Karl Erjavec z odstopom samo prehitel Marjana Šarca – Kam odhaja Karl Erjavec, ki se ne “umika” samo iz politike, ampak tudi iz javnega življenja – TOPNEWS.si

Karl Erjavec z odstopom samo prehitel Marjana Šarca – Kam odhaja Karl Erjavec, ki se ne “umika” samo iz politike, ampak tudi iz javnega življenja

Karl Erjavec z odstopom samo prehitel Marjana Šarca – Kam  odhaja Karl Erjavec, ki se ne “umika” samo iz politike, ampak tudi iz javnega življenja

“Čestitke novi predsednici in vsem izvoljenim. Petnajst let vodenja stranke je dolga doba, to pomeni tudi veliko odgovornost, bremen in odrekanj, a mi ni žal tega dela, ki sem ga opravljal s srcem, energijo in znanjem, ki ga imam. Spoštujem odločitev volivcev, ostajam član stranke Desus, bom pa odstopil kot minister za obrambo, kjer sem deloval kot predsednik Desusa. Če sem lahko kaj dosegel za Desus, sem moral biti minister, nikoli nisem le sedel v fotelju, bilo je veliko dela in odrekanja družini. Vsem, ki ste z mano sodelovali teh petnajst let, se zahvaljujem. Hvala lepa, bilo je lepih petnajst let.”

Na razglasitvi rezultatov je bilo rečeno, da je Pivčeva dobila 145 glasov in ne 143, kot so naknadno sporočili iz Desusa, Erjavec pa 80 glasov, kar je očitno še bolj demoraliziralo Erjavca, ki je takoj napovedal svoj odstop z mesta ministra za obrambo. Je bil odstop pravzaprav še zadnje maščevanje Karla Erjavca, ki je še pred glasovanjem dejal, da bo sedaj drugače v odnosu do predsednika vlade in da bo Desus zavzel veliko bolj brezkompromisno pozicijo, saj je bil, kot je dejal, “najbolj konstruktivni član koalicije. Erjavec je cel dan napovedoval ostro tiskovno konferenco, ki bi bila vsekakor obračun z Marjanom Šarcem v primeru, če bi zmagal na strankarskih volitvah.

V zakulisni bitki, kdo bo predsednik Desus-a, si vsekakor poleg Pirčeve kozarec šampanjca lahko privošči Marjan Šarec. Razplet kongresa je namreč povezan tudi s preigravanji v ozadju glede reskonstrukcije vlade, kjer je aktivno vlogo odigral tudi predsednik države Borut Pahor, ki je Šarca pravzaprav pahnil v zadnji spor na državnem vrhu glede vračanja vojakov iz Iraka.

Na koncu je Erjavec odstopil, kar je bila vsaj po oceni številnih delegatov logična posledica volilnega rezultata. Pa vendarle bo, če bo seveda odstop vzdržal, problem za koalicijo, ki bo morala ponovno iskati večinsko podporo novemu ministru. Vsekakor Šarec ne bi predlagal zamenjave Erjavca kot obrambnega ministra, tudi, če je doživel poraz na sinočnjih strankarskih volitvah. Gre seveda za domnevo, čeprav bi izvolitev Erjavca zmanjšala možnosti, da bi koalicijska vlada ostala do konca.

Nekateri, med njimi že nekdanji generalni sekretar LDS-a, opozarjajo: “Ne maram črnih prerokb, ampak na Šarčevem mestu ne bi bil pretirano navdušen nad razpletom kongresa Desus in še posebej ne nad Erjavčevim napovedanim odstopom”. Biščak svojih besed ni pojasnil.

Sinoči oziroma včeraj ni razen velikega presenečenja, ki je šokiralo tako politične analitike kot tudi prisotne novinarje na kongresu, ki so že imeli komentarje in analize napisane za zmago Erjavca, ni bilo veliko razmislekov kako naprej. Za stranko Desus je vsekakor visoka zmaga Pivčeve dobra novica, saj bi v primeru poraza Pivčeva s svojimi privrženci ustanovila Novi Desus, kar pomeni, da bi šla stranka na pol. Razmisleki so šli celo v tej smeri, da bi nova stranka potegnila za seboj vsaj dva ali celot tri poslance, ki niso podpirali ponovne izvolitve Erjavca.

