Odstop – Tvegana, vendar glede na pravo ozadje razumljiva poteza predsednika vlade Marjana Šarca. Bo desnica, ki se za zdaj zaklinja na volitve, padla na oblast, tako kot leta 2000 po konstruktivni nezaupnici proti Janezu Drnovšku vlada Andreja Bajuka? Kdo bo mandatar Janša, Tonin ali Počivalšek? – TOPNEWS.si

Odstop – Tvegana, vendar glede na pravo ozadje razumljiva poteza predsednika vlade Marjana Šarca. Bo desnica, ki se za zdaj zaklinja na volitve, padla na oblast, tako kot leta 2000 po konstruktivni nezaupnici proti Janezu Drnovšku vlada Andreja Bajuka? Kdo bo mandatar Janša, Tonin ali Počivalšek?

Odstop – Tvegana, vendar glede na pravo ozadje razumljiva poteza predsednika vlade Marjana Šarca. Bo desnica, ki se za zdaj zaklinja na volitve, padla na oblast, tako kot leta 2000 po konstruktivni nezaupnici proti Janezu Drnovšku vlada Andreja Bajuka? Kdo bo mandatar Janša, Tonin ali Počivalšek?

Najbolj je današnji odstop predsednika vlade Marjana Šarca razveselil zdravstvene zavarovalnice, ki so, pred sredinim glasovanjem, menda za poslanski glas proti ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ponujale celo 15.000 evrov. Ali bodo odpirali šampanjce tudi po sredinem glasovanju bomo seveda šele videli., saj vlada, do nastopa novega ministrskega kabineta, opravlja tekoče posle, parlament pa deluje normalno.

Za razumevanje ozadja današnjega odstopa predsednika vlade Marjan Šarca je potrebno vzeti v obzir dejstvo, da je pet minut pred tem odstopil minister za finance Andrej Bertoncelj. Predsednik vlade in finančni minister sta običajno tandem, na katerem stoji in pade vsaka vlada, čeprav je Marjan Šarec danes zagotovil, da je o odstopu razmišljal že dlje časa. Verjetno po tem, ko se je od vlade poslovil svetovalec za gospodarstvo Vojmir Urlep, ki je bil pravzaprav tisti, ki je Bertonclja in njegovo ekipo pripeljal k Marjanu Šarcu in seveda na finančno ministrstvo.

Bertoncelj seveda v času ministrovanja ni vodil samo finančnega ministrstva, ampak je v času svojega ministrovanja na Elesu zaposlil svojo ženo za 6.000 evrov plače in svojega sina forsiral v nadzorni svet enega od pomembnih državnih podjetij. Le predvidevamo lahko, da je šlo za Petrol in da bi sin finančnega ministra postal še predsednik nadzornega sveta Petrola, kar se seveda ni zgodilo, in je scenarij padel v vodo. Si predstavljate, kaj bi se zgodilo, če bi se uresničil? Verjetno tega Šarčeva vlada ne bi preživela.

Minister za finance se je raje odločil za drugačni scenarij najprej za napad na vlado in kabinet s pismom, pod katerega so se podpisali vsi štirje državni sekretarji in potem ko je verjetno izvedel, da bodo informacije o tem, kako je v času svojega ministrovanja zapakiral celotno družino v državnih firmah, enostavno odstopil. To je seveda en del zgodbe.

Šarec je tvegal in odstop finančnega ministra je postal minoren dogodek po odstopu predsednika vlade, ki ga ni zaupal niti koalicijskim partnerjem niti najožjim članom svojega kabineta, čeprav pravi, da je o tem začel razmišljati po tem, ko ga je Alenka Bratušek pozvala celo k odstopu, če ne bo izvoljena Angelika Mlinar. Šarec se je odločil za tvegano potezo in če se bo kalkulacija z izrednimi volitvami izšla, bo vsekakor iz tega prišel močnejši, saj mu predvolilne ankete napovedujejo zmago ali vsaj izenačenje z opozicijsko SDS Janeza Janše.

Danes so se vsi zaklinjali, tudi Janez Janša in Matej Tonin, da vztrajajo na izrednih volitvah, vendar so si vsi pustili manevrski prostor, da bodo o zadevah odločali organi stranke. Po današnjih izjavah sodeč, je večji interes za sestavo nove vlade pri SMC-ju Zdravka Počivalška in pri nekaterih drugih partnerjih v sedanji koaliciji, kot pa pri samem Janezu Janši. Izredne volitve namreč koristijo predvsem Janši in Šarcu in nobeno presenečenje ne bo, če bosta vsak na svojem koncu, eden na sredini eden na desni, konsolidirala politični prostor  in se po volitvah dogovorila za delitev oblasti. Situacija po kateri je vladajoča stranka vodila državo z 13 poslanci je bila res naporna in nevzdržna. Predvsem zaradi velikega števila koalicijskih partnerjev, brez Levice pet, z Levico pa celo šest.

Scenarij malo spominja na Janeza Drnovška, ki je leta 2000 odstopil in prepustil mesto predsednika vlade Andreju Bajuku, LDS pa je po šestih mesecih vladanja desne vlade dobil najboljši rezultat v zgodovini slovenskih parlamentarnih volitev. Vprašanje je, ali bo želja po oblasti še pred volitvami tudi tokrat premamila Janšo in Tonina, da bosta na vsak način želela sestaviti vlado s Počivalškovo SMS in morda tudi z Desusom Aleksandre Pivec in seveda SAB-om Alenke Bratušek. Voljan je tudi Zmago Jelinčič.

Največ slabe volje je bilo danes zaznati tako pri Počivalšku kot tudi pri Bratuškovi, medtem ko je bila Aleksandra Pivec v svojih izjavah zelo previdna. V tem kontekstu je samo vprašanje, kdo bo vodil novo vlado. Bo to sam Janez Janša ali bo za to delegiral Mateja Tonina, ni pa izključeno oziroma je zelo verjetno, da bo vlado vodil kar predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Najbolj verjetno je, da se Janša ne bo spustil v vodenje vlade, ampak bo rajši tako kot Marjan Šarec čakal izredne volitve. Seveda bodo stranke SMC, SAB in Desus pripravljene sprejeti tudi mandatarstvo Janeza Janše. Vprašanje pa je, če ga je on pripravljen sprejeti v takšni konstelaciji, ki bi sicer imela več kot 50 glasov podpore oziroma skoraj dvotretjinsko večino.

Tudi če se bo sestavila prehodna vlada, to še ne pomeni, da bo vladal dve leti in pol do konca mandata, ampak bo Janša želel za predsedovanje  Evropskega svetu polni mandat, potrjen na volitvah. Zato bodo v vsakem primeru volitve predčasne tudi, če bo vmes nastopila nova vlada. Ne predstavljam si namreč, da bi poslanci potem, ko je Šarec odstopil, planili v jok in odšli domov.

Ob tem je potrebno seveda povedati eno stvar in sicer, da je manjšinska vlada Marjana Šarca padla takrat, ko je podporo kot pogodbena opozicija odpovedala Levica. Za novo prehodno vlado Janeza Janše ne glede na to, ali jo bo vodil sam ali bo mandatarstvo delegiral nekomu tretjemu, najbolj verjetno Počivalšku ali Toninu, ima torej največ zaslug Levica Luke Mesca in zdi se mi nekorektno, da so ji novinarji danes ob vprašanjih odvzeli primat.

COMMENTS

Wordpress (0)