(VIDEO) Spopad Titanov: Janez Janša vs Damir Črnčec – Specialni vojna Janeza Janše proti Damirju Črnčecu in Marjanu Šarcu se je iz medijev prenesla na institucije, najprej na Sovo, sinoči pa na NPU in policijo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Spopad Titanov: Janez Janša vs Damir Črnčec – Specialni vojna Janeza Janše proti Damirju Črnčecu in Marjanu Šarcu se je iz medijev prenesla na institucije, najprej na Sovo, sinoči pa na NPU in policijo

(VIDEO) Spopad Titanov: Janez Janša vs Damir Črnčec – Specialni vojna Janeza Janše proti Damirju Črnčecu in Marjanu Šarcu se je iz medijev prenesla na institucije, najprej na Sovo, sinoči pa na NPU in policijo

Prava mitološka vojna, po kateri bi lahko posneli film ali pa bi bil dober scenarij za Spopad Titanov 2 pravzaprav traja od prvega dne, ko se je nekdanji najožji sodelavec Janeza Janše Damir Črnčec pridružil Marjanu Šarcu, čeprav je prav Črnčec vodil Odbor 2014, ki je reševal in v šestih mesecih rešil Janeza Janšo iz zapora.

V filmu Spopad Titanov med navadnimi smrtniki in kralji ter kralji in bogovi vzplamti boj za oblast; toda tisto, kar lahko uniči celoten svet, je borba med bogovi samimi. In zdi se, da smo prav te dni priča vrhuncu spopada med Janezom Janšo in Damirjem Črnčecem, ki je zaradi maščevanja, ker se je pridružil Šarcu, deležen posebne medijske obdelave medijev v Janševi orbiti predvsem Požareporta.

Vendar gremo lepo po vrsti.

Sinočnji nenapovedan nadzor, ko so Nacionalni preiskovalni urad obiskali trije člani Knovsa, poleg Žana Mahniča še Zvonko Černač (SDS) in Branko Simonovič (DeSUS), je samo veliki finale spopada, ki se je začel z zgodbo o zaposlitvi Nataše Hribar na Sovi, sedaj pa se nadaljuje preko policije, ker NPU preiskuje financiranje medijev blizu SDS, za kar Janša krivi Črnčeca in Šarca.

Če je pri Sovi ključno vlogo odigral Matej Tonin kot predsednik Knovsa, je pri NPU-ju ključno vlogo sinoči prevzel podpredsednik komisije Žan Mahnič, ki skupaj z Zvonetom Černačem bolj nastopa v vlogi kurirja Janeza Janše, kot pa “poslancev, ki jih domnevno skrbi “zaradi suma pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji”.

Potem ko je prišla v javnost informacija o preiskavah proti SDS zaradi nakazil madžarskega denarja, pri Jaševih izgubljajo živce, saj gre sestavljanje koalicije prepočasi in če ne bo prišlo do sestave nove vlade pod vodstvom Janeza Janše, ki bi zamenjala vodstvo policije in NPU-ja, se bo preiskava nadaljevala. V tem kontekstu je mogoče razumeti tudi sinočnji “neposredni prenos” nadzora na policiji oziroma NPU, ki so ga izvedli “Janševi agenti”.

Lažno novico o tem, da naj bi “Črnčec po navodilih Šarca zgradil vohunsko mrežo za špijonažo nad politiki SMC, DeSUS in SAB ter celo njegovimi sorodniki”, je naprej plasiral Požareport, ki je bil seveda ekskluzivno obveščen o tem, da poteka parlamentarni nadzor nad NPU.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) namreč vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev blizu SDS. Več podrobnosti policija takrat ni želela razkriti, po sinočnjem nenapovedanem nadzoru pa je postalo jasno, da gre za povračilne ukrepe SDS proti NPU in policiji. Prvak stranke SDS Janez Janša direktorju NPU Darku Muženiču očita, da je “omogočil pranje milijarde evrov v državni NLB, sedaj pa preiskuje medije, ki so o njegovi raboti poročali”.

Seveda je zgodba bila lansirana iz dveh razlogov. Prvič, da so jo lahko uporabili kot pretvezo za to, da bi prestrašili NPU, ker preiskuje posle povezane z Orbanovimi finančnimi transferji Janševim medijem in stranki. Drug namen zgodbe pa je seveda povezan s sestavljanjem nove koalicije, kjer se želi disciplinirati in prestrašiti potencialne koalicijske partnerje oziroma poslance, da bi pritisnili na tipko za Janševo vlado.

