(VIDEO) Počivalšek o klicu Milna Kučana: “Ne vem, od kod vam ti podatki, jaz nisem dobil nobenega takega klica. Če sem koga klical kdaj, sem jaz klical koga in ga povprašal za nasvet” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Počivalšek o klicu Milna Kučana: “Ne vem, od kod vam ti podatki, jaz nisem dobil nobenega takega klica. Če sem koga klical kdaj, sem jaz klical koga in ga povprašal za nasvet”

(VIDEO) Počivalšek o klicu Milna Kučana: “Ne vem, od kod vam ti podatki, jaz nisem dobil nobenega takega klica. Če sem koga klical kdaj, sem jaz klical koga in ga povprašal za nasvet”

Svet stranke SMC je sinoči sprejel sklep, s katerim se bližamo novi koaliciji in s tem tudi novi operativni in močni vladi. Izkazalo se je za utemeljeno, da predčasne volitve niso edini izhod iz politične krize, v kateri se nahajamo. Zmagal je dialog in prevladal razum. Slovenija po njegovem mnenju potrebuje operativno in zrelo vlado, ki bo kos izzivom, ki nas čakajo, je po seji sveta stranke povedal Zdravko Počivalšek .

Potrebno pa je povedati, da to ne bo koalicija ene stranke, ne bo koalicija enega predsednika, to bo koalicija štirih strank, v kateri se bo delalo s konsenzom. To bo po njegovih navedbah vlada, za katero je na zadnjih volitvah glasovalo 47 odstotkov volivcev, in verjamem, da bo taka vlada delala za koristi 100 procentov vseh nas, ki živimo v Sloveniji,” je dramatično po nekaj manj kot štirih urah razprave dejal predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

“V Sloveniji nas je premalo, da bi se delili na vsaki točki, kjer moramo skupaj spraviti potencial za napredek, nas je pa ravno dovolj za to, da bomo kos izzivom, ki jih moramo nasloviti v prihodnjem obdobju. SMC z vstopom v tako koalicijo ne bo zapustil svojih temeljev in prvin, ki jih je zagovarjal: socialno, liberalno in trajnostno. Ne obljubljajo čudežev, če bodo realizirali projekt nove vlade, ampak verjamejo, da bodo delali v dobro vseh državljanov”.

Glasovanje je bilo 25 članov za, eden proti, brez vzdržanih, je še povedal Počivalšek. V odnosu do naših članov sem bil v kontaktu z večino od njih, tudi s častnim predsednikom Mirom Cerarjem. Na vprašanje, kaj pravi Cerar, se vrača v državni zbor ali se vrača v svoje profesorsko delo, je Počivalšek dejal, “da bo to odločitev sprejel sam, ampak ve se, da je on poslanec državnega zbora.”

Poslanska skupina je enotna ne glede na to, da imamo marsikdaj marsikje različne poglede in verjamem, “da bomo taki enotni ostali tudi v bodoče.”

Počivalšek je na vprašanje, ali lahko kaj več pove o pritiskih, ki naj bi jih menda doživljal zadnje dneve, zadnja povabila različnih strank, razni čudni klici, ki so menda prihajali…. “Če bi imel kakšne pritiske, bi vam o njih tudi povedal. O pritiskih pišete in govorite drugi. Jaz lahko rečem, da sem bil pod pritiskom odločitve in pod težo pogovorov z našimi člani, poslanci, člani sveta, lokalnimi odbori. V zadnjem obdobju sem se ukvarjal predvsem s tem,” je pojasnil.

Na vprašanje, ali ga je res klical Milan Kučan tik pred odločanjem o vstopu v vlado, je Počivalšek dejal: “Ne vem, od kod vam ti podatki, jaz nisem dobil nobenega takega klica. Če sem koga klical kdaj, sem jaz klical koga in ga povprašal za nasvet”.

O kadrovskem razrezu v prihodnji vladi ni želel govoriti, pač pa napoveduje, da bodo to storili po podpisu koalicijske pogodbe. Kdaj to bo, ni želel napovedati.

Izvršni odbor in svet DeSUS sta včeraj potrdila predlog predsednice stranke Aleksandre Pivec o vstopu v vlado premierja Janeza Janše. Kot je v izjavi za medije dejala Pivčeva, je bilo članstvo z doseženim v pogovorih zadovoljno, zato so tudi dobili večinsko potrditev in mandat, da lahko pristopijo k podpisu koalicijske pogodbe. Na izvršnem odboru je bila odločitev podprta z 12 glasovi proti enemu, na svetu pa s 45 proti 5.

