Leteča menjava oblasti v znamenju izrednih razmer – Janša, ki se najbolje znajde v izrednih razmerah, ko se brišejo meje v politiki, si bolj idealnega scenarija za prevzem oblasti ne bi mogel zamisliti. Napovedal je tudi ustanovitev kriznega štaba – TOPNEWS.si

Leteča menjava oblasti v znamenju izrednih razmer – Janša, ki se najbolje znajde v izrednih razmerah, ko se brišejo meje v politiki, si bolj idealnega scenarija za prevzem oblasti ne bi mogel zamisliti. Napovedal je tudi ustanovitev kriznega štaba

Leteča menjava oblasti v znamenju izrednih razmer – Janša, ki se najbolje znajde v izrednih razmerah, ko se brišejo meje v politiki, si bolj idealnega scenarija za prevzem oblasti ne bi mogel zamisliti. Napovedal je tudi ustanovitev kriznega štaba

V času, ko so potekala prva zaslišanja ministrov nove vlade, je predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec v večernih urah preko tviterja sporočil, da je naročil ministrstvu za zdravje in notranjemu ministrstvu, da “zapremo mejo z Italijo, in sicer sledimo Avstriji”. “Če želimo zajeziti širjenje virusa, se nam zdi to nujen ukrep,” je dejal Šarec na tiskovni konferenci in dodal, da si želijo čim dlje ostati v prvi fazi širjenja virusa ter preprečiti vstop bolnim v državo.

V zgodovini zamenjav slovenskih vlad, razen leta 1991, ko je bila Demosova vlada že več kot leto dni na oblasti, še ni bilo podobnih razmer. Vse to seveda gre na nek način na roko novi politični garnituri Janeza Janše, ki je sinoči nastopil v odmevih nacionalne televizije in napovedal, da bo vlada nastopila še ta teden, takoj po zaključenih zaslišanjih ministrov. Vlada bo ustanovila krizni štab, v katerem bo, kot je dejal Janša, celotna vlada, “če bo stvar prešla iz te, kot pravijo, da smo še v prvi fazi, v naslednjo fazo, bo krizni štab, ki ga bo sestavljala celotna vlada oziroma vsaj večina ministrstev, in vsi ostali pristojni, od poveljnika civilne zaščite do ključnih vodij organov v sestavi in strokovnjakov, ki bodo dnevno podajali sliko, do ministra za zunanje zadeve, ki bo vsak dan predstavil ukrepe, ki so jih v zadnjih 24 urah sprejeli v drugih državah, še posebej v sosedstvu, ker to ne nazadnje zadeva tudi nas”.

Nova vlada je nastala na agendi o sodelovanju, zato gre za zavidanje vredno transformacijo v slovenski politiki, če se spomnimo samo mesec, dva nazaj, ko sta Matej Tonin in Žan Mahnič po Ljubljani “iskala in presikovala” Lepo N in je bil ključni problem države, ali je predsednik vlade svojo znamko zaposlil v Sovi. Zdaj je vse pozabljeno in je “zopet vse tako, kot mora biti”.

Da je vrag vzel šalo, se je pokazalo že po seji Sveta za nacionalno varnost v ponedeljek, ko sta na isti tiskovni konferenci nastopila oba premiera, Šarec v odstopu in Janša kot mandatar za sestavo vlade, ki zase pravi, da je nastopil v vlogi “svetovalca”. “Že včeraj sem na Svetu za nacionalno varnost, kjer sem bil v vlogi svetovalca, ker pristojnosti so še vedno v rokah vlade, ki opravlja tekoče posle, predlagal vrsto ukrepov. Veliko jih je bilo sprejetih, hvala bogu, in se zahvaljujem za pozornost, nekateri niso bili. Za to ne krivim nikogar, ker na koncu je odgovoren tisti, ki mora to podpisati, in to za zdaj nisem jaz. Bi pa jaz zagotovo nekatere stvari delal drugače in mi je žal, da recimo pred tremi tedni, ko je bil prvi predlog, ni prišlo do takšnega sestanka, kot je bil včeraj. Marsikaj bi bilo drugače. Ampak zdaj nima smisla razpravljati za nazaj, ker to samo pobira energijo, ki jo potrebujemo za to, da naredimo tisto, kar je v tej situaciji še možno. In še veliko je možno narediti”.

