Center Simona Wiesenthala ostro protestiral zaradi razveljavitve sodbe izdajalcu iz 2.druge svetovne vojne – TOPNEWS.si

Center Simona Wiesenthala ostro protestiral zaradi razveljavitve sodbe izdajalcu iz 2.druge svetovne vojne

Center Simona Wiesenthala ostro protestiral zaradi razveljavitve sodbe izdajalcu iz 2.druge svetovne vojne

Center Simona Wiesenthala je ostro protestiral proti odločitvi slovenskega vrhovnega sodišča, ki je prejšnji teden iz procesnih razlogov razveljavilo sodbo, s katero je bil leta 1946 obsojen na smrt domobranski general Leon Rupnik.

“Odločitev o razveljavitvi sodbe človeku, ki je” aktivno sodeloval v zločinih holokavsta “, je sramotna in pomeni izkrivljanje zgodovine ter veliko žalitev za Rupnikove žrtve,” je v pismu slovenski veleposlanici v Izraelu Andreji Purkart Martinez zapisal Efraim Zuroff, direktor Centra Simona Wiesenthala.

“Prosimo, da nemudoma pošljete naš protest pristojnim slovenskim organom, da bomo lahko odpravili ogromno škodo, ki jo je povzročila nepravična odločitev slovenskega vrhovnega sodišča,” je v pismu opozoril Zuroff.

Simbol sodelovanja z nemškimi in italijanskimi okupacijskimi oblastmi

Prejšnji teden je slovensko vrhovno sodišče iz procesnih razlogov razveljavilo sodbo iz leta 1946, s katero so komunistične oblasti obsodile na smrt in ustrelile domobranskega generala Leona Rupnika zaradi izdajstva in sodelovanja z okupatorjem na podlagi zahtevka, ki ga je domnevno vložil njegov vnuk.

Sodišče je ugotovilo, da je bilo v postopku več procesnih napak in da sojenje ni potekalo po takrat veljavnih pravilih in standardih, slovenski pravniki pa menijo, da v nobenem primeru ne gre za poskus Rupnikove posmrtne rehabilitacije, saj Rupnik v Sloveniji še danes velja za simbol sodelovanja z nemškimi in italijanskimi okupacijskimi oblastmi med 2. svetovno vojno.

Novega sojenja ne bo

Z razveljavitvijo sodbe je vrhovno sodišče zadevo Rupnik vrnilo ljubljanskemu okrožnemu sodišču, vendar novega sojenja ne bo, ker pokojnim osebam ni mogoče soditi.

Enako se je zgodilo tudi, ko je sodišče razveljavilo sodbo ljubljanskemu škofu Gregoriju Rožmanu, ki je bil v odsotnosti obsojen zaradi domnevnega sodelovanja z okupacijskimi oblastmi in je pozneje umrl v izgnanstvu v ZDA. Pred približno desetimi leti je bila pobuda za razveljavitev sodbe uspešna, vendar do odločitve o novem sojenju ni prišlo, ker je bil Rožman takrat že mrtev.

COMMENTS

Wordpress (0)