Toninu “dogaja” latvijski model – Še vedno sanja o tem, da bo s sedmimi odstotki vodil vlado – TOPNEWS.si

Toninu “dogaja” latvijski model – Še vedno sanja o tem, da bo s sedmimi odstotki vodil vlado

"Vladi bi prišlo prav sodelovanje z Levico" - Jože Mencinger o vrnitvi Levice v vlado

Toninu “dogaja” latvijski model – Še vedno sanja o tem, da bo s sedmimi odstotki vodil vlado

Matej Tonin je res nepoboljšljivi optimist. Sodeč po včerajšnji tiskovni konferenci, ki jo je sklical pod pretvezo “problematike helikopterskega reševanja”, je seveda moral takoj po nastopu predsednika SDS Janeza Janše v nedeljski rubriki Tanje Gobec Politično zopet izkoristiti pet minut pozornosti.

Matej Tonin tako še vedno sanja o “latvijskem modelu” in o tem, kar je govoril pred volitvami, da bo on mandatar, češ da je edina kompromisna rešitev in to je bil tudi del taktiziranja Tonina o vstopu v vlado po volitvah, kjer je do konca vlekel pogajanja, da bi Šarca spravil v tako imenovani “cajtnot” in mu vsilil sebe kot rešitev. Tonin bi torej sedmimi odstotki vodil vlado, medtem ko je Šarec s 13 odstotki ne more.

Njegove napovedi o tem, da potekajo pogovori o novi vladi, so podobne tistim, ko je nemška vojska leta 1945 že popolnoma kapitulirala na vseh frontah, poraz Nemčije pa je bil neizbežen, so med demoraliziranimi vojaki in Hitlerjevimi privrženci širili informacijo, da ima Führer posebno orožje, s katerim bo spremenil tok zgodovine in preobrnil neizbežno kapitulacijo.

Najprej je propadel scenarij z Lepo N, ki naj bi prinesla “dokončno rešitev”in obračun s koalicijo in vlado marjana Šarca. Potem je opozicija stavila vse na to, da bo proračun padel in da bo s tem padla tudi vlada. Velike stave so bile vložene tudi v glasovanje o novi ministrici Mlinarjevi. Potem ko so propadli vsi scenariji, kljub temu, da je Levica prekinila sporazum s koalicijsko vlado, gre sedaj bolj za reprizo še enega v nizu neuspešnih poskusov. Zadnji resni poskus rušenja vlade je bil, kot rečeno, ob imenovanju ministrice Mlinarjeve, po novem letu pa gre očitno le še za streljanje s slepimi naboji. Šarčevi manjšinski vladi sicer Janša že vseskozi napoveduje kratek rok trajanja in predčasne volitve. Na vprašanje Gobčeve, ali držijo ugibanja, da utegnete vi sestaviti koalicijo znotraj tega parlamenta in da ste to poskušali storiti ob imenovanju ministrice Mlinarjeve, je Janša dejal: “Ne vem, kako je to mogoče storiti ob imenovanju ministrice?! Ta koalicija je bila klinično mrtva že od začetka. Umetno dihanje ji je zagotavljala Levica, tega umetnega dihanja ni več. Gre za politično truplo, ki se ohlaja. Hitrost ohlajanja je pa odvisna predvsem od cenika Zmaga Jelinčiča. Tako, da je treba vprašanje glede dolžine trajanja te vlade naslavljati na Jelinčiča. On je tisti, ki zdaj to ohranja pri življenju. Koliko je to v interesu države, koliko je to tista stabilnost, ki jo Slovenija potrebuje, pa presodite sami “. Jeličič je glede umetnega dihanja Jaši vrnil s kritiko, “da si Janša ni upal (sestaviti) vlade, ker ni dobil umetnega dihanja”. Sicer pa naj bi se vse skupaj končalo jutri z nekašnim “hepeningom” pred vlado z demonstracijami v režiji Aleša Primca.

V koluarjih nervozo v opozicijskega SDS-a oziroma s prizadevanjem, da bi vlada čimprej padla, da bi se tako preprečila objava poročila tako imenovane Moderndorferjeve komisije, ki naj bi razkrila madžarsko financiranje medijskega imperija SDS-a.

Toninove napovedi niso prestale niti prvega testa verodostojnosti. S kom pa potekajo pogovori o novi vladi? Z Alenko Bratušek, ki je v nedeljo v Dražgošah pela Hej brigade, jutri pa bo ministrica v Janševi vladi ali s SMC-jem Zdravka Počivalška, kjer je znano, da koalicije z Janšo ne bi podprla niti polovica poslancev. V SMC in SAB, ki naj bi bili del teh pogovorov, zadev seveda niso komentirali, ker enostavno ne držijo. Nekateri sicer računajo na to, da bi Počivalška prepričali naj prevzame prehodno vlado, vendar vsaj po naših informacijah Počivlšek samo spretno krmari in si tako utrjuje svojo pozicijo, ne pa da bi resno sodeloval v scenarijih za rušenje sedanje koalicije, zato imajo v opoziciji varljiv občutek, da “samo što nije”.

