Prvi prostovoljci prejeli eksperimentalno cepivo proti koronavirusu – TOPNEWS.si

Prvi prostovoljci prejeli eksperimentalno cepivo proti koronavirusu

Prvi prostovoljci prejeli eksperimentalno cepivo proti koronavirusu

Skupina 108-ih prostovoljcev, izbranih po strogih postopkih, je sodelovala pri prvem cepljenju kot del prve faze kliničnega preskušanja cepiva COVID19.

Cepivo je razvilo biotehnično podjetje s sedežem v Tianjinu in raziskovalna skupina, ki jo vodi Chen Wei, strokovnjak za preprečevanje in nadzor bioloških nevarnosti z Akademije vojaških medicinskih znanosti Nacionalne osvobodilne vojske.

Coronavirus vaccination volunteers in China: calm and confidentA group of 108 volunteers has taken the first…

Objavil/a People's Daily, China dne Ponedeljek, 23. marec 2020

Filmskega režiserja Chena Mengqiao (34) so 16. marca registrirali kot prostovoljca. Štiri dni pozneje je postal eden redkih, ki so ga cepili.

Skupno 108 prostovoljcev, vsi so prebivalci mesta Wuhan, starih med 18 in 60 let, je bilo razdeljenih v tri skupine, od katerih je vsaka prejela različne odmerke seruma.

“Ker ima vsak človek drugačno situacijo, je večina prostovoljcev v skupini z majhnimi odmerki, jaz pa sem v skupini s srednjimi odmerki,” je dejal Chen.

Pred cepljenjem so morali opraviti vrsto strogih fizičnih testov.

“Bila je stroga selekcija, kar je dobra zadeva, saj pomeni, da je skupina strokovnjakov odgovorna,” je dejal 27-letni veteran Cu Aobing.

“Po vsakem testu skupina strokovnjakov uporablja knjigo za beleženje vsakega fizičnega pregleda, pri čemer natančno preuči mojo preteklo zdravstveno anamnezo, anamnezo transfuzije krvi in ali sem bil na oddelku nujne medicinske pomoči.”

Po injekciji je tudi Chen kot mnogi prostovoljci dobil temperaturo.

“V enem dnevu se je povzpela na 37,8 stopinj. To je normalno in lahko kaže, da se je imunski sistem odzval,” je dejal in dodal, da se mu je telesna temperatura vrnila na normalno.

Cu, ki je prejemnik majhnega odmerka, ni poročal o neprijetnih simptomih in ni dobil povišane temperature, toda kot kadilec ima dodatni izziv, da med tem postopkom preneha s kajenjem in med karanteno mora upoštevati določen način prehrane.

Poleg tega, da bodo prostovoljci 14 dni v karanteni, morajo biti v stiku z zdravniki naslednjih šest mesecev, kri pa jim bodo analizirali teden dni po cepljenju in nato še enkrat pol meseca kasneje. Prav tako bi morali opraviti krvni test po enem mesecu, treh mesecih in šestih mesecih.

“Kot prebivalec in veteran Wuhana čutim dolžnost, da volontiram in moja celotna družina me podpira. To sem moral storiti,” je dejal Cu.

COMMENTS

Wordpress (0)