(VIDEO) Kašče so polne, zato Janša ne želi izpustiti priložnosti, da bi prevzel vlado – Edina, in kot kaže, nepremostljiva ovira za sestavo desne vlade je vztrajanje Janše, da jo vodi sam – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kašče so polne, zato Janša ne želi izpustiti priložnosti, da bi prevzel vlado – Edina, in kot kaže, nepremostljiva ovira za sestavo desne vlade je vztrajanje Janše, da jo vodi sam

(VIDEO) Kašče so polne, zato Janša ne želi izpustiti priložnosti, da bi prevzel vlado – Edina, in kot kaže, nepremostljiva ovira za sestavo desne vlade je vztrajanje Janše, da jo vodi sam

Ko so na četrtkovi seji IO -ja SDS razpravljali o tem, ali naj SDS gre na volitve ali v sestavljanje vlade, so se praktično vsi člani IO-ja opredelili za vlado. Potem ko so prišli s seje, pa so kot recimo Branko Grims govorili, kako so 99,9 odstotno za volitve. Vsekakor pa je zgodovinska izjava vodje poslanske skupine SDS za Radio Slovenija na vprašanje, zakaj ne ponudijo nekoga drugega za mandatarja namesto Janeza Janše, ki je dejal nekako takole: “Saj bi ponudili drugega, pa nimamo boljšega od JJ”.

Janša se dobro zaveda, da pod nobenim pogojem ne sme pristati na to, da bi novo desno vlado vodil nekdo drug kot on osebno, saj bi s tem legaliziral stališče, ki je pravzaprav po volitvah leta 2018 preprečilo Janši, da bi prevzel mandatarstvo, in sicer, da nobena stranka razen NSi ni pristala na koalicijo z Janšo. Predsednik SDS je kasneje cinično komentiral, da so za to krivi tudi mediji, češ, da so novinarji stalno postavljali vprašanje: “A ne, da ne boste šli v koalicijo z Janšo?”

Zato bo Janša vztrajal na tem, da vlado prevzame in vodi sam, ali pa je ne bo. Seveda bi lahko pristal, da vlado vodi iz ozadja, pa vendarle, saj veste, kako je z nameščenci, ki bi si hitro začeli domišljati, da so pravzaprav tako dobri, da lahko vodijo vlado in sprejemajo odločitve samostojno.

Zato ima resne probleme Zdravko Počivalšek, ki bi celotni SMC pripeljal v vlado samo v primeru, če jo vodi on osebno, na kar pa Janša očitno ne pristaja niti pod razno ne. Podoben problem imajo v NSI, kjer je Janša na hitro odkartal Mateja Tonina, medtem ko drugi akterji nove koalicije “nimajo pravo glasa” kot radi rečemo.

Čeprav so v SDS sprva zavračali idejo, da bi v vlado povabili tudi SAB Alenke Bratušek, pa ob dejstvu, da Janše kot mandatarja ne bi podprli vsi poslanci nove koalicije, bodo, kot je povedal Franc Kangler, v koalicijo povabili tudi Alenko Bratušek, ker jo ima LMŠ grdo in bi tako morali dati priložnost, da gre v novo desno koalicijo.

Taktiko SDS-a, so očitno spregledali tudi potencialni koalicijski partnerji. V smislu »Delajmo tako, kot da bo sto let mir, pripravljajmo pa se tako, kot da bo jutri vojna!« Zato sta se včeraj srečala Zdravko Počivalšek in Marjan Šarec, ki sta vsak po svoje interpretirala pogovore o skupnem nastopu na volitvah in oceno situacije. “Najini pogledi na izhod iz trenutne situacije se nekoliko razlikujejo,” je po srečanju s Šarcem dejal prvak SMC Zdravko Počivalšek. Po besedah Počivalška bodo v stranki najprej preverili možnosti oblikovanja stabilne vlade, ki bo imela svojo vsebino: “Sicer pa bomo tudi mi šli na volitve.”

Predsednika strank sta se dogovorila, da se pogovori prihodnji teden nadaljujejo na ravni vodij poslanskih skupin, ki bosta po Počivalškovih besedah poskušala “najti iztočnice za možnosti bodočega sodelovanja”.

Po Šarčevih besedah se bosta vodji poslanskih skupin pogovarjala o “predvolilnem sodelovanju in na splošno” ter skušala za začetek doseči dogovor na nižji ravni. Pri tem je zanikal, da bi se s Počivalškom “kaj pretirano razhajala”.