Čeprav ni običajno, da bi poslanci povedali kdaj gredo v nadzor, kaj šele, da bi dajali izjave za medije po končnem nadzoru in obveščali javnost, se je sinoči zgodilo prav to. Po koncu nadzora je namreč Mahnič dejal, da so opravili nadzor zaradi suma zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb s strani predsednika vlade Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca “z namenom vplivanja, groženj in tudi izsiljevanja poslancev in vodstev strank bodoče potencialne koalicije”.

Po besedah Mahniča se v zadnjih dneh vse več govori o pritiskih in o tem, da naj bi na posameznike pritiskali tudi s podatki, ki jih ima policija o njihovi preteklosti in preteklosti njihovih sorodnikov.

Seveda je zgodba ravno obratna, saj je recimo ravno Bojan Požar pred dnevi objavil fotografije Aleksandre Pivec v hotelu Primus na Ptuju, kjer se je Pivčeva pogovarjala z Gorazdom Žmavcem in Romanom Glaserjem.

To pa še ni vse, saj naj bi po nekaterih informacijah ravno ljudje iz kroga Janeza Janše že dlje čas zasledovali in spremljali Damirja Črnčeca, fotomontaže in popolnoma izmišljene zgodbe o prisluhih ter tajnih operacijah so namreč, kot se reče, “rendum” po odstopu Šarca objavljal prav Bojan Požar.

Cilj je bil obupan poskus, da bi s članki in izmišljenimi zgodbami prepričali poslance, predvsem SMC-ja in Desus-a, da so v “nevarnosti” in da bodo v primeru glasovanja za Janševo vlado dobili ustrezno zaščito.

Ob tem je pomenljivo, da je ravno Damir Črnčec reševal Janeza Janšo iz zapora, takrat je bil Črnčec namreč predsednik odbora 2014 in je Janšo paraktično v šestih mesecih spravil iz zapora. Črnčec naj bi v ožjem krogu menda celo dejal, da se Janše ne boji, saj naj bi tako Janeza Janšo kot Zvonka Černača videl v zelo kočljivi situaciji, ko nista zdržala psihičnega pritiska in se zlomila. Črnčec naj bi menda celo dejal, “da ve, kako izgleda Janša, ko je sesut”.

Požarjeve zgode pa ni z obema rokama zagrabil Žan Mahnič kot podpredsednik Knovsa, ampak jo je naprej povzela Nova24 ter formulacije “naj bi”, ki so uporabljene v prvotnem tekstu spremenil v “je”, torej v trdilno obliko.

In kaj Janševi očitajo Črnčecu?

V članku “Zrelo za zapor! Črnčec po navodilih Šarca zgradil vohunsko mrežo za špijonažo nad politiki SMC, DeSUS in SAB ter celo njihovimi sorodniki!” je tako v trdilni obliki zapisano, da je “Damirju Črnčecu oblast preveč stopila v glavo. S svojimi zaupniki na Sovi, NPU in generalni policijski postaji je vzpostavil vohunsko mrežo za zasledovanje in zbiranje podatkov o politikih SMC, DeSUS in SAB – poleg tega vohunijo celo za družinskimi člani ter bližnjimi sorodniki!

Marjan Šarec in Damir Črnčec sta si povsem podredila policijo in obveščevalne službe za politične namene. Ker imata pred seboj cilj predčasne volitve, ki LMŠ edine lahko ohranijo pri življenju, sta zanje pripravljena celo “preko trupel”.

Po ekskluzivnih informacijah Črnčecev krog zaupnikov na Sovi, NPU in generalni policijski postaji vohuni za člani strank SMC, Desus in SAB ter njihovimi sorodniki. Vendar je molk prekinjen, saj se je zgodil na NPU upor proti direktorju NPU Darku Muženiču, ki je pokrival vsako svinjarijo svetovalca za nacionalno varnost v kabinetu Marjana Šarca.

Informacije uhajajo

Ključne informacije je po poročanju Požareporta za Črnčeca dostavljal Matjaž Jerkič, namestnik direktorja kriminalistične policije pri Generalni policijski postaji. Vse depeše, informacije naj bi se posredovale zaupniku notranjega ministra Boštjana Poklukarja, bivšemu kriminalistu Franciju Kregarju. Počilo je pred nekaj dnevi, ko so za dejavnosti izvedeli tudi drugi zaposleni na generalni policijski postaji, vendar sta generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in bivši direktor kriminalistične policije Branko Japelj obremenjenega Jerkiča zaščitila.