Če je Janšev nastop v nedeljo še bil kozistenten in je relano ocenil, da je pravzaprav država ujetnik sedanje koalicije brez možnosti, da bi sestavili neko drugo “razvojno” koalicijo, pa je Toninova repriza včeraj že bila komična in groteskna, saj je čutil potrebo, da potrdi Janševe besede. Toninova izjavo o tem, da pogovori o alternativnih koalicijah ves čas potekajo, ima eno napako in sicer, da na koncu vsakega takega pogovora sebe že vidi kot mandatarja.

Če se z Janšo pogovarjata, da bi bilo dobro, da bi prišla na oblast, to še ne pomeni, da potekajo pogovori o novi koaliciji, ampak bolj priča o nemoči in predvsem o želji Tonina, da bi bilo tako kot v Latviji, kjer predsednika vlade ni dala največja stranka v koaliciji.

Tudi o mandatarju so se po njegovih besedah veliko pogovarjali, nekaj je že bilo dorečenega, pravi Tonin in dodaja:”dokler nimaš 46 glasov zagotovljenih, je to brezpredmetno, kurjenje ražnja, ko je zajec v gozdu”. Tonin ob tem sicer meni, da dovolj glasov ne morejo dobiti v prihodnjih tednih. Stvari se namreč po Toninovih navedbah zelo počasi odvijajo, ker za oblikovanje drugačne vlade potrebuješ 46 glasov, ki pa jih opozicija sama nima.

Dobro, pustimo pet minut slave in medijske pozornosti, ki so novinarjem naredile veselje, saj so napolnili ponedeljkove dnevnike, čeprav je Tonin na konci resignirano priznal, da pravzaprav nimajo večine 46 glasov.

Tako novinarjem včeraj ni preostalo drugega kot, da še naprej mrcvarijo Desus in Karla Erjavca pred sobotnim kongresom. Čeprav smo prvi kritično pisali o vračanju misije slovnske vojske iz Iraka, pa je seveda tudi res, da je bil Erjavec tudi žrtev grozilnih “sms” sporočil s strani predsednika države Boruta Pahorja, da bo ukrepal sam kot vrhovni poveljnik, če mu mu Erjavec kot obrambni minister ne bo asistiral.

Erjavcu se lahko očita marsikaj, ne pa tudi skrbi za varnost slovenskih vojakov. Si predstavljate, kaj bi se zgodilo in kakšne bi bile reakcije, če bi se, bog ne daj, kateremu od vojakov kaj zgodilo. Erjavcu ne bi bilo treba niti na sobotni kongres, saj bi ga mediji že prej raztrgali. Nervozno ravnanje zaradi tega je seveda na nek način razumljivo in vsaj tega mu ne gre odrekati.

Še najbolj trezno je večeraj zadeve ocenjeval predsednik SD-ja Dejan Židabn, ki je dejal, da niti ena niti druga kadrovska rešitev po sobotnem kongresu Desusa vsaj v vladi ne bo prinesla nobenih sprememb. Predsednik DZ-ja in predsednik SD-ja Dejan Židan Janševe izjave vidi predvsem v kontekstu velike Janševe želje, da bi nekdo drug predsedoval Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. A bo po njegovem mnenju aktualna koalicija kar dobro predsedovala.

“Če bomo tudi v prihodnje razumeli, kako se pogajati, kako to realizirati in drug v drugem videti sopotnika, in ne nasprotnika, ima ta koalicija lepo možnost, da pripelje Slovenijo do rednih volitev,” meni Židan.

Skupaj bodo po njegovem mnenju zmogli početi koristne stvari. Po Židanovih besedah namreč ne držijo navedbe nekaterih, da sedanja koalicija dela le še nujne stvari, saj je sprejela proračuna in pripravlja zakone, ki bodo izboljšali življenje ljudi v Sloveniji.

Je pa zanimiva včerajšnja intervencija ekonomista Jožeta Mencingerja, ki ne skriva simpatije do Levice in na nek način tudi do Marjana Šarca, ki je v odprtem pismu za Delo poudaril, da bi Šarčevi vladi v luči ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kmalu še kako prav prišlo ponovno sodelovanje z Levico. Mencinger je menil, da je Šarčeva vlada naredila kar nekaj socialnih popravkov, vendar v isti sapi dodaja, da je večino “izsilila opozicijska Levica”. “Brez njene pomoči bi imeli le nadaljevanje prejšnjih vlad brez občutkov za državnost in socialno demokracijo,” je menil znani ekonomist.

V nadaljevanju pisma je sicer Mencinger pojasnil, da je Šarčeva vlada v svojem mandatu naredila nekaj napak, ko pa gre za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, sta po njegovih besedah pomembna predvsem zdrava pamet in sposobnost računanja. “Za izračun ni treba več od znanja računstva, ki ga učijo v osemletki. A tu se morda skriva težava – predlog ni ‘naš’, ampak ga pripisujejo Levici,” je še dodal znani ekonomist.

COMMENTS

Wordpress (0)