(VIDEO) Kako je Janez Janša v prvem tednu pacifiziral opozicijo ter si z izborom in predvsem ukrepi Lahovnikove ekspertne skupine zagotovil dobro izhodišče za ponovni mandat – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je Janez Janša v prvem tednu pacifiziral opozicijo ter si z izborom in predvsem ukrepi Lahovnikove ekspertne skupine zagotovil dobro izhodišče za ponovni mandat

(VIDEO) Kako je Janez Janša v prvem tednu pacifiziral opozicijo ter si z izborom in predvsem ukrepi Lahovnikove ekspertne skupine zagotovil dobro izhodišče za ponovni mandat

Čeprav imajo mnogi do Mateja Lahovnika, ki je sestavil skupino ekonomskih strokovnjakov “narodne enotnosti”, mnoge neporavnane stare račune in zamere, ker je večkrat zamenjal stran in se predvsem kot gospodarski minister zameril ali pa ostal v želodcu pomembnim deležnikom v slovenski politiki, mu je vendarle uspel veliki met. V slovenski politiki je redko, da ukrepi vlade ali vladajoče politične garniture ne bi imeli omembe vrednega nasprotovanja, ampak so vsi deležniki, tudi opozicijske stranke, pozdravili ukrepe za blaženje posledic epidemije

Kako je v ozadju prišlo do odločitve, da ekspertno skupino, v kateri so se znašli bivši finančni minister Cerarjeve vlade in kandidat za poslanca SD, prevzeme prav Lahovnik, za zdaj ostaja velika neznanka.

Ne glede na to, ali gre pri odločitvi za Lahovnika, ki je v ekspertno skupino vključil eminentne ekonomiste, predvsem kolege z ekonomske fakultete, (med njimi sicer ni Jožeta P. Damjana ali Bogomirja Kovača), za Janševo osebno odločitev, pa je bila celotna ekspertna skupina imenovana precej pluralno. Izstopa morda le dejstvo, da v ekspertni skupini ni tistih ekonomistov, ki odkrito simpatizirajo z Levico, ampak so bili izbrani tisti, ki so bližji SD-ju ali pa so politično nevtralni, kot sta recimo Mojmir Mrak in Marko Jaklič.

Janša pa je tako manifestiral, da v času krize ni pomembno, kdo je pripadnik katerekoli politične opcije in da je pomembno združiti moči pri premagovanju krize. Vlada Janeza Janše je sprejela najbolj nujne ukrepe za zajezitev širjenja virusa covid-19.

Ne glede na to, da je v prvih trenutkih karantene veliko majhnih samostojnih podjetnikov, samozaposlenih in ostalih podalo kritične zapise, kako bodo preživeli, če ne bodo opravljali dela, je vlada v prav ta namen oblikovala skupino uglednih strokovnjakov s področja ekonomije, financ, davčne politike in družbe.

Ne glede na začetne kritike in ugibanja, ali bo vlada poskrbela za vse najbolj ogrožene, saj si nihče ne želi kolapsa slovenskega gospodarstva, so kot kaže vsi zadovoljni. Predvsem seveda podjetniki v tistih panogah, ki od začetka krize praktično stojijo. Tudi sredstva za to obstajajo, je zagotovil Janša, ukrepi pa po mnenju finančnega ministra Andreja Širclja ne bodo finančno ogrozili države.

Za premagovanje gospodarskih posledic krize, ki naj bi državi po nekaterih ocenah dnevno odnesla okoli 100 milijonov evrov, je vlada imenovala posebno strokovno skupino za pripravo ukrepov pod vodstvom nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika.

Skupino sestavljajo strokovnjaki ekonomskih znanj ter podjetniki z izkušnjami iz gospodarstva. V njej se nahaja nekdanji finančni minister Cerarjeve in Ropove vlade Dušan Mramor. Janševa vlada je dokazala, da presega politične delitve tudi z vključitvijo Marka Jakliča in Mojmirja Mraka, sicer pripadnika ekonomske šole Johna Maynarda Keynesa. Pri ukrepih je sodeloval med drugim znani slovenskih podjetnik in kandidat za poslanca na listi stranke SD Dušan Olaj ter podjetnika Jure Knez in Ema Pogačar.

