(VIDEO) Janša o zasedanju Pahorja in Erjavca: “Si predstavljate ta dva v podobni pisarni leta 1990 in 1992?” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janša o zasedanju Pahorja in Erjavca: “Si predstavljate ta dva v podobni pisarni leta 1990 in 1992?”

Ne kongres Desusa, ampak Iranske rakete bi skoraj zapečatile usodo ministra Erjavca, ki je v dveh dneh kar trikrat spremenil svojo odločitev

(VIDEO) Janša o zasedanju Pahorja in Erjavca: “Si predstavljate ta dva v podobni pisarni leta 1990 in 1992?”

Najprej je Erjavec v torek popoldne dejal, da vojaki ostanejo v Iraku, potem včeraj zjutraj in zgodaj popoldne, da umikamo kontingent in da bodo vojaki že danes doma, nato pa zvečer, da zaenkrat še ostajajo v Iraku.

Če ne bi obstajali video posnetki, bi nas verjetno še kdo obtožil, da širimo “fake news”. Obrambni minister Karl Erjavec je torek ob 13 uri in 15 minut novinarjem pred obrambnim ministrstvom dejal, da so “pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v Erbilu v letalski bazi, na varnem…Ocenjujemo, da so razmere v tem delu Iraka dokaj stabilne, ves čas spremljamo situacijo,” je zagotovil Erjavec.

Podobno oceno je Erjavec potem zvečer ponovil v Odmevih, vendar je skoraj dobesedno, preden se je oddaja končala, Iran ob 23:30 po lokalnem času napadel letalsko bazo v Erbilu in je situacija na terenu demantirala oceno vojaškega vrha in obrambnega ministra.

Minister je bil z napadom seznanjen takoj po polnoči, a je bil nato okoli dve uri brez informacij o tem, kaj se dogaja in kako je s slovenskimi vojaki. “Ta noč je bila težka,” je dejal in dodal, da so za ministra trenutki, ko ne ve, v kakšnem stanju so pripadniki, najtežji. Ob tem je spomnil na svoj prvi mandat, ko je Hummer s slovenskimi pripadniki v Afganistanu zapeljal čez mino.

Okoli 3. ure zjutraj so dobili prve neformalne informacije nemškega kontingenta, da ni smrtnih žrtev, po 4. uri pa je padla odločitev nemškega ministrstva za obrambo o začasnem umiku. Okoli 6. ure sta s predsednikom Pahorjem opravila video pogovor z enim od pripadnikov Slovenske vojske. Erjavec je ob tem dejal, da je zadovoljen, da naši pripadniki dojemajo poklic vojaka kot poslanstvo.

Potem smo lahko včeraj zjutraj videli zaskrbljene obraze predsednika države Boruta Pahorja, Karla Erjavca in Alenke Ermenc, ki so se zgodaj zjutraj pogovarjali z predstavnikom slovenske misije v Erbilu.

Kmalu zatem so z ministrstva za obrambo sporočili, da so se zaradi napada na letališče v Erbilu odločili iz tamkajšnje baze evakuirati šest pripadnikov Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost. Evakuacija bo izvedena skupaj z nemškimi partnerji. Erjavec je optimistično napovedal, da bodo Slovenski vojaki morda že v četrtek doma, ne gre pa za konec misije.

Zatem je kot rečeno sledila tiskovna konferenca, na kateri sta minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc dala izjavo za medije o odločitvi za evakuacijo pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka.

Erjavec je tudi zavrnil ocene, da bi bila torkova ocena varnostnih razmer, po kateri se Slovenija še ni odločila za umik, napačna. Zavrnil je tudi vzporednice z odločitvijo Hrvaške, saj je ta svoje pripadnike umaknila iz Bagdada, kjer deluje v okviru Natove misije in kjer so varnostne razmere še danes bistveno slabše kot v Erbilu. “V severnem Iraku so proameriško usmerjeni Kurdi in ni pričakovati, da bi prebivalstvo izvedlo kakšne akcije proti bazi v Erbilu,” je dejal Erjavec.

Na novinarsko vprašanje, ali je vendarle njegova torkova ocena, da se ne evakuira vojakov, na srečo se ni nič zgodilo, bila napačna, odgovoril:

“Ne, mi tukaj delujemo v okviru globalne koalicije in seveda skupaj delimo vsa bremena. Včeraj pač situacija ni bila takšna, da bi to terjala in, če bi Slovenija že včeraj umikala ali napravila začasni umik, pa če se na primer danes ne bi nič zgodilo, ne bi to bilo v duhu globalne koalicije. Treba vdeti, da tukaj velja načelo “skupaj noter in skupaj ven”. Včeraj sem tudi povedal, da imamo več scenarijev, da spremljamo razvoj dogodkov in, kot rečeno, mi smo bili ves čas v stiku, zato tudi hitra reakcija ob samem dogodku. Po drugi strani sem pa včeraj tudi povedal, da imamo rezervni scenarij, kar se tiče začasnega umika, da imamo tudi pripravljen Falcon, vendar je treba vedeti, da je ocena, da če gremo z nemškim kontingentom, to se pravi na podlagi in s pomočjo njihove logistike, da bomo na vsak način hitreje in varneje pripeljali pripadnike SV v tretje države,” je med drugim dejal Erjavec.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1215184924027899909

Obrambni minister Karl Erjavec pa je pozno popoldne oziroma zvečer priznal, da se umik šestih slovenskih vojakov iz baze v Erbilu na severu Iraka še ni začel, ker se je Nemčija zaradi umiritve situacije odločila, da se ne bo umaknila. Slovenija bo vseeno umaknila svoje vojake, na kakšen način, