Viktor Orban pridobil nova, ogromna pooblastila – Odslej bo vladal le še z dekreti, saj je razpustil parlament – TOPNEWS.si

Viktor Orban pridobil nova, ogromna pooblastila – Odslej bo vladal le še z dekreti, saj je razpustil parlament

Viktor Orban pridobil nova, ogromna pooblastila – Odslej bo vladal le še z dekreti, saj je razpustil parlament

Madžarski premier Viktor Orban si je v ponedeljek zagotovil izredna pooblastila za neomejen čas trajanja, saj je parlament z večino poslancev svoje stranke sprejel t.i. korona zakon, ki ga kritizira opozicija, skupine za človekove pravice, kot tudi velika večina svetovnega tiska.

Orban je v desetletju na oblasti postopno povečeval svoja pooblastila, z novim zakonom pa je parlament potrdil podaljšanje izrednega stanja brez jasno določenega roka trajanja, ki bo premierju omogočil vladanje z izvršilnimi ukazi, poroča Reuters.

Zakon je bil potrjen s 137 glasovi za in 53 proti, predvideva kazen do pet let zapora za širjenje “lažnih novic” o virusu ali vladnih ukrepih, tarča takšnih obtožb pa so danes redki neodvisni mediji na Madžarskem, poroča France Press.

Nacionalna konzervativna vlada je pri utemeljevanju epidemije koronavirusa s potrjenim zakonom zacementirala nadzor nad državo, pravijo kritiki na Madžarskem in v tujini.

Zakon je pretiran odziv na krizo, pravi opozicija, nekateri opozicijski poslanci pa so ga imenovali “državni udar” ali “pot v diktaturo”.

Neodvisni poslanec Akos Hadhazy je zakon označil za “past za opozicijo”, ki jo vlada obtožuje, da “stoji na strani virusa”.

Devet organizacij za svobodo medijev je pozvalo voditelje EU, naj obsodijo zakon, “ki duši temeljne pravice in medijske svoboščine”.

Zakon so kritizirale tudi skupine za človekove pravice in Svet Evrope

“Neomejeno in nenadzorovano izredno stanje ne more zagotoviti spoštovanja temeljnih načel demokracije,” se je odzval Svet Evrope, najstarejša in vodilna organizacija za človekove pravice v Evropi, ki opozarja, da zakon nima časovne omejitve.

Toda vladni tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs je zatrdil, da je zakon še vedno časovno omejen, ker ga lahko parlament razveljavi kot tudi sama pandemija, saj “upamo, da se bo nekega dne končala”.

Vse te kritike se borijo proti “izmišljenim sovražnikom in nimajo nobene zveze z resničnostjo”, trdi pravosodna ministrica Judit Varga.

Viktor Orban je na vse to le zamahnil z roko.

“Evropskim nergačem sem jasno povedal, da se nimam časa pogovarjati o pravnih vprašanjih, v razpravi, ki je bila nedvomno čustvena, a tudi teoretična, ker je zdaj pomembno reševati življenja,” je dejal Orban.

Na začetku izbruha epidemije je premier Orban za širjenje virusa krivil imigrantsko propagando in celo trdil, da “bolezen prinašajo večinoma tujci”.

Madžarska je zaprla svoje meje za vstop tujcev in uvedla omejitve gibanja. Država z 9,7 milijona prebivalci je imela v ponedeljek 447 okuženih, od tega 15 mrtvih.

COMMENTS

Wordpress (0)