(VIDEO) Danes iskanje morebitnih okuženih, ki so bili v stiku s Slovencem, ki je koronavirus prinesel iz Maroka preko Italije v Slovenijo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Danes iskanje morebitnih okuženih, ki so bili v stiku s Slovencem, ki je koronavirus prinesel iz Maroka preko Italije v Slovenijo

(VIDEO) Danes iskanje morebitnih okuženih, ki so bili v stiku s Slovencem, ki je koronavirus prinesel iz Maroka preko Italije v Slovenijo

V Sloveniji so sinoči odkrili prvi primer koronavirusa, je prek twitterja sporočil odhajajoči premier Marjan Šarec. Minister za zdravje Aleš Šabeder je skupaj z Majo Sočan z NIJZ sporočil, pa sta na sinočnji novinarski konferenci potrdila prvi primer koronavirusa v Sloveniji. Slovenija se je tako pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom.

Čeprav se je v javnosti pojavljalo več namigov o okužbah pa včeraj do 18. ure pristojni niso potrdili prvega primera okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji. Do omenjene ure so opravili 352 testov, vsi pa so bili negativni. Ob 20.44. uri je bilo ministrstvo za zdravje s strani Mikrobiološkega laboratorija v Ljubljani obveščeno o prvem pozitivnem vzorcu pacienta.

Po dosedanjih informacijah je pacient, star okoli 60 let, prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. Od prihoda domov do obiska Infekcijske klinike v Ljubljani je minilo več dni, zdaj pa raziskujejo, s kom je bil v tem času pacient v stiku.

Okuženi je včeraj obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je glede na vidne znake obolelosti napotil na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer so mu odvzeli bris. Rezultat na okužbo je bil pozitiven, bolnika pa so skladno z vnaprej določenim protokolom tudi hospitalizirali, je na večerni tiskovni konferenci sporočil Šabeder.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da še raziskujejo, kje bi bilo možno mesto okužbe. Za zdaj po njenih besedah kaže, da gre za uvožen primer in da se je oseba okužila v Maroku.

“Očitno gre za uvožen primer okužbe iz Maroka, zato ga moramo izprašati, kje se je gibal in kje je potoval,” je povedala Maja Sočan z NIJZ. Pogovorili se bodo o njegovih visoko rizičnih kontaktih, da bi preprečili širjenje okužbe. Minilo je nekaj dni od prihoda domov do obiska Infekcijske klinike, so še povedali, tako da je bil po vsej verjetnosti v stiku z več osebami. Pristojni menijo, da se je pacient s koronavirusom okužil v Maroku.

Pristojni bodo okuženo osebo vprašali, kje se je gibal, preučili bodo njegovo stanje in se pogovorili predvsem o njegovih visoko rizičnih kontaktih, za katere so, kot je izpostavila Sočanova, predvideni najbolj strogi ukrepi. Za zdaj tako še nimajo točnih podatkov o stikih, naloga pristojnih pa je, da jih identificirajo. Predvidevajo, da je bil v stiku z več osebami, saj je od prihoda domov do obiska infekcijske klinike minilo nekaj dni. “Naše delo je, da jih najdemo in jim svetujemo, kar je potrebno, da se okužba ne bo širila,” je poudarila.

Vse slovenske sosednje države so do zdaj že potrdile prve primere okužb. Ravno v sosednji Italiji je za posledicami virusa umrlo že 107 ljudi, doslej so zabeležili 3089 okužb. Italijanske oblasti so se zato odločile, da od jutri pa do 15. marca zaprejo vse šole in univerze v državi.

COMMENTS

Wordpress (0)