Očitno pri glasovanju na kongresu, ko je šlo za to, da kongresu prisostvuje tudi notar, ni šlo za pravi pokazatelj razmerja sil znotraj stranke, saj je bilo glasovanje javno in večina ni hotela pokazati svoje prave intimne odločitve in sicer, da bodo zvečer na volitvah izvolili Pivčevo in ne Erjavca. Morda je bilo bolj indikativno glasovanje o statutarnem sklepu, da mora predsednik dobiti večinsko podporo, torej polovico kandidatov, kjer je bil rezultat podoben kot zvečer pri glasovanju o predsedniku in vodstvu stranke.

Kako globoko je bilo nasprotovanje Erjavcu kaže tudi glasovanje za podpredsednika stranke, kjer so doživeli poraz praktično vsi kandidati Karla Erjavca, celo Sašo Geržina, ki velja za sivo eminenco stranke. Kaj je bilo v zadnjih tednih in mesecih najbolj usodno za Erjavca, bo seveda še dolgo predmet političnih polemik in debat. Sodeč po razpravah so mu najbolj očitali prav dejstvo, da si je poleg ministrske izplačeval še plačo za vodenje stranke.

Paradoks je seveda tudi ta, da je za rabljeni Porsche Macan Erjavec dal 2500 evrov več, kot je dobila Pivčeva iz projekta Sript. Novi avto Karla Erjavca, rabljeni Porsche Macan S diesel, letnik 2014, zanj naj bi plačal 38 tisoč evrov, kupil pa naj bi ga pri Porsche Slovenija, je bil očitno že zadnji žebelj v politično krsto predsednika Desusa Karla Erjavca. Erjavec je prej vozil Audi A5, letnik 2007. Erjavec je bil sinoči tako resigniran in razočaran, da je med vrati dejal, da bo ostal član Desusa tudi, ko ga bodo pokopali.

Vsekakor si je Erjavec z odstopom pustil možnost za to, da bo dobil vsaj dobro plačano diplomatsko službo, ne bo ministrsko mesto, bo pa vsekakor večja plača. Po nekaterih informacijah naj bi že, ko je odstopil kot minister za okolje, Ljubo Jasnič, nekdanji sekretar stranke in kasneje protikandidat Erjavca, najel za stranko Desus 100.000 evrov kredita, da so takrat Erjavcu iz stranke lahko nadomestili ministrsko plačo in to v stranki vedo, zato tudi takšen razplet včerajšnjega kongresa.

 

“Umikam se iz politike in bom podal tudi odstop s položaja ministra za obrambo. Bil sem od leta 2004 v vseh vladah do sedanje aktualne vlade, minister na različnih resorjih. Po odločitvi kongresa, da ne bom več vodil stranke DeSUS, ne vidim več razloga, da bi bil še naprej minister oziroma član vlade …Zdaj te potrebe, da bi bil še naprej član vlade, ni več,” je  danes svojo izjavo od sinoči dopolnil Karl Erjavec.

Ponosen je na dosežke stranke DeSUS pod njegovim vodstvom v zadnjih petnajstih letih. Kot je poudaril, je bil “DeSUS v tem času vedno ključen akter pri oblikovanju različnih vlad in pomemben akter tudi pri oblikovanju aktualne vlade”. Na to je ponosen, je navedel in zatrdil, da v različnih vladah ni bil zaradi osebnega prestiža. Napovedal je, da se bo s predsednikom vlade pogovoril o datumu odstopa kot ministra za obrambo. Ne želi namreč, da bi njegov odstop povzročil nevšečnosti trenutni vladi.

“Prišel je čas, da se posvetim drugim stvarem v življenju. Stranko DeSUS pa sem vedno vodil s srčnostjo in neizmerno voljo, da bi nekaj naredil za upokojence. Upam, da bodo to prepoznali tudi tisti, ki tega niso opazili oziroma niso tega želeli opaziti,” je navedel Erjavec in dodal, da je hvaležen vsem tistim, ki so ta njegov politični angažma za upokojence prepoznali.

“Vse, kar sem delal kot predsednik stranke in kot minister, sem delal v dobri veri in v prepričanju, da delam prav,” je še zatrdil Erjavec in sklenil, da je to njegova zadnja politična izjava za medije, ker se ne umika samo iz politike, ampak tudi iz javnega življenja. Tako je noč po kongresu medijem sporočil Karel Erjavec.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)