Damir Črnčec ustvarja svoj para-udbovski-KGB-jevski sistem

Damir Črnčec s svojim vmešavanjem in zlorabo državnih institucij spominja na razvpitega Johna Edgara Hoovera, prvega in dolgoletnega direktorja FBI, ki je s svojimi podatki in para-sistemom imel vse politike in najpomembnejše ameriške figure gospodarstva in estrade v svoji pesti. Črnčec je izkoristil svoje vodstvene položaje v letu 2008 kot šef Vojaške obveščevalne komisije in šefa Sove 2012. V tem času si je nastavil svoje zveste podanike, s katerimi je zgradil najbolj razvpito vohunsko mrežo po državi. Vendar se je zgodil upor med kriminalisti in vedno več nečednosti bo prišlo v slovensko javnost. Damir Črnčec pa se bo zapisal kot propadli ‘ambiciozneš’, ki je sanjal o tem, kako bo v vladi Marjana Šarca zaslužil milijon evrov.”

Na omenjeni zapis se je tako že odzvala odvetniška pisarna sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca:

Spoštovani,

pišemo vam v imenu naše stranke, g. Damirja Črnčeca. Pooblastilo za zastopanje prilagamo.

Dne 18.02.2020 ste ob 10:24 uri v elektronskem mediju www.demokracija.si (v razvid medijev vpisanem pod zap. št. 1080), na povezavi:

http://www.demokracija.si/fokus/zrelo-za-zapor crncec-po-navodilih-sarca-zgradil-vohunsko-mrezo-za-spijonazo-nad-politiki-smc-desus-in-sab ter-celo-njihovimi-sorodniki.litml objavili članek z naslovom »Zrelo za zapor! Črnčec po navodilih Šarca zgradil vohunsko mrežo za špijonažo nad politiki SMC, DeSUS in SAB ter celo njihovimi sorodniki!«,

Vsebina tozadevnega članka govori v smeri, da naj bi naša stranka s svojimi zaupniki na Sovi, NPU in generalni policijski postaji vzpostavila vohunsko mrežo za zasledovanje in zbiranje podatkov o politikih SMC, DeSUS in SAB ter naj bi vohunila celo za njihovimi družinskimi člani ter bližnjimi sorodniki. Obenem tozadevni članek jasno zapiše, da naj bi si naša stranka (ter Marjan Šarec) popolnoma podredila policijo ter obveščevalne službe za politične namene ter naj bi bila v cilju predčasnih volitev pripravljena iti celo preko trupel. Naša strarika je v zadnjem delu članka označena kot razvpiti John Edgar Hoover, ki naj bi izkoristil svoje pretekle vodstvene položaje kot šef Vojaške obveščevalne službe in Sove ter zlorabil državne institucije.

Vse zgoraj povzete navedbe so neresnične, skrajno objektivno žaljive in nedopustno posegajo v: ugled in dobro ime ter dostojanstvo naše stranke.

Naša stranka namreč ni nikoli vzpostavila nobene vohunske mreže za zasledovanje in zbiranje podatkov o politikih ŞMC, DeSUS in SAB ali njihovih družinskih članov ter bližnjih sorodnikov, oziroma sploh nikakršne vohunske mreže. Nikakor ne drži, da naj bi si naša stranka podredila policijo in obveščevalne službe ter naj bi izkoristila svoje pretekle vodstvene položaje. Naša stranka ne deluje po navodilih Marjana Šarca, se ne vmešava in se nikoli ni vmešavala) in ne zlorablja državnih institucij.

Iz zgoraj omenjenih razlogov zahtevamo, da v celoti in v nespremenjeni obliki, nemudoma oziroma najkasneje v 48-ih urah od prejema zahteve, v elektronskem mediju www.demokracija.si (v razvid medijev vpisanem pod zap. št. 1080) pod objavljenim člankom z naslovom »Zrelo za zapor! Črnčec po navodilih Šarca zgradil vohunsko mrežo za špijonažo nad politiki SMC, DeSUS in SAB ter celo njihovimi sorodniki!«, na povezavi:

http://www.demokracija.si/fokus/zrelo-za-zapor-crncec-po-navodilih-sarca-zgradil-vohunsko mrezo-za-spijonazo-nad-politiki-şmc-desus-in-sab-ter-celo-njihovimi-sorodniki.html objavite:

»Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na članek, objavljen dne 18.02.2020.

