(VIDEO) Pri sestavi Janševe koalicije se že zapleta – Desus ne gre v koalicijo z Janšo, Dragan Matić, SMC, pa preko Facebooka poziva Šarca in Počivalška naj čimprej skleneta sporazum o povezovanju politične sredine – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pri sestavi Janševe koalicije se že zapleta – Desus ne gre v koalicijo z Janšo, Dragan Matić, SMC, pa preko Facebooka poziva Šarca in Počivalška naj čimprej skleneta sporazum o povezovanju politične sredine

(VIDEO) Pri sestavi Janševe koalicije se že zapleta – Desus ne gre v koalicijo z Janšo, Dragan Matić, SMC, pa preko Facebooka poziva Šarca in Počivalška naj čimprej skleneta sporazum o povezovanju politične sredine

Čeprav so se predvsem poslanci SDS-a včeraj na parlamentarnih hodnikih že pohvali s koalicijsko formulo, po kateri naj bi novo Janševo koalicijo sestavljalo 26 poslancev SDS-a, 7 poslancev Nove Slovenije, 10 -1 poslancev SMC-ja ter 5 poslancev Desus-a, kar naj bi skupaj dalo parlamentarno večino 47 poslancev, pa se očitno zapleta. Desus, vsaj sodeč po včerajšnjih preverjanjih, ne gre v koalicijo z Janšo. Janša sicer lahko računa kvečjemu na podporo 2 poslancev poslancev Desus-a, Polnarja in Heršaka, ki se pred kamerami navdušujeta nad novo parlamentarno večino. To bi kvečjemu pomenilo 45 glasov podpore. Na Bratuškovo v SDS ne računajo, prav tako ne na Zmaga Jelinčiča, ki jima namenjajo bolj vlogo ljubiteljskih podpornikov koalicije.

Vodja poslanske skupine Desus-a Jurša je sicer včeraj v DZ dejal, da bodo organi DeSUS o nadaljnjih korakih po odstopu premierja Marjana Šarca razpravljali v četrtek. Načelno stališče stranke je, da so bolj za predčasne volitve, a po njegovih trditvah ne bodo nasprotovali pogovorom o novi koaliciji. Kaj bo iz tega, pa je težko napovedati, je dodal. Vabila na pogovore Jurša še nima, verjetno ga bo po njegovem mnenju prva prejela predsednica stranke Aleksandra Pivec. Na hodnikih se sicer o tem pogovarjajo, je pritrdil, in tudi spomnil, da so bili parlamentarni hodniki v preteklosti, ko se je kaj takega dogajalo, vedno živahni. A to so po njegovih navedbah razmišljanja posameznikov ali manjših skupin.

Na vprašanje, ali bi bile po njegovem mnenju za stranko boljša možnost predčasne volitve ali nova koalicija, pa je odgovoril, da morajo poslušati vse in ugotoviti, kaj je tisto, kar želi večina, ter se na tej osnovi odločiti. “Jaz točno vem, kaj bi, v tem trenutku še ne bom odgovoril,” je povedal Jurša. Po nekaterih informacijah naj bi se v dogajanje v Desus-u, klub umiku iz javnega življenja še vedno mešal nekdanji predsednik Karl Erjavec, ki se hoče maščevati za poraz na kongresu.

Čeprav naj bi SMC, kot poudarja vodja poslanske skupine, bila enotna torej naj bi vseh 10 poslancev podpiralo novo Janševo koalicijo, pa je Jani Möderndorfer včeraj dejal: “Ma kaki, nobenih pogovorov ni. To je res mlatenje prazne slame in domislica posameznikov, ki bi radi ustvarjali neko famo, da se nekaj dogaja”. Möderndorferja so vsaj v neformalnih pogovorih v SDS-u že odpisali iz parlamenta, saj je nadomestni poslanec, ki je mandat dobil potem, ko je Miro Cerar postal minister za zunanje zadeve.

To naj bi rešili tako, da bi se Cerar vrnil v parlament in bi mu ponudili mesto predsednika državnega zbora. Po nekaterih informacijah pa naj bi Cesar želel ostati na mestu zunanjega ministra, mesto predsednika državnega zbora pa zahteva zase tudi predsednik NSi Matej Tonin, seveda v primeru, če ne bo predsednik prehodne vlade.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je sicer včeraj v izjavi ob robu sejma Alpe-Adria dejal, da je za kakšne formalne pogovore še prezgodaj, hkrati pa poudaril, da se bodo v SMC enotno odločili za tisto, kar bo najboljše za Slovenijo. S tem je odgovoril na namige v javnosti, da poslanska skupina SMC ni enotna.

