DZ v primerih tistih zakonov, ko bi bil referendum nanje skladno z ustavno določenimi razlogi nedopusten.

Če bo kolegij postopka obravnave potrdil, bosta predloga predvidoma v torek obravnavali pristojni delovni telesi, zatem pa še poslanci na popoldanski izredni seji. Za sprejem obeh predlogov je potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev

V Levici so se kritično odzvali na včerajšnje navedbe uradnega govorca vlade Jelka Kacina, da se vlada ni odrekla nameri na južno mejo poslati vojsko z ustreznimi pooblastili. Kot menijo v Levici, vlada manipulira in se spreneveda glede vloge vojske, ki po njihovi oceni ne rabi policijskih pooblastil, da lahko sodeluje pri varovanju meje.

Po njihovem mnenju je jasno, da želi vlada za vsako ceno vojski podeliti policijska pooblastila z aktivacijo 37.a člena. “Za dosego tega cilja brezsramno manipulira in se spreneveda glede obsega begunskih prihodov,” so prepričani. Navedli so, da na meji že zdaj s policijo sodeluje okoli 150 pripadnikov Slovenske vojske (SV).

Potem ko je opozicija zavrnila aktivacijo 37.a člena, Kacin zdaj po mnenju Levice “opozicijo in slovensko javnost izsiljuje, da bodo vse policijske enote preusmerili v notranjost države, in grozi, da bo zato meja ostala nevarovana”. “Ta grožnja je neuresničljiva, odseva pa objestnost in maščevalnost Janševe vlade,” so dodali.

Po ocenah Levice namreč v času karantene zaradi novega koronavirusa ni javnih prireditev ali dogodkov, v veliki meri je ustavljen promet, ulice so prazne, kriminal, prekrški in prometne nesreče pa so v upadu. Zato se sprašujejo, zakaj bi pošiljali policijo, celo obmejno, na ulice v notranjosti države.

V sporočilu za javnost pa so še navedli, da je Kacin leta 2011 izjavil, da “politična praksa Janeza Janše temelji na manipuliranju in sprenevedanju”. “Političnima praksam Janeza Janše in Jelka Kacina je skupno, da temeljita na manipuliranju in sprenevedanju, izsiljevanju in strašenju,” menijo v Levici.

COMMENTS

Wordpress (0)