Ekskluzivno! Dragan Šolak po neuspelem prevzemu Pro Plusa sedaj kupuje 34 odstotni delež Telekomovega Planet TV-ja – TOPNEWS.si

Ekskluzivno! Dragan Šolak po neuspelem prevzemu Pro Plusa sedaj kupuje 34 odstotni delež Telekomovega Planet TV-ja

Ekskluzivno! Dragan Šolak po neuspelem prevzemu Pro Plusa sedaj kupuje 34 odstotni delež Telekomovega Planet TV-ja

Naj spomnimo, arbitražno sodišče v Švici je konec oktobra ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL, in tako Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi naložilo plačilo 17,595 milijona evrov kupnine, skupaj z zamudnimi obrestmi in plačilom stroškov postopka.

Telekom Slovenije je tako postal edini družbenik Antenna TV SL in jo preimenoval (nazaj) v Planet TV. Grška Antena Group je Antenno TV SL, ki je imela konec leta 2018 nekaj manj kot 12 milijonov evrov negativnega kapitala, cenila na 88 milijonov evrov, Telekom pa na 17 milijonov evrov. Vendar so bili na arbitražnem sodišču uspešni Grki. Telekom je moral poleg 17-tih milijonov kupnine plačati še pravne storitve. Družbo je pred arbitražnim razsodiščem zastopala švicarska odvetniška pisarna Umbricht. “Stroški zastopanja, ekonomskih ter pravnih strokovnjakov, ki jih je angažirala odvetniška pisarna, so znašali 1,2 milijona evrov, taksa za arbitražo 200.000 evrov, skupni stroški nasprotne stranke 1,1 milijona evrov, zamudne obresti do danes pa 2,8 milijona evrov,” so novembra dodali pri Telekomu.

Nadzorni svet Telekoma, ki poleg vodstva že nekaj časa išče rešitev za Planet TV naj bi po nekaterih informacijah rešitev našel v srbskem poslovnežu Draganu Šolaku, ki naj bi na začetku prevzel 34-odstotni delež družbe. Problem je cena, saj naj bi bil Šolak pripravljen za deleže v obliki dokapitalizacije družbe plačati pet milijonov evrov, medtem ko naj bi bila pričakovanja Telekoma 10 milijonov evrov.

Informacija o vstopu Šolaka v Planet TV ni presenetljiva, saj je poslovna naveza ameriškega sklada KKR in srbskega poslovneža Dragana Šolaka že julija 2017 podpisala pogodbo o nakupu največje komercialne televizije v lasti družbe Central Media Enterprises (CME), a ta nakup je splaval po vodi, ker Šolak ni dobil soglasja Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence.

Potem ko tudi poslovni skupini United Group, ki ima v lasti Telemach, ni uspel nakup Pro Plusa, se je že takrat pojavila informacija, da naj bi Šolak vrgel oko na Planet TV, vendar do realizacije posla v takratnih okoliščinah ni prišlo.

Šolak pa naj bi skupaj z BC Partners, ki je od ameriškega sklada KKR kupila večinski delež United Groupa, zdaj v Sloveniji vstopil v Planet TV in zaenkrat prevzel manjšinski delež. V nadaljevanju pa bi Šolak verjetno prevzel celotni delež televizije Planet TV, saj nadzorniki po zamenjavi v vodstvu mrzlično iščejo rešitev, ki bi predvsem finančno razbremenila Telekom, ki sedaj pri življenju vzdržuje Planet TV.

Nadzorniki Telekoma namreč nimajo interesa še naprej financirati Planet Tv, ki je od začetka delovanja pridelal več kot 60 milijonov čiste izgube. O tem smo novembra lani obširno pisali na Topnews.si v članku z naslovom: “Rop pri belem dnevu – Kdo je omogočil Grkom, da so za drobiž prišli do deleža v Planet TV-ju, zdaj pa dobesedno pokradli državo za 18 milijonov”, evrov.

Prevzem zaenkrat manjšinskega deleža Planet TV-ja je v skladu s poslovnimi in medijskimi interesi Dragana Šolaka, ki ima sicer poleg ostalih specializiranih, predvsem športnih kanalov, v lasti tudi kabelsko televizijo N1, ki veljala za “balkanski CNN” in deluje v vseh državah nekdanje Jugoslavije razen v Sloveniji, predvsem zaradi jezikovne ovire. Z prevzemom Planet TV-ja bi seveda ta ovira odpadla. V nadaljevanju bi Šolak prevzel tudi medijski portal Siol, ki že sedaj deluje vsaj uredniško skupaj s Planet TV-jem.

COMMENTS

Wordpress (0)