Ukrajina zavrača “teorije zarote” ter poročanje ameriških in nemških medijev, da so plinovod Severni tok razstrelili “pro ukrajinski operativci” – TOPNEWS.si

Ukrajina zavrača “teorije zarote” ter poročanje ameriških in nemških medijev, da so plinovod Severni tok razstrelili “pro ukrajinski operativci”

Ukrajina zavrača “teorije zarote” ter poročanje ameriških in nemških medijev, da so plinovod Severni tok razstrelili “pro ukrajinski operativci”

Ukrajina je zanikala kakršno koli vpletenost v lanske eksplozije, ki so poškodovale plinovod Severni tok, ki povezuje Rusijo in zahodno Evropo, potem ko so mediji v ZDA in Nemčiji nakazali, da za napadi morda stojijo proukrajinski operativci.

“Čeprav uživam v zbiranju zabavnih teorij zarote o ukrajinski vladi, moram reči: Ukrajina nima nič opraviti z nesrečo v Baltskem morju in nima informacij o ‘proukrajinskih diverzantskih skupinah’,” je Mykhailo Podolyak, svetovalec predsednika Volodymyrja Zelenskega . , je v torek zapisal na Twitterju.

Podolyak se je odzval na poročilo v The New York Timesu, ki pravi, da so ameriški uradniki pregledali nove obveščevalne podatke, ki kažejo, da je “proukrajinska skupina” izvedla podvodne bombe, ki so konec septembra 2022 prizadele plinovoda Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju.

Ukrajinski uradniki so plinovod Severni tok že dolgo kritizirali kot simbol odvisnosti EU od ruske oskrbe z energijo pred in po popolni invaziji na Ukrajino , ki se je začela februarja 2022. Nemški dnevnik Die Zeit je poročal, da so uradniki, ki preiskujejo eksplozije, našli tudi znake, da so bili storilci povezani z Ukrajino, čeprav je dodal, da še niso ugotovili, kdo je naročil napad.

Časnik, ki se sklicuje na vire v več državah, s katerimi je opravil razgovor z nemško javno radiotelevizijo ARD, je dejal, da so preiskovalci identificirali čoln, za katerega se domneva, da je izvedla sabotažno operacijo: jahto, ki jo je najelo poljsko podjetje z ukrajinskimi lastniki.

Operacijo na morju je po navedbah izvedlo pet moških – kapitan, dva potapljača in dva potapljaška pomočnika – skupaj z zdravnico. Državljanstvo osumljenih saboterjev, ki so uporabljali ponarejene potne liste, po poročilu ni znano.

Die Zeit poroča, da je skupina krenila iz severnonemškega mesta Rostock na obali Baltskega morja 6. septembra, 20 dni pred eksplozijami, in se pozneje nahajala na danskem otoku Christiansø. Čoln je bil nazadnje vrnjen lastniku v neočiščenem stanju, preiskovalci pa so po poročilu v kabini našli sledi eksploziva.

John Kirby, tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost, je dejal, da bo Bidnova administracija počakala na izid uradnih preiskav eksplozij v Nemčiji, Švedski in na Danskem, preden bo sprejela kakršne koli zaključke. “Moramo pustiti, da se te preiskave zaključijo. In šele nato bi morali preučiti, kateri nadaljnji ukrepi bi lahko bili ali neustrezni,« je Kirby dejal novinarjem.

Tiskovni predstavnik nemške vlade je dejal: »Zvezna vlada se je seznanila z najnovejšim poročilom The New York Timesa. Zvezni državni tožilec zadevo preiskuje od začetka oktobra 2022. Zato ima pristojnost nad postopkom.” Tiskovni predstavnik je dodal: “Pred nekaj dnevi so Švedska, Danska in Nemčija obvestile Varnostni svet Združenih narodov, da preiskave potekajo in da še vedno ni rezultatov.”

COMMENTS

Wordpress (0)