(VIDEO) Performans ali tihi protest – Celotni Trg republike polepljen s črnimi križi – X-i, ki jih je po končani seji DZ v spremstvu policije odstranjeval delavec komunale – TOPNEWS.si

(VIDEO) Performans ali tihi protest – Celotni Trg republike polepljen s črnimi križi – X-i, ki jih je po končani seji DZ v spremstvu policije odstranjeval delavec komunale

(VIDEO) Performans ali tihi protest – Celotni Trg republike polepljen s črnimi križi – X-i, ki jih je po končani seji DZ v spremstvu policije odstranjeval delavec komunale

Nenavadni x-i ali križi, ki so bili nalepljeni s črnim trakom po celotnem Trgu republike so vzbudili pozornost predvsem poslancev, ko so prihajali iz državnega zbora po končani izredni seji, na kateri so potrdili tako imenovani korona paket. Kakšen je bil namen performans, in, ali je šlo za tihi protest, ni popolnoma jasno.

Avtor performansa naj bi po nekaterih informacijah bil Primož Bezjak. Primož Bezjak je sicer igralec Slovenska mladinskega gledališča, poleg igralskega poklica pa je še gibalec/plesalec, koreograf in performer, ki je v slovenskem gledališkem prostoru dejavno navzoč že vsaj od leta 1999.

Zadeva je bila videti precej nenavadna, saj je zvečer nekaj pred 21. uro v spremstvu policistov je križe enega za drugim odstranjeval komunalni delavec, ki je imel preverjeno za nekaj ur dela. Zadeva bi verjetno ostala neopažena, če ne bi nekaj novinarjev in ekip čakalo poslance pred državnim zborom po končanem glasovanju, na katerem je DZ s 53 glasovi za in enim proti potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa.

Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje. Ali je s tem razprava o mega corona zakonu zaključena, pa še ni popolnoma jasno, saj je poslanka LMŠ Tina Heferle zaradi 103. člena, ki govori o policijskih pooblastilih, napovedala možnost ustavne presoje.

“Ta člen je nedopustno širok in ne zadosti temeljnim predpostavkam, ki jih Ustava Republike Slovenije določa, da morajo biti izpolnjene, ko gre za poseganje v posamezne človekove pravice in omogočanje policiji, da neomejeno dostopa do najobčutljivejših osebnih podatkov brez kakršnegakoli pravnega varstva, je nedopustno. Ta člen se mora črtati, v nasprotnem primeru bomo v poslanski skupini LMŠ temeljito razmislili o vložitvi pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti tega člena in seveda ta amandma, da se ta člen črta, bomo danes podprli,” je med drugim dejala Tina Heferle.

Čeprav bi lahko iz včerajšnje razprave izpostavili številne govornike, pa je vsekakor pomenljiva razprava predsednika vlade Janeza Janše, ki je poslancem odkrito povedal, da so na vladi razpravljali tudi o možnosti prenosa pooblastil iz državnega zbora na vlado, kar praktično pomeni, da bi odločanje v času koronavirusa prevzela vlada in vladala z odloki. Vlada je o tem razpravljala in se je odločila, da ne predlaga prenosa pooblastil iz državnega zbora na vlado v smislu tistega člena ustave, ki to omogoča,” je med drugim dejal Janša.

“Tako resne so te stvari, ta epidemija vpliva tudi na siceršnje mednarodne odnose in bom rekel, razporeditve geostrateške moči po svetu, vse to ima na koncu tudi makroekonomske, mikroekonomske posledice in zaradi tega apeliram na vas, da daste vladi vsaj malo prostora za to, da se tudi s temi stvarmi ukvarja, da v prihodnje, če se le da, zagotovite funkcioniranje državnega zbora.

Slovenska ustava predvideva tudi druge možnosti za takšno situacijo. Vlada je o tem razpravljala in se je odločila, da ne predlaga prenos pooblastil iz državnega zbora na vlado v smislu tistega člena ustave, ki to omogoča. Seveda pa mora biti državni zbor za to operativen, ker če ni operativen, če se ne bo možno sestajati na daljavo, če je samo nekdo od nas jutri testiran kot pozitiven, potem ne vem, morate vsi v izolacijo in država bo brez možnosti odločanja v realnem času v situacijah, ki vsaj še nekaj tednov ne bodo lažje, ampak bodo težje, od tega kar srečujemo danes. Zato je to izjemno pomembno, se pravi, ravno tako kot ta zakon, ki je pred vami, je pomemben zakon o spremembi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, da ne bo treba čakati v nedogled, tedne, da se nek zakon uveljavi. In enako pomemben je, poglejte, je pomemben tudi sprejem vašega poslovnika. Ker če se državni zbor ne more sestati in pooblastila niso prenesena in vlada tega ni predlagala, potem bomo dobili nek vakuum, kjer ne bo nekoga, ki bi lahko realno ukrepal v realnem času, samo pravniki bodo pisali ekspertize, na koncu pa bo škoda za vse. Toliko še enkrat apeliram na vse, tudi na opozicijo”.

Poslance opozicije je predvsem motilo dejstvo, da so v zakonu, ki naj bi opravljal predvsem ekonomske in socialne posledice ukrepov korona virusa, bila tudi pooblastila policiji.

Violeta Tomič: “Slišali smo predsednika vlade prej, ki je govoril o kibernetski vojni, hibridni vojni, ne vem kakšni, poudariti želim, da nismo v vojni in nismo v vojnem stanju. Soočamo se z epidemijo in z epidemijo se je potrebno soočat na zdravstveni način, ne pa na vojni. To naj bo vsem jasno. Potrebujemo testerje, potrebujemo maske in tukaj se ta vlada ni ravno izkazala. V represiji pa seveda, da.

Rekli ste, da bo na ta način zavarovano zdravje in da so v 103. členu začasni ukrepi. Veste, nikoli niso ti ukrepi začasni, samo pomika se polje možnega. Spomnimo se, da svet, po 11. septembru, nikoli več ni izgledal tako, kot prej. Navadili smo se na več kontrole, več strahu in tako bo tudi, če ta policijska pooblastila zaživijo in v taki državi si seveda ne želimo živeti. Želimo si živeti v varni, svobodni državi, kjer bomo državljani le lahko ohranili del svoje intime in samostojnosti.

Tako da, izrabljati epidemijo koronavirusa za povečanje represije, se nam zdi nedopustno. Danes smo poslušali o letu 1990, poslušamo, kot da smo v osamosvojitveni vojni, isti obrazi se kažejo na televiziji, ki državljane strašijo, grozijo jim s kaznimi in ne vem kaj. Glejte, v glavnem, naši državljani upoštevajo vse, vsa navodila, in tudi epidemija se počasi umirja, tako da ni prav nobene potrebe da nam še več strahu vlivate. Seveda bom glasovala za naš amandma”

Na koncu so poslanci po burni več kot deveturni razpravi s 53 glasovi za in enim proti, ostali v opoziciji so bili vzdržani, sprejeli zakon. Še najbolj zadovoljen je bil Marko Bandelli iz SAB-a, saj je koalicija sprejela njegov amandma, ki rahlja kriterije državne pomoči predvsem za zasebnike. Drug amadma opozicije, ki je bil sprejet, je bil bolj tehnične narave.

COMMENTS

Wordpress (0)