Se je pa na družbenem omrežju Facebook sinoči oglasil vplivni član in bivši poslanec SMC-ja v prejšnjem mandatu državnega zbora Dragan Matič, sedaj pa ljubljanski mestni svetnik, ki sicer zase pravi, da gre za zapis navadnega državljana.

Pravi, da nima nobenih informacij, ki bi prihajale znotraj stranke, temveč le tiste, ki se pojavljajo v medijih. Pismo Matića kaže na to, da SMC le ni tako enotna pri tem, da gre v Janševo vlado, še posebej, če jo bo vodil sam Janez Janša. Če bi Počivalšek dobil mesto mandatarja prehodne vlade, o čemer se špekulira, bi seveda lažje ohranil enotnost v stranki, sicer se bo začela diferenciacija med članstvom in vodstvom. Prav tako se o tem še ni izjasnil nekdanji predsednik stranke Miro Cerar, ki je Počivalšku in SMC že leta 2018 preprečil, da bi šla v koalicijo Janšo.

Čeprav je Dejan Židan včeraj dejal, da “bo glasovanje o ukinitvi DZZ pokazalo obrise nove koalicije,” vsaj sodeč po informacijah, da Desus ne gre v koalicijo z Janšo ni tako.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1222630888569221120

Zanimiva pa so nekatera razmišljanja, ki naj bi jim bili naklonjeni v NSi-ju, in sicer, da bi nekakšno prehodno tehnično vlado vodil nekdanji finančni minister Janez Šušteršič ali nekdo drug, kot je recimo v Italiji, kjer je Giuseppe Conte čez noč postal najbolj priljubljen italijanski politik poleg predsednika Sergia Mattarelle in kljub bledi vlogi v vladi Salvinijeve Italijanske Lige (po novem Liga Salvini premier) in Gibanja petih zvezd. Conte je sedaj ponovno premier, tokrat v koaliciji populističnega Gibanja petih zvezd in levosredinske Demokratske stranke.

Da se utegne Pri Počivalškovi SMC še hudo zaplesti, kaže nenazadnje Matićevo pismo na Facebooku, ker Matić poziva Šarca naj prevzame pobudo za združevanje sredine in začne pogajanja o povezovanju med LMŠ in SMC. “In kaj imamo na mizi”? se sprašuje Matič:

“Najprej je tu ponudba Marjana Šarca za sodelovanje na volitvah. Nihče ne ve, kaj naj bi to točno pomenilo. Če gospod Šarec misli s to ponudbo resno, bi mu svetoval, naj pohiti s kakšnim konkretnim pisnim osnutkom in čim prej pozove k resnim pogajanjem. Ta bi morala steči čim prej. Kajti, roko na srce, Zdravko Počivalšek ima (ne glede na to, kam se intimno nagiba) utemeljene vzroke zato, da dvomi v iskrenost ponudbe. Na lanskoletnih evropskih volitvah smo bili priča izmuzljivemu dogovarjanju, ki na koncu ni prineslo usklajenega nastopa treh liberalnih strank, pač pa je vse propadlo zaradi soliranja LMŠ. Zato so pomisleki, da ponudba ni resna in da gre zgolj za manever, s katerim se želi preprečiti nastanek desno-sredinske koalicije, na mestu. Da bi pokazal, da tokrat temu ni tako in da si res želi povezovanja, bi se gospod Šarec moral izkazati z veliko bolj energičnim pristopom. Pristopom, ki bi imel za cilj čim prejšnji podpis dogovora in javno oznanitev sklenitve sporazuma o sodelovanju LMŠ/SMC”.

Zapis Matiča objavljamo spodaj:

Tole je zapis navadnega državljana, ki je sicer član stranke SMC, ni pa noben strankarski funkcionar. Niti nima nobenega vpogleda v to, kaj se po padcu vlade dogovarjajo prvaki političnih strank. Vse kar vem, ve vsakdo, ki spremlja medije.

Špekulacije, vezane na vprašanje, ali so na vidiku nove volitve ali pa bomo dobili novo koalicijo, ki bi bila nujno pod dominacijo Janeza Janše, namenjajo pomembno vlogo SMC. Vse skupaj sloni na tem, kako se bo odločila ta stranka, brez katere že zaradi matematičnih zakonitosti koalicije ne more biti.