Damir Črnčec ni nikoli vzpostavil nobene vohunske mreže za zasledovanje in zbiranje podatkov o politikih SMC, DeSUS in SAB ali njihovih družinskih članih ter bližnjih sorodnikih, oziroma sploh nikakršne vohunske mreže. Nikakor ne drži, da naj bi si Damir Črnčec podredil policijo in obveščevalne službe ter naj bi izkoristil svoje pretekle vodstvene položaje. Damir Črnčec ne deluje po navodilih Marjana Šarca, se ne vmešava (in se nikoli ni vmešaval) in ne zlorablja državnih institucij.

Damir Črnčec,

zanj po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle, o.p., d.o.o.«

Na izredni nadzor na NPU pa se je sinoči odzvala tudi policija:

Neutemeljeni napadi na policijo in vsiljevanje izmišljenih zgodb o njenem delu so del vsakokratnih dramatičnih razmer v politiki in daleč od dejanskega dela kriminalistov – odziv Policije

18. februar 2020

V zadnjem obdobju smo priča vsakodnevnim neutemeljenim napadom na policijo z vsiljevanjem izmišljenih zgodb o njenem delu, ki so daleč od dejanskega dela policistov in kriminalistov, zato v policiji odločno obsojamo take pristope in sporočamo, da bomo v policiji, ne glede na aktualne družbene razmere, še naprej zavzeto nadaljevali s svojim zakonitim, strokovnim in predanim delom.

Trenutno dogajanje je posledica trenutnega časa, v katerem prihaja do medsebojnih obtoževanj različnih vpletenih strani v različnih medijih, ki za doseganje svojih ciljev izkrivljeno prikazujejo delo policije – kriminalistične policije in celo odprte predkazenske postopke. V razpravo želijo vplesti tudi policijo in pri tem delujejo po načelu “cilj opravičuje sredstvo”, zato diskreditirajo določene enote, vodstvo in posameznike znotraj organizacije, vse s ciljem vplivanja na delo policije.

Medijska gonja, ki so jo v zadnjem tednu dni deležni vodstvo policije, Nacionalni preiskovalni urad, njegov direktor, vodstvo Uprave kriminalistične policije, ima za cilj destabilizacijo kriminalistične policije, zmanjšanje učinkovitosti njenega delovanja in posredno vplivanje na njeno delo v konkretnih predkazenskih postopkih. Delo v kriminalistični policiji in NPU, ki je njena operativna enota na državni ravni, nemoteno poteka, brez kakršnegakoli “tihega upora”, ki je samo ena od objavljenih lažnih novic.

Stalno vsiljevanje neutemeljenih očitkov o našem delu ne bo spremenilo naše profesionalne usposobljenosti za politično nepristransko preiskovanje kaznivih dejanj, ne glede na to, kdo v preiskavi nastopa kot osumljenec. Tega ne bo spremenila niti prepogosto uporabljena praksa, da “stokrat izrečena laž postane resnica”. Policija, kot tudi Nacionalni preiskovalni urad ali Uprava kriminalistične policije, ni dislocirana enota kateregakoli politika ali katerekoli politične organizacije, da bi izvrševala njihova naročila.

Kljub temu, da policija dosledno pojasnjuje neresnične navedbe in odgovarja na vprašanja medijev, saj stojimo za svojimi besedami, dejanji in ukrepi, pa lahko naslednji dan spet preberemo novo “novico”, sestavljeno iz nepreverjenih, zavajajočih in pogosto izmišljenih podatkov. Zato bomo v policiji še naprej korektno obveščali javnost o svojem delu, saj si kot družbeno odgovorna organizacija ne moremo privoščiti, da bi novice, oblikovane na neobstoječih temeljih, vplivale na naš ugled.

Napadeni posamezniki iz policije so dolgoletni, karierni policisti in kriminalisti, ki že desetletja odlično opravljajo različne naloge in so bili na svoje položaje izbrani v skladu s postopki, ki veljajo za izbor za posamezno delovno mesto. Tudi v kriminalistični policiji poteka izbor novih kadrov v skladu s postopkom, ki velja za vse policiste, tj. v skladu z določili zakona o javnih uslužbencih in Kolektivne pogodbe za policiste. Vsak, ki pa je kadarkoli bil v vlogi odločevalca na notranjem ministrstvu ali generalni policijski upravi, pa se lahko vrne v svoj čas in premisli, ali so bile res vse kadrovske odločitve sprejete nepristransko. Zato ostro obsojamo tudi neutemeljene napade na zaposlene in konstantne kršitve njihovih pravic, določenih s predpisi, ki urejajo položaj policistov, javnih uslužbencev in delovnih razmerij.

