(VIDEO) Janša predsednik vlade ali izredne volitve – Janša si z izjavami o izrednih volitvah taktično pripravlja teren, da prevzame vodenje nove vlade in koalicije – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janša predsednik vlade ali izredne volitve – Janša si z izjavami o izrednih volitvah taktično pripravlja teren, da prevzame vodenje nove vlade in koalicije

(VIDEO) Janša predsednik vlade ali izredne volitve – Janša si z izjavami o izrednih volitvah taktično pripravlja teren, da prevzame vodenje nove vlade in koalicije

Prav zanimivo je spremljati taktiko Janše pri nastajanju nove koalicije. Taktika je sicer stara, je pa zelo učinkovita, da pa bi vse skupaj bilo resno, je Toninova Nova Slovenija sinoči celo “ustanovila volilni štab”. Vse skupaj je le preverjena igra živcev, ki naj bi bistveno zmanjšala apetite in zahteve morebitnih koalicijskih partnerjev, ki naj bi od Šarca odšli k Janši. Predvsem pa, da ne bi sanjali o tem, da bo vlado vodil nekdo drug namesto Janeza Janše. Si predstavljate, da bi Janša takoj pristal na novo vlado, kako bi se povečale ambicije morebitnih koalicijskih partnerjev?

Na koncu naj bi predvsem Počivalškov SMC pristal na vse, samo da se oblikuje nova vlada in predvsem na to, da jo vodi kot premier predsednik SDS Janez Janša. V pogovore o novi koaliciji Janša zaenkrat pošilja Tonina, ki vodi pogajanja s SMC oziroma Zdravkom Počivalškom. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je že v ponedeljek dejal, da odstop Šarca še ne pomeni potrebe po novih volitvah. S tem je odprl vrata pogovorom o morebitni novi koaliciji.

V zakulisju so že včeraj in danes potekali pogovori o poskusu sodelovanja v novi koaliciji. Vodja poslanske skupine SMC Zorčič je danes potrdil, da pogovori že potekajo, a ne na ravni delegacij strank, pač pa bolj mimogrede. S kom, ni razkril. Janševa taktika je jasna, saj pošilja na pogovore kurirje Tonina in Žana Mahniča, na koncu pa bo seveda pogovore zaključil sam in morebitne koalicijske partnerje soočil z dejstvom, da bo prehodno vlado prevzel sam ali pa je ne bo.

Pričakovanja Počivalška, da bo on vodil vlado, so, če se izrazimo v žargonu poslanke SMC-ja, bolj “mokre sanje”. Poslanka SMC Monika Gregorčič je namreč danes tvitnila, da so “predčasne volitve mokre sanje premierja v odstopu. Zanj zelo boleče pa je, da ima ključ do njih prav @JJansaSDS “. Matej Tonin, ki se je najprej omenjal za morebitnega mandatarja prehodne vlade, se je že sprijaznil, da ne bo vodil vlade s sedmimi poslanci, ni pa, vsaj po naših informacijah, opustil možnosti oziroma ambicije, da postane predsednik državnega zbora. Očitno ne more pozabiti, kot so zapisali nekateri, vožnje z modrimi lučmi.

Gre bolj za strategijo, da se SMC odpelje stran oziroma loči od Šarca, ki je po nemškem vzoru CDU/CSU ponudil Počivalšku skupen nastop na volitvah. Vprašanje, ki se ob tem postavlja je, ali bo Počivalšku uspelo odpeljati k Janši vseh deset poslancev in bi nova vlada imela v tem primeru 43 glasov oziroma skupaj s podporo Jelinčičeve SNS 46. V SAB-u poudarjajo, da jih do sedaj nihče ni kontaktiral ali povabil v morebitno novo Janševo koalicijo. Prav tako naj bi Šarcu menda ostali lojalni v Desus-u, kljub nekaterim pomenljivim izjavam njihovih poslancev.

Premier Marjan Šarec pa je danes na Brdu pri Kranju dejal, da je Počivalšku in SMC-ju dal svojo ponudbo z dolgoročno zgodbo, medtem ko naj bi bilo Janševo povabilo v vlado zgolj za eno poletje oziroma na kratek rok.

“Ja, jaz sem svojo ponudbo dal. Zdaj gospod Počivalšek se očitno vidi kot mandatar. Če mu to uspe, potem srečno. Kot sem pa rekel, vsaka vlada, ki bo sestavljena v tem mandatu, bo desna vlada, kajti 26 poslancev SDS in pa 7 poslancev NSi nam pove, kakšna bo to vlada, pa naj bo to tehnični mandatar, ali pa ne vem kateri mandatar, če hočete, bo to desna vlada. In tisti, ki so jo tako želeli, jo bodo potem tudi dobili. Seveda sam upam, da ne in da bomo res izpeljali volitve in tako bi bilo najbolj pošteno”.

Janez Janša ima za mandatarstvo sedaj večje možnosti kot po predčasnih volitvah, saj ni nujno, da bi na izrednih volitvah, ki se napovedujejo že aprila, zmagal in dobil mandat za sestavo nove vlade.

Vendarle tako, kot je tvegana poteza Marjana Šarca z odstopom in pozivom na izredne volitve, do katerih pa ni nujno da bo prišlo, je za Janšo tvegana poteza oblikovanje nove vlade s prebežniki iz Šarčeve koalicije, ki si obupno želijo, da do novih volitev ne bi prišlo in da bi se oblikovala vlada, tudi, če jo bo na koncu vodil Janez Janša osebno ne pa morebitni marionetni mandatar. Janšo namreč zanima predsedovanje Evropskemu svetu, ki je v drugi polovici leta 2021, kar pomeni, da bi nova vlada morala zdržati vsaj dve leti.

COMMENTS

Wordpress (0)