Ali je nova koalicija in vlada Janeza Janše že prevzela oblast? Vzdušje izrednih razmer v državi pred odločilnimi dnevi za sestavo koalicije – TOPNEWS.si

Ali je nova koalicija in vlada Janeza Janše že prevzela oblast? Vzdušje izrednih razmer v državi pred odločilnimi dnevi za sestavo koalicije

Ali je nova koalicija in vlada Janeza Janše že prevzela oblast? Vzdušje izrednih razmer v državi pred odločilnimi dnevi za sestavo koalicije

Minuli konec tedna bi človek, sodeč po družbenih omrežjih, lahko dobil občutek, da je nova koalicija že prevzela oblast. Začelo se je s tvitom Janza Janše z zahtevo po sklicu Sveta za nacionalno varnost s konkretnimi zahtevami. Tako se samo nadaljuje vzdušje izrednih razmer, ki se je začelo z očitki, da LMŠ in Marjan Šarec enostavno zasledujeta vse in vsakogar v državi.

Za takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost glede koronavirusa se je v soboto zavzel prvak SDS Janez Janša. Premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je zagotovil, da se pristojni glede koronavirusa in pripravljenosti nanj dnevno usklajujejo. “Obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni,” je zatrdil in poudaril, da je treba razmere jemati resno, vendar brez politizacije in ustvarjanja panike.

“Od vlada RS, ki MORA opravljati tekoče posle, zahtevamo:
1. Takojšen sklic #SNAV
2. Ustanovitev nacionalnega kriznega štaba
3. Predstavitev pripravljenih ukrepov
4. Sprotno in resnično obveščanje javnosti,” je na tvitu zapisal Janša.

“Kar se tiče koronavirusa in pripravljenost nanj, se pristojni dnevno usklajujejo. Tako UZZRS,
@MinZdravje in tudi medresorska skupina. Obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni. Situacijo je treba jemati resno, a brez politizacije in ustvarjanja panike!” mu je odgovoril premier v odstopu Marjan Šarec .

Vlada je danes sklicala sekretariat Sveta za nacionalno varnost, ki naj bi razpravljal o pripravljenosti Slovenije na morebiten pojav novega koronavirusa. V Sloveniji za zdaj potrjenega primera okužbe ni, prav tako ni razloga za preplah, je v nedeljo miril minister za zdravje Aleš Šabeder. Stroka sicer ocenjuje, da se bo virus pojavil tudi pri nas.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se bo danes sestal s ključnimi deležniki s področja gospodarstva in turizma. Po napovedih si bodo izmenjali informacije in preučili posledice in vplive izbruha novega koronavirusa na slovensko gospodarstvo. Pripravili naj bi tudi priporočila za potrebne ukrepe. V Sloveniji so na potencialno precejšnje negativne posledice novega koronavirusa že opozorili v turizmu, kjer je prišlo do odpovedi prihodov azijskih gostov, v primeru globalnega širjenja virusa pa bi se lahko prestrašili tudi turisti iz drugih delov sveta.

Človek bi pričakoval, da se bodo pred odločilnimi dnevi potencialni koalicijski partnerji z usklajevanjem koalicijske pogodbe, saj bodo stranke jutri predsedniku države sporočile svoja stališča glede podpore vladi Janeza Janše, popoldne oziroma zvečer bosta namreč zasedlala organa strank svet SMC in Desus, ki naj bi imela na mizi konkretno koalicijsko pogodbo z razrezi ministrskih mest.

Gre pri širenju vzdušja izrednih razmer za odvračanje pozornosti, da bi lahko Janša v miru sestavil koalicijo ali pa enostavno zadeve še niso zrele in spremljajo nastajanje nove koalicije številne seveda upamo, da ne nepremostljive ovire.

Ena takšnih bi lahko bile tudi zahteve Desusa po 2 milijardah v naslednjih dveh letih, kar je tudi, če bi se apetiti zmanjšali za polovico, misija nemogoče. Proračun je sprejet in uokvirjen s fiskalnim pravilom. Med 90 ali celo 95 odstotkov proračuna so fiksne obveznosti in pri morebitnem rebalansu proračuna bi morala nova valda nekomu vzeti, da bi zadovoljila Desusova pričakovanja. Edina možnost so pravzaprav stroški javnega sektorja, kar bi pomenilo bistveno zmanjšanje plač ali pa bi se nova vlada koalicija in država morala zadolžiti v tujini.

Ampak, pustimo težke teme. Bolj preprosto je, da se preusmeri pozornost na obtožbe o domnevnem sledenju in vohunjenju, kjer spletni portal Požareport najprej objavlja slike, iz katerih je razvidno, da so morebitni koalicijski partnerji pod nadzorom, da ne bi skrenili in se pogovarjali s kom zunaj kroga. O tem v članku “Vzdušje kristalne noči pred odločilnim tednom o sestavi koalicije, ki se po državi širi kot korona virus, lahko ustavijo samo izredne volitve – So grožnje Pivčevi posledica prizadevanja in “prijateljske pomoči”, da bi se “lažje odločila” za koalicijo z Janšo”?

Kako banalno in iz petnih žil potegnjeno je domnevno spremljanje predsednice Desusa Aleksandre Pivec, priča zgodba iz Ptujske lekarne, kjer smo hoteli z informacijo, da je bila bila predsednica Desusa prejšnji vikend pozno zvečer v Lekarni na Ptuju, kjer jo je slučajno opazil eden od Ptujčanov, ki je v istem času kupoval zdravila v lekarni, opozoriti na vso banalnost. In to je vsa zgodba. Očitno se je nekomu zdelo zanimivo, da je v istem času kot on prišla v lekarno znana osebnost. In to je vse. Nobenih zarot, ampak statistična možnost, da pač srečaš nekoga od Slovencev, ki ima to srečo, da je znan.

V tem kontekstu so zanimive tudi zgodbe o tem, kako Gregor Golobič in Milan Kučan hodita po Ljubljani in agitirata proti novi koalaiciji in vladi Janeza Janše ter ovirata prizadevanja “demokratičnih sil” za sestavo nove vlade.

COMMENTS

Wordpress (0)