Nekateri politični analitiki so včeraj ugibali, ali si je Janša s temi ukrepi trasiral pot do naslednjega mandata. Seveda se bodo posledice koronavirusa pokazale šele v naslednjih tednih in mesecih, saj utegne celotna operacija trajati minimalno dva do tri mesece, je vendarle začetek drugega tedna kljub začetnemu krču, zaupanju in napakam vsaj podjetnikom, gospodarstvenikom, upokojencem in kmetom vlil nekaj optimizma.

Seveda ne gre za nikakršen altruizem vladajoče garniture in predvsem premiera Janeza Janše, ki se zaveda, da bi gospodarski kolaps pomenil največjo nevarnost za njegovo vlado in bi vsaka napaka lahko pomenila hiter konec njegove vladavine. Janša je seveda pripravljen za oblast narediti marsikaj in, kot je pokazal pri korona paktu, tudi paktirati s političnimi nasprotniki za utrditev in ohranitev oblati. Dejstvo, da se premier Janez Janša počuti suverenega že po drugem tednu prevzema politične oblasti, kaže tudi odločitev o ukinitvi kriznega štaba. Jelko Kacin tako postaja glavni govornik vlade.

V nadaljevanju objavljamo kratek komentar vladnih ukrepov ekonomista Jožeta P. Damijana:

Kratek komentar vladnih ukrepov

Danes predstavljeni vladni ukrepi za reševanje korona krize, so večinoma korak v pravo smer. Razen ponekod, kjer so bodisi še nedodelani, bodisi po nepotrebnem populistični. Spodaj je ultrakratek komentar, pripisan posameznemu ukrepu (vir liste ukrepov je Delo).

Gospodarstvo:

Uzakonjena bo nova ureditev sofinanciranja plač za delavce na čakanju (100% ?)
Vse prispevke v obe proračunski blagajni, tako zdravstveno kot pokojninsko, bo prevzela država (OK)
Odlog akontacije DDPO do januarja 2021 (OK)

Vsa nadomestila za bolniške odsotnosti v epidemiji krije ZZZS, nič več delodajalec (OK)
Status delavcev, ki ne delajo zaradi varstva otrok, nezmožnosti prihoda na delo ali drugih razlogov, bo izenačen s statusom delavcev na čakanju (OK)

Delavec, ki izgubi službo med epidemijo, od prvega dne dobi nadomestilo za brezposelnost (OK)
Garancijska shema, ki omogoči odkup terjatev do slovenskih podjetij (Kdo? Kaj bo s temi terjatvami kasneje?)
Plačilni roki za plačila zasebnim dobaviteljev iz javnih sredstev se skrajšajo na osem dni (OK)

Gospodinjstva in upokojenci:

Gospodinjstva ne plačujejo javnih storitev, ki se ne izvajajo (OK)
Upokojencem s pokojninami pod 700 evrise izplača solidarnostni dodatek (130 – 300€)
populističen ukrep, v času krize upokojenci ne trošijo več,
bolj smiselno dati transferje vsem ob koncu krize (helikopterski denar).
Samozaposleni:

do izredne pomoči bodo upravičeni vsi, ki bodo s posebno izjavo preke-aplikacije razglasili prizadetost zaradi krize (OK),
mesečni temeljni dohodek v višini 70% neto minimalne plače (zakaj ne 100% ?),
prispevke vsaj do konca maja zanje plača država, torej prispevki ne bodo odpisani (zakaj diskriminacija ???),
odloži se jim plačilo akontacije dohodnine (OK).
Kmetje in ribiči:

okuženi do 80% neto minimalne plače (zakaj ne 100% ?),
kompenzacija izpada dohodka zaradi krize (OK),
javni zavodi bodo morali od slovenskih kmetov naročati vsaj 50 odstotkov vseh živil (OK).
Ostalo:

Zmanjšanje plač javnih funkcionarjev in sejnin za člane ND v državnih podjetjih za 30%,
Nepotrebni populizem, vsem funkcionarjem, ki so aktivni, je potrebno dati stimulacijo (50 – 100%) za njihov poseben angažman in ker tvegajo svoja življenja za nas.

COMMENTS

Wordpress (0)