“Ja, mi smo danes na organih stranke člane izvršnega odbora in pa sveta stranke seznanili s tistim, kar smo dosegli v dogovoru, seveda tistih, ki smo se pogovarjali o morebitnem oblikovanju koalicije, torej predstavili smo tudi naša izhodišča, naše zahteve, ki so bile podane na mizo koalicijskih pogajanj. Tudi seveda potem predstavili naš izplen iz teh pogajanj. O tem je bilo veliko povedanega, kaj Desus iz tega žel. Mi seveda prisegamo in smo prisegali že od vsega začetka na programske vsebine, ki so za nas ključne, na preseganje raznih delitev in pa razdvajanj, ki mislim, da jih je v Sloveniji resnično bilo dovolj in da tokrat je čas, da se pogovarjamo o tem, da bomo izpolnili vsebine. Članstvo je bilo s tistim, kar je bilo izpogajano ali doseženo v dogovorih, zadovoljno. Zato smo tudi dobili večinsko potrditev in pa seveda mandat, da lahko pristopimo k podpisu koalicijske pogodbe. Jaz sem dobila ta mandat od stranke, jaz sem jasno povedala, da se bom odločala glede na odločitve organov stranke in danes je na našem izvršnem odboru to bilo potrjeno z 12 glasovi za in enim proti in na svetu stranke z 45 glasovi za in petimi proti, kar seveda zavezuje mene k temu, da je moja odločitev in pa nadaljnji koraki seveda so sedaj jasni in pa seveda sledim temu, kar so organi stranke sprejeli,” je dejala Pivčeva.

Po finančni teži so ministrstva, ki pripadajo NSi, na drugem, tretjem in četrtem mestu, je pojasnil predsednik NSi. Po njegovih besedah tako prevzemajo zelo zahtevne resorje, saj da se v stranki ne bojijo izzivov. “Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi v tem vidimo izziv,” je poudaril. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dosedanje vsebinsko delo.

Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo, drugi kadri pa po njegovih besedah še niso dorečeni. V medijih se sicer omenja, da naj bi Jernej Vrtovec prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa Cveto Uršič.

“Iz razprave sodeč je razvidno, da je ta koalicijska pogodba sprejemljiva, ni pa optimalna za člane nove Slovenije. Od 88-tih članov sveta, jih je 56 to koalicijsko pogodbo podprlo. Zlasti smo pričakovali nekoliko bolj drzne poteze na področju zdravstva. Tukaj smo pričakovali, da bomo vendar bolj odločno postopali v smeri odpravljanja čakalnih vrst. Da bomo uporabili vse razpoložljive kapacitete in to od dneva 1 dalje. Ampak seveda, eno so naše želje, drugo pa realne okoliščine ter usmeritve in programi naših koalicijskih partnerjev,” je povedal Tonin.

V stranki so v koalicijski pogodbi sicer pričakovali bolj drzne poteze na področju zdravstva, kjer bi želeli bolj odločno postopanje v smeri odprave čakalnih vrst, da bodo uporabili vse razpoložljive kapacitete vse od začetka. “Eno so naše želje, drugo pa realne okoliščine ter usmeritve in programi naših koalicijskih partnerjev,” je dodal.

Kot je zvečer v izjavi za medije povedal predsednik sveta stranke SDS Anže Logar, se je tako zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade.

“Pogajanja so bila zahtevna, koalicijski partnerji so bili korektni, bili so težki pogajalci. Na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor,” je dejal Logar in se ob tem zahvalil vsem, “ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije”.

Večkrat je ponovil, da SDS zanima samo večinska vlada in da so pripravljeni delati samo s polnimi pooblastili in opolnomočeni za večinsko sprejemanje ukrepov, ki so potrebni za Slovenijo. “Glede na pat pozicijo vlade v odhajanju si želimo, da čim prej pride do glasovanja o mandatarju in o ministrski ekipi,” je še dejal.

Kakšna bo ta ekipa, bo sicer po njegovih besedah odvisno od usklajevanj predsednikov strank. Povedal je še, da je bila odločitev sveta soglasna, in sicer je vstop SDS v koalicijo in koalicijsko pogodbo podprlo 219 prisotnih delegatov.

 

COMMENTS

Wordpress (0)