(VIDEO) Kako sta nas koronavirus in epidemija vrnila nazaj v preteklost, v leto 1991 in izredne razmere – Janez Janša: “Situacija, ki jo imamo z epidemijo, je zdaleč največji izziv, kot smo ga srečali kadarkoli v zgodovini samostojne Slovenije – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako sta nas koronavirus in epidemija vrnila nazaj v preteklost, v leto 1991 in izredne razmere – Janez Janša: “Situacija, ki jo imamo z epidemijo, je zdaleč največji izziv, kot smo ga srečali kadarkoli v zgodovini samostojne Slovenije

(VIDEO) Kako sta nas koronavirus in epidemija vrnila nazaj v preteklost, v leto 1991 in izredne razmere – Janez Janša: “Situacija, ki jo imamo z epidemijo, je zdaleč največji izziv, kot smo ga srečali kadarkoli v zgodovini samostojne Slovenije

Na današnji tiskovni konferenci štirih predsednikov strank nove koalicije, v dvorani državnega sveta je pravzaprav manjkal samo še Jelko Kacin, pa bi se vrnili nazaj v preteklost, v leto 1991, na znamenite konference za domače in tuje novinarje. O legendarnih tiskovnih konferencah tedanjega ministra za informiranje Jelka Kacina za domače in tuje novinarje sicer krožijo številne urbane legende.

Predsednik SDS in novi premier Janez Janša je napovedal nekatere ukrepe, ki jih bo uvedla nova vlada za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim bo na prvi seji ustanovila krizni štab v ožji in širši sestavi. Nova vlada bo na prvi seji ustanovila krizni štab, kar zopet spominja na tako imenovana republiško koordinacijo iz leta 1991.

“Epidemija s koronavirusom je Slovenijo doletela v nesrečnem političnem času. Lahko bi bil še bolj nesrečen, če bi imeli predvolilno kampanjo. Tudi ta vmesni čas, ko vlada, ki odhaja, opravlja tekoče posle, vlada, ki prihaja pa še nima pristojnosti, je izjemno zahteven,” je med drugim dejal Janša in dodal:

“Situacija, ki jo imamo z epidemijo, je za tak čas, daleč največji izziv, kot smo ga srečali kadarkoli v zgodovini samostojne Slovenije. Konec prejšnjega tedna smo uspeli vzpostaviti delovno kooperacijo z vlado, ki opravlja tekoče posle. V tem tednu, ko se kandidati za novo vlado predstavljajo tudi v odborih, na delovni ravni (kolikor je mogoče) poteka sodelovanje pri poskusih, da se omeji širjenje koronavirusa v Sloveniji,” je povedal Janša.

Čeprav nova politična garnitura še ni prevzela oblasti, jo do te loči samo še 48 ur ali celo manj, odvisno od dolžine razprav ob potrditvi vlade pa je na tiskovni konferenci delovala kot, da so že prevzeli, čeprav je le dobri tri ure pred tem na Gregorčičevi nastopil še vedno aktualni premier Marjan Šarec s celotno ekipo. Nova ministrska ekipa pravzaprav ne prevzema odgovornosti za sedanje ukrepe.

Če bodo ukrepi prijeli, bodo lahko rekli, da so imeli prav. V primeru, če ukrepi ne bodo prijeli in se bo situacija kljub temu slabšala, pa bodo lahko rekli, da je vse skupaj posledica prepozne reakcije prejšnje politične garniture.

Slovenski premier v odhodu Marjan Šarec je po seji vlade napovedal, da bomo v Sloveniji zaradi okužb s korona virusom uradno razglasili epidemijo. Razglasitev bo civilni zaščiti in drugim sistemom omogočila dodatno ukrepanje, za seboj pa bo potegnila vrsto posledic. Z izjemo Italije tega v Evropi ni storila še nobena država. Še več ukrepov je kasneje napovedal prihajajoči predsednik vlade Janez Janša.

Kot je dodal Šarec, je vlada v odhodu glede ukrepov usklajena s prihajajočo ministrsko ekipo. “Ne glede na vse, kar si mislimo o ministrih nove vlade, apeliram na poslance, da maksimalno skrajšajo jutrišnjo razpravo v državnem zboru, ker so glasovi zagotovljeni. Pomembno je, da ne vlečemo potrjevanja nove vlade v noč,” je povedal. Očitno je pod vtisom aktualnih razmer in morda tudi zaradi nekoliko poznega ukrepanja.

Premier v odhajanju Marjan Šarec je izpostavil predvsem posledice zaprtja šol, opozoril je tudi na Umarjevo oceno o polovičnem padcu gospodarske rasti. Zapiranje šol zadeva 300.000 otrok. Kje bodo dobili varstvo? Tudi veliko zdravstvenih delavcev ima otroke, ukrep bo vplival tudi nanje. Virus je nekaj novega, vendar je Slovenija doslej obvladala vse mogoče situacije in bo tudi tokratno, je povedal in prebivalce pozval k odgovornemu ravnanju ter medsebojni solidarnosti. “Situacija je nova, rešujemo jo, kot nam narekujejo razmere,” je povedal.

Potem ko je premier v odstopu Marjan Šarec razglasil epidemijo, se je prvič po izbruhu koronavirusa oglasil tudi predsednik Borut Pahor z video nagovorom, v katerem je poudaril da, smo se “znašli v položaju, ko smo zaradi pojava širitve korona virusa še bolj odvisni drug od drugega. Zato si moramo pomagati.” Najbolj pa si bomo po njegovih besedah pomagali tako, da bomo dosledno spoštovali navodila in priporočila. Kot je dodal, vsi pristojni opravljajo zelo zahtevno delo po svojih najboljših močeh. “Naše posebno spoštovanje gre ljudem, ki zagotavljajo, da življenje v teh popolnoma posebnih in spremenjenih okoliščinah vseeno poteka kolikor toliko normalno,” je dodal.

V nagovoru je večkrat poudaril, da si moramo med seboj pomagati. “Pomagali si bomo tako, da bomo skrbeli zase in za drugega. Pomagali si bomo nenazadnje tudi tako, da smo, kolikor je mogoče, človeško prijazni v vseh okoliščinah. Tovrstne krize preizkušajo človeški značaj. Zdaj moramo vsak zase in vsi skupaj pokazati v sebi najboljše in najbolj plemenite vrline. Pogum, srčnost in solidarnost,” je poudaril predsednik Borut Pahor.

COMMENTS

Wordpress (0)