Kapitulacija leve sredine – Popoldanski shod proti koaliciji sovraštva še zadnji obupan poskus, da bi preprečili “taktično kolaboracijo” SMC-ja in Desus-a z Janezom Janšo – TOPNEWS.si

Kapitulacija leve sredine – Popoldanski shod proti koaliciji sovraštva še zadnji obupan poskus, da bi preprečili “taktično kolaboracijo” SMC-ja in Desus-a z Janezom Janšo

Kapitulacija leve sredine – Popoldanski shod proti koaliciji sovraštva še zadnji obupan poskus, da bi preprečili “taktično kolaboracijo” SMC-ja in Desus-a z Janezom Janšo

Facebook koalicija posameznikov, nevladnih organizacij, podjetij in drugih akterjev danes pripravlja shod Brez strahu: Shod proti koaliciji sovraštva, na katerega poziva preko družbenega omrežja. Protestniki se bodo danes popoldne sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS. Okoli tisoč oseb je na družbenem omrežju Facebook potrdilo udeležbo. Protest je bolj obupan poskus, ki na torkovo glasovanje o novem predsedniku vlade Janezu Janši ne bo imel velikega vpliva.

Koalicijska pogodba je podpisana in samo nek izredni dogodek bi lahko preprečil poslancem SMC-ja in Desus-a, da bi glasovali proti Janši. Zadeva je podobna, kot če bi zahtevali, naj dve politični stranki SMC in Desus oziroma njihovi poslanci naredijo koletivni politični samomor in se odpovejo dvema letoma službe in eksistence. S “taktično kolaboracijo “pa vsaj vrhova obeh strank računata, da se bodo v prihodnjih dveh letih že nekako obrnili in preživeli na političnem prizorišču.

Udeleženci bodo poslance SMC-ka in DeSUS-sa pozvali, naj premislijo o svoji odločitvi glede vstopa v koalicijo z SDS. Za poslance SMC-ja in DeSUS-a poziv k ponovnemu premisleku o koaliciji. Na družbenih omrežjih so ob sestavljanju nove koalicije opozarjali tudi na obljube in zapise strank ter poslancev. Med drugim so zbrali tvite, ki so jih objavili poslanci SMC-ja in DeSUS-a. V njih pa predvsem kritizirajo delovanje SDS. Objavljeni so na strani dogodka in na profilu inštituta Danes je nov dan.

Udeleženci shoda politikom sporočajo, da se jim zdi ravnanje stranke SDS popolnoma nesprejemljivo. A tudi, da ne sprejemajo tega, da nekateri poslanci ne držijo besede, je pojasnil eden izmed organizatorjev shoda Filip Dobranić.

“Ljudi je treba spomniti, kdo so ti poslanci in poslanke ter na njihove obljube in obljube strank, ki so jih javno predstavljali na televiziji, spletu ali v tiskanih medijih. To je ključen del našega sporočila. Dali so obljubo, na podlagi katere so ljudje oddali svoj glas. In zdaj bodo to obljubo požrli,” je poudaril Dobranić.

Na tviterju, pa se je danes pojavilo tudi obvestilo nasprotnikov protesta, češ da je protest zaradi koronavirusa odpovedan.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1232697367310282753

Politično dogajanje v državi, ki je pripeljalo do ponovnega vzpona Janeza Janše, bi seveda zahtevalo širšo analizo. Vsekakor pa velik del odgovornosti nosijo prav tisti, ki so v politiki vstopili naravnost iz tretje slovenske vstaje, ko so bile demonstracije proti Janševi vladi leta 2013. Najbolj paradoksalno je, da je prav Levica, ki prav tako poziva na demonstracije, s prekinitvijo pogodbenega razmerja s koalicijo pa je omogočila, da je sploh prišlo do padca manjšinske vlade.

Druga velika utvara je bila, da bo odstop predsednika vlade Marjana Šarca pripeljal do izrednih volitev. Stranki SMC in Desus oziroma Pivčeva in Počivalšek sta se rajši zatekla k Janši. Slovenska politika, predvsem levosredinska, bo morala narediti samorefleksijo in analizo dogajanja vsaj od nastanka manjšinske vlade. Zdi se namreč, da so arhitekti levice oziroma strank na levi sredini popolnoma odpovedali. Namesto, da bi se po odstopu Šarca dogovorili za prehodno vlado, ki bi sprejela volilno zakonodajo in potem odšli na volitve, potem ko je bilo jasno, da predčasnih volitev ne bo zavestno odločile, so se rajši odločili, da pustijo “naj Janez Janša odpelje en korg”.

Glede na pragmatizem in skreganost strank na levi sredini, ki je pravzaprav omogočila desnosredinsko vlado, bo zanimivo spremljati dogajanje, ki bo glede na “opravilno sposobnost” levosredinskih strank zahtevalo drugačen pristop in predvsem nov strateški razmislek, morda pa celo nov politični projekt. Ravno politični oportunizem leve sredine, kjer je najprej kapitulirala Levica, potem pa tudi ostale stranke, kjer se recimo stranke bolj iskreno sovražijo kot nasprotujejo Janši je pripeljal do situacije, v kateri se stranke niso več aktivno upirale.

Protest proti SMC-ju in Desusu, slednji so vstopili v koalicijo z Janšo, še preden je pravzaprav formalno nastala, je tako bolj izraz nemoči politične garniture, da bi sploh organizirala kakšen koli aktivni resen strateški upor. Niti poskusa oblikovanja nove večine, potem ko je bilo jasno, da so alternativa samo še Janševa koalicija.

Mediji blizu Janše so sicer preventivno med sestavo koalicije na veliko pisali, da nekdanji predsednik Milan Kučan in strateg LDS-a Gregor Golobič po Ljubljani aktivno delata proti Janševi koaliciji, vendar dogodki demantirajo njihove trditve. Očitno je šlo zgolj za medijski spin, preventivno pač. Očitno so se odločili, da je boljše za dve leti prepustiti Janši oblast, kot pa, da bi prevzel polni mandat po naslednjih volitvah.

COMMENTS

Wordpress (0)