Včeraj so sicer ob robu srečanja na Brdu pri Kranju, kjer sta Borut Pahor in Marjan Šarec sprejela tuje diplomate, zaokrožile novice, da je po četrtkovem tvitu Mateja Tonina takorekoč vse končano in da vlade pod vodstvom Janeza Janše ne bo, kar bi sicer pomenilo, da je padel že drugi poskus Janše za oblikovanje vlade, najprej leta 2018 in sedaj po odstopu Marjana Šarca.

Po četrtkovem tvitu Mateja Tonina, da jih ne zanima reševanje poslancev, mora SDS še najbolj skrbeti dogajanje v NSI-ju. Potem ko naj bi Janša grobo zatrl ambicije Tonina glede morebitnega mandatarstva, je v današnjem intervjuju za Večer nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak odgovarjala tudi na vprašanje, zakaj se je predsednik stranke Matej Tonin umaknil kot kandidat za premierja? Še pred nekaj tedni se je precej odkrito promoviral kot potencialni kandidat za novega predsednika vlade. Zdaj, po odstopu Šarca, ko so možnosti večje, ni več kandidat? Pojasnite nam, kaj se je spremenilo v tem času je zanimalo novinarja.

“Najbolj bi znal pojasniti to on sam. Sama ne sodelujem pri pogovorih med strankami, zato podrobnosti ne poznam. Vem pa, da je kar nekaj strankarskih prvakov izrazilo mnenje, da bi bil Tonin dober predsednik vlade. A sama sem še vedno prepričana, da bi bilo najbolj modro, če gremo na volitve. Verjamem tudi, da se NSi na novih volitvah lahko dodatno okrepi, s čimer bi se povečale tudi možnosti za pomembnejšo vlogo in večjo moč v morebitni koaliciji, v prihodnje pa tudi možnosti za prevzem vodenja vlade. Prav bi bilo, da po tem padcu vlade zdaj ponovno možnost odločanja dobijo ljudje na volitvah, čeprav so teh prerekanj in predčasnih volitev tudi že siti,” je dejal Novakova.

Glede tvita Janeza Janše, ki je po glasovanju v evropskem parlamentu o Orbanu tvitnil, da Novakova “škodujete Novi Sloveniji in desnici, podpredsednik državnega zbora Jože Tanko pa, da je kmetica na politični šahovnici, je nekdanja predsednica NSI ostro obračunala z Janšo.

“Če kdo s svojimi destruktivnimi ravnanji in neprimernimi tviti škoduje desnici, potem je to prav večni predsednik SDS. To se je v vsej njegovi politični zgodovini že večkrat pokazalo. Najprej s spotikanjem predsednika prve slovenske vlade Peterleta, potem s predčasno razpustitvijo Demosa, kar je pripeljalo do hitre vrnitve levice na čelo države. Tudi leta 2013, ko je zaradi korupcijskega škandala padla desna vlada, največjo odgovornost za to nosi prav on. Če bi gospod Janša takrat pokazal zavezanost k demokratičnosti in želji po desni vladi, bi kot predsednik vlade odstopil in prepustil svoje mesto komu drugemu iz svoje stranke, s čimer bi tedanja desnosredinska vlada obstala. In ne nazadnje je gospod Janša zaradi svoje destruktivne drže zamudil priložnost za sestavo močne vlade tudi po zadnjih državnozborskih volitvah. Sploh pa, zame ni najbolj kredibilno, ko vrednote in stališča krščanskih demokratov EPP kritizira nekdo, ki je v svojem političnem delovanju naredil ves mavrični prehod, od skrajno leve do skrajno desne pozicije.”

Da si ne želijo tretje vlade Janeza Janše je včeraj v pismu članom zapisal tudi predsednik SD Dejan Židan “Prvi dve sta državi in njenim ljudem povzročili preveč škode.” V pismu članstvu je Dejan Židan poudaril, da je prva vlada Janeza Janše odpovedala regulacijo gospodarskih gibanj, kar je pripeljalo do neobvladljive zadolženosti gospodarstva. Posledica je bila globoka gospodarska, finančna in socialna kriza, je navedel. Drugi Janševi vladi pa je očital, da je z zgrešenim modelom reševanja krize državo skoraj pripeljala do grškega scenarija.

“Vsake nove volitve so naplavile novo različico istega delovanja. Oboje je povzročilo čas izgubljenega desetletja, od katerega si na mnogih področjih kljub več letih ugodnih gospodarskih okoliščin ljudje in država niso opomogli,” je zapisal Židan.

Spomnil je, da so vse volitve od leta 2011 pripeljale nove obraze, ki so se po zmagi opredelili za liberalce. A nato niso dokončali projektov in mandata, je opozoril Židan in kot edino alternativo temu predstavil opcijo, da vlado prevzame stranka SD.

COMMENTS

Wordpress (0)