(VIDEO) Janševo iskanje kvadrature drugega kroga. Šarec pa je glede zahteve po opravičilu na zahtevo odvetnika SDS Francija Matosa dejal: “Nikomur se ne mislim opravičevati” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janševo iskanje kvadrature drugega kroga. Šarec pa je glede zahteve po opravičilu na zahtevo odvetnika SDS Francija Matosa dejal: “Nikomur se ne mislim opravičevati”

(VIDEO) Janševo iskanje kvadrature drugega kroga. Šarec pa je glede zahteve po opravičilu na zahtevo odvetnika SDS Francija Matosa dejal: “Nikomur se ne mislim opravičevati”

Novinarji so danes v parlamentarnih hodnikih zaman iskali, kje in kdaj se bo odvijalo nadaljevanje drugega krog pogajanj. Po ugibanjih novinarskih kolegov o drugem krogu pogajanj SDS, SMC, NSi in DeSUS za novo vlado so iz stranke SDS kar prek tviterja sporočili, da pogovori in usklajevanje vsebinskih prioritet potekajo v drugem krogu vse od petka in se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh. Tretji krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi pa je pod vprašajem predvsem po včerajšnji nevihti v stranki SMC, kjer akterji danes praktično niso dajali nobenih izjav.

V kuloarjih so se vrstila ugibanja o tem, kako poteka drugi krog, ki bi ga v športnem žargonu najlažje opisali po sistemu štafetnih preizkušenj “letečih menjav”. Vendar se glede na to, da je bil Zdravko Počivalšek čez vikend na smučanju, Aleksandra Pivec pa na Ptuju, novinarjem še vedno ni bilo jasno kdaj je bil 2. krog, če je bil minuli petek 1. krog.

Vprašanje je zahtevno in podobno kvadraturi kroga, verjetno najbolj znana matematična naloga, ki se je (s predpisanim orodjem) ne da rešiti, zato je izraz »kvadratura kroga« postal prispodoba za nerešljiv problem. »Iskanje kvadrature kroga« pomeni jalovo početje, ki je že vnaprej obsojeno na neuspeh.

Zadeva je postala malo bolj jasna po drugem tvitu stranke SDS, da bo šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka stekel morebitni 3. krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi.

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec danes za medije pogajanj med SMC, NSi, DeSUS in SDS o novi vladi ni želel komentirati, ponovil je le oceno, da so volitve edina poštena možnost, “vse drugo vidimo kot ohranjanje pozicij in statusa quo”.

Komentiral pa je tudi stališče nekdanjega predsednika SMC Mira Cerarja, ki je v pismu aktualnemu predsedniku stranke Zdravku Počivalšku zavrnil sodelovanje v morebitni vladi Janeza Janše. Po Šarčevih besedah je Cerar pokazal “dostojanstvo, da je konsistenten, da to, kar je govoril leta 2018, še vedno drži” in zaradi tega “mu lahko izrazim veliko spoštovanje”.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec ocenjuje, da možnost sodelovanja LMŠ in SMC še ni pokopana. Pogovori namreč še tečejo. “Najprej pa se moramo vsi skupaj strinjati, da ne bomo sodelovali v desni vladi.” Šarec pa danes ni želel razkriti podrobnostih, predvsem ko gre za razmerje med strankama na kandidatni listi.

“Moramo vedeti, da se trenutno odvija precej v slovenski politiki na obeh straneh. Zadnjič sem ugotavljal, da se z vsakim sedenjem za mizo s SDS seveda zaupanje naših ljudi nekoliko zmanjšuje, ampak to seveda ni pomenilo, da so zadeve že pokopane,” a dodal, da je težje, dokler tečejo pogovori na desni strani.

Šarec je danes ponovno komentiral tudi grožnjo SDS s tožbo, če se jim ne bo opravičil za javno izrečene besede o njih. Najprej se je obregnil ob zapis SDS na tviterju, v katerem so v ponedeljek zapisali, da je uradno zahtevo za preklic izjave dobil pred dnevi: “Datum tvita in datum prejema je enak. Torej že ta podatek ne drži.” V javnosti so se namreč pojavile špekulacije, da je bila zahteva za opravičilo poslana preventivno, da bi SDS domnevno zaustavil pisanje o financiranju strankarskih medijev iz Madžarske.

Izpostavil je, da se nikomur ne misli opravičiti. To se bo po njegovih besedah morda zgodilo tistega dne, ko se bo poslanec SDS Žan Mahnič vzdržal nekaterih svojih izjav “in se bo on kdaj opravičil in ko se bo še nešteto drugih poslancev zavedalo, da mora v slovenski politiki prevladati končno bolj kulturni diskurz. Tako da me ne skrbi, da bi se moral kaj kmalu opravičiti,” je dodal.

SDS je zmotila Šarčeva izjava, predvajana v oddajah TV Dnevnik in TV Odmevi konec januarja. V izjavi je Šarec za SDS dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki izvaja sovražni govor in se financira iz Madžarske. Očitke o slednjem so v stranki že večkrat zavrnili. Sicer pa je tako družbena omrežja kot tudi nekatere medije danes zaposlovala novica, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) začel predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev blizu SDS.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1227226975053459456

Zadeve je komentiral tudi predsednik SDS Janez Janša. Ost kritike pa je bila s strani SDS uperjena proti šefu NPU Darku Muženiču. Celotno dogajanje je bilo v senci ugibanj, ali bo Janši uspelo sestaviti vlado, kjer se sicer menja precej razlikujejo, odvisno od afinitet in politične pripadnosti. Nekateri nasprotniki Janševe vlade so prepričani, da po včerajšnjih dogodkih Janša ne more več računati na deset poslancev Počivalškovega SMC-ja. Večji realisti pa so prepričani, da bi v primeru tajnega glasovanja Janša dobil zadostno podporo v parlamentu, vendar je vprašanje, ali bo tvegal z vlado tudi v primeru, da ne dobi vseh glasov znotraj koalicije SMC. Desus, NSi in SDS.

COMMENTS

Wordpress (0)