Vemo, da so v SMC člani, ki bi radi v koalicijo z SDS. V zadnjem času se nekateri ne morejo premagati, da se ne bi oglašali preko Twitterja, zmerjali predsednika vlade v odhodu in navijali za poroko z Janezom Janšo. Vemo pa, da so v njej tudi člani, ki tej morebitni koaliciji nasprotujejo. Koliko je katerih v poslanski skupini in koliko med članstvom ni povsem jasno. Res je, da ima predsednik stranke Počivalšek v tem odločanju pomembno vlogo. Vendar imajo odločilno vlogo organi stranke, ki bodo, kot je videti, v kratkem sprejeli usodne odločitve. Usodne za državo in usodne za SMC.

In kaj imamo na mizi?

Najprej je tu ponudba Marjana Šarca za sodelovanje na volitvah. Nihče ne ve, kaj naj bi to točno pomenilo. Če gospod Šarec misli s to ponudbo resno, bi mu svetoval, naj pohiti s kakšnim konkretnim pisnim osnutkom in čim prej pozove k resnim pogajanjem. Ta bi morala steči čim prej. Kajti, roko na srce, Zdravko Počivalšek ima (ne glede na to, kam se intimno nagiba) utemeljene vzroke zato, da dvomi v iskrenost ponudbe. Na lanskoletnih evropskih volitvah smo bili priča izmuzljivemu dogovarjanju, ki na koncu ni prineslo usklajenega nastopa treh liberalnih strank, pač pa je vse propadlo zaradi soliranja LMŠ. Zato so pomisleki, da ponudba ni resna in da gre zgolj za manever, s katerim se želi preprečiti nastanek desno-sredinske koalicije, na mestu. Da bi pokazal, da tokrat temu ni tako in da si res želi povezovanja, bi se gospod Šarec moral izkazati z veliko bolj energičnim pristopom. Pristopom, ki bi imel za cilj čim prejšnji podpis dogovora in javno oznanitev sklenitve sporazuma o sodelovanju LMŠ/SMC.

O smiselnosti desno-sredinske koalicije, v kateri naj bi dosegli boljše rezultate, kot jih je dosedanja vlada, pa so dvomi več kot upravičeni. Ne želim naštevati vseh primerov, ko je Janez Janša v maniri žlahtnega kanibala kuril svoje koalicijske partnerje. Kdor je dovolj star in ima dober spomin, se bo tega še predobro spomnil. Vprašanje je, na kakšni osnovi bi se taka »projektna« koalicija sporazumela? Potem ko je SMC branila javno zdravstvo ves prejšnji mandat, naj bi zdaj našla skupen jezik s koncepti privatizacije in voucherskega sistema zdravstvenega zavarovanja? Je stranki SMC, ki je v slovenski prostor prinesla normalizacijo, konec izrednih gospodarsko-socialnih razmer ter prenehanje ideološkega boja, res namenjena vloga mlajšega brata v koaliciji z orbanovsko-salvinijevskimi političnimi liki? Do zdaj je bila SMC garant za ohranitev življenja, kot smo ga poznali od osamosvojitve do zdaj. Garant za ohranitev družbe brez pavperizacije, brez drastičnega razslojevanja, s solidnim javnim servisom in dovolj priložnosti za gospodarsko uspešnost in iniciative. Družbe, ki je skrbela za to, da je vsak dobil pošteno priložnost. In zlasti družbe, kjer se ohranjajo demokratične vrednote, ki temelji na antifašizmu in kjer nas ne zanaša po poteh Madžarske in Poljske. Po poteh držav, kjer manko demokracije spravlja v obup ne le Evropsko unijo pač pa tudi konzervativno Evropsko ljudsko stranko. Po poteh, s katerih ni lahkega in enostavnega povratka. Vendar – to so zgledi, ki jih občudujejo potencialni koalicijski partnerji SMC.

Če bo SMC ohranila svojo dušo, je odvisno od njenega vodstva – predsednika in organov stranke. Odvisno pa je tudi od potez Marjana Šarca in hitrosti, s katerimi jih bo vlekel.

Tole je zapis navadnega državljana, ki je sicer član stranke SMC, ni pa noben strankarski funkcionar. Niti nima nobenega…

Objavil/a Dragan Matić dne Sreda, 29. januar 2020

COMMENTS

Wordpress (0)