V konkretnem primeru, ki je v preteklih dneh najbolj buril slovensko javnost, preiskovalci NPU ne preiskujejo sumov nezakonitega financiranja političnih strank, ampak že od marca 2018 vodijo predkazenski postopek zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti.

Ne glede na to, kdo v tem primeru nastopa kot osumljena oseba, bo policija, sedaj in tudi v prihodnje, preiskavo izpeljala strokovno in zakonito in to ne glede na to, kakšnih pritiskov je ali še bo deležna. Pri tem bomo svoje delo opravili v skladu z načeli vladavine prava, visoko avtonomno, z absolutno, neomajno voljo do resnice in pravice, torej v skladu z vlogo, ki jo policija tudi ima in mora imeti.

Povezane vsebine
Vsestransko preverjanje oseb iz političnih razlogov ni zakonsko ali kako drugače opredeljena naloga policije – odziv Policije (18. februar 2020)

V kontekstu aktualnega spopada med Janšo in Črnčecem je zanimiv intervju, ki ga je marca leta 2019 dal Črnčec za spletni portal Siol in v katerem Damir Črnčec razkriva, kaj si danes misli o Janši in zakaj se je pridružil Šarcu.

“Preden ste se pridružili Marjanu Šarcu, ste med drugim vodili Odbor 2014, ki si je prizadeval za izpustitev predsednika SDS Janeza Janše, obsojenega v zadevi Patria, iz zapora. Nato sta se vajini poti z Janšo razšli. Nam lahko pojasnite, zakaj konkretno je med vama prišlo do spora? Verjetno se je veliko dogajalo že pred Janševimi očitki, da kot direktor Sove Arhivu niste izročili vseh dokumentov o nekdanji Službi državne varnosti?

Verjetno je prvi sprožilec teh razpok bil v tem, ko je Janez Janša očitno dobil občutek osebne ogroženosti na podlagi nekih informacij, ki jih je dobival od svojih takratnih strankarskih kolegov.

Sam sem se odločil, da dokončno presekam takrat, ko sem bil deležen napada okoli predaje oziroma nepredaje arhiva Službe državne varnosti, kjer se je izkazal ta napad name, če se izrazim v moderni terminologiji, kot čisti fake news oziroma lažna novica. Šlo je za sprenevedanje, da o predaji nisem ničesar povedal, a sem to demantiral s tem, ko sem na spletu objavil arhivsko novico, iz katere je bilo razvidno, da sva s takratnim šefom Arhiva Jožetom Dežmanom naredila to primopredajo in da je to videla vsa slovenska javnost.

So bili že pred tem mogoče kakšni napadi na vas?

Da, seveda, dogajalo se je marsikaj, a sem vse to sprejemal z nasmehom.

Kaj se je dogajalo?

Bilo je kup govoric in raznih tračev, ob katerih sem samo zamahnil z roko.

Kakšnih tračev?

Kakšnih tračev? Ostaniva pri tem (smeh, op. p.). Zdaj se ponavlja ta vaja, vendar tokrat prihaja od obeh strani, z leve in z desne.

Kakšen človek je po vašem mnenju Janša?

To je vprašanje predvsem zanj. Kar se pa tiče politične dimenzije, sem zelo jasno povedal, da je skozi moje oči politični dinozaver v digitalni dobi in da seveda politik, katerega glavni motiv za priti na oblast je maščevalnost, ne more biti predsednik vlade. To je moje stališče, za katerim trdno stojim.

Če bi se lahko vrnili v preteklost, bi znova protestirali za njegovo izpustitev iz zapora?

Tam je bilo načeloma vprašanje, ali so dokazi za to krivdo. Na koncu smo videli, kakšen je bil sodni epilog. Ravno ta moja pretekla ravnanja in aktivnosti so me sicer pripeljali sem, kjer sem danes. Vračanje v preteklost je pa za zdaj mogoče samo v holivudskih scenarijih”.

V tem kontekstu so zanimivi tudi arhivski posnetki odhoda Janeza Janše na Dob in govor Damirja Črnčeca, ki si ga lahko ogledate spodaj:

COMMENTS

Wordpress (0)