Na novinarsko vprašanje vprašanje oziroma ugotovitve, da zdaj dobro sodeluje s staro ekipo in, ali bo nadaljeval to obliko sodelovanja slovenske politike, dokler bodo razmere takšne, kakršne so, Janša pravi:

“Sodelovanje je nujno, saj virus ne izbira levice in desnice, to je skupen problem. Če uporabim neko znano besedo – to je zunanji sovražnik, ki se mu je treba skupaj upreti. Danes je prišlo do tega sestanka, ne med obema ekipama, ampak med ključnimi ministri. Jaz sem to predlagal že v soboto, danes je prišlo do tega. Začelo se je izmenjavati informacije, zato da, ko bo nastopila nova vlada, ne bo potrebnega preveč časa, da se stvari vzamejo v roke. Mislim, da bo to sodelovanje precej izboljšalo položaj. Nova ekipa bo dejansko v kriznih razmerah prevzela posle in kot vse kaže, če bo šlo vse po sreči, bomo to storili prej kot naslednji teden.

Včeraj opoldne je že potekal sestanek starega in novega ministrskega kabineta, ki še čaka na potrditev Primopredaja tako ne poteka tako, kot je bilo v prejšnjih mandatih, ko si ministri izročijo mape in nastopi nova vlada. Imate vse podatke? In še to vprašanje: pravite, da zdaj sodelujete dobro, ali boste nadaljevali to obliko sodelovanja slovenske politike, dokler bodo razmere takšne, kakršne so?

“No, najprej to zadnje. Sodelovanje je nujno, saj virus ne izbira levice in desnice, to je skupen problem. Če uporabim neko znano besedo – to je zunanji sovražnik, ki se mu je treba skupaj upreti. Danes je prišlo do tega sestanka, ne med obema ekipama, ampak med ključnimi ministri. Jaz sem to predlagal že v soboto, danes je prišlo do tega. Začelo se je izmenjavati informacije, zato da, ko bo nastopila nova vlada, ne bo potrebnega preveč časa, da se stvari vzamejo v roke. Mislim, da bo to sodelovanje precej izboljšalo položaj. Nova ekipa bo dejansko v kriznih razmerah prevzela posle in kot vse kaže, če bo šlo vse po sreči, bomo to storili prej kot naslednji teden”.

Vlada sprejela sklep o izvajanju kontrole vstopa na meji med Italijo in Slovenijo _ GOV.SI

Čeprav je bila sinoči verjetno odločitev za zaprtje meje z Italijo, ki jo je napovedal Šarec, verjetno najbolj pomembna odločitev, pa je zadevo zvečer na nacionalni televiziji že komentiral Janez Janša. Meja z Italijo se bo zaprla, ko bodo izpolnjeni tehnični in administrativni pogoji, je sicer tik pred glavnimi dnevniki napovedal Marjan Šarec. “Naročil sem, da to začne veljati čim prej.”

Slovensko zaprtje meje z Italijo je komentiral celo francoski predsednik Emmanuel Macron in jo označil kot “slabo odločitev,” piše AFP. V Franciji so sicer do sedaj zabeležili 1784 potrjenih primerov okužbe, umrlo je 33 oseb. Macron je dejal, da je Francija “šele na začetku epidemije koronavirusa”. Ne spomnim se, da bi kateri tuji predsednik velike države komentiral odločitev predsednika slovenske vlade, še posebej ne vlade Marjana Šarca.

Janša je to pospremil z besedami, da ne ve, “zakaj je Macron komentiral samo ukrep Slovenije, ne pa tudi Avstrije. Avstrija je to sprejela pol dneva prej, slovenski ukrep mislim, da niti še ni sprejet, kolikor vem, poteka dopisna seja vlade. Vlada mora sprejeti tovrstno odločitev, ne ministrstva. Mislim, da gre za šum v komunikaciji. Kolikor vem, da je bil tudi elektronski vrh Evropskega sveta ob 17.00, videl sem zaključke, in ti govorijo o tem, da je treba združiti sile, da se širjenje virusa zaustavi. In to je ukrep v tej smeri”.

Macron je na novinarski konferenci v Parizu pojasnil, da tako drastični ukrepi v Franciji trenutno še niso potrebni. Če bodo potrebni v prihodnjih dneh, pa bi jih lahko sprejela tudi Francija, piše STA. “Sprejemamo ustrezne ukrepe,” je poudaril. Šarec je sinoči potrdil tudi, da so v večernih urah potrdili tri nove primere okužbe s koronavirusom, skupno jih je bilo v Sloveniji do včeraj 34. Danes bodo številke seveda drugačne.

COMMENTS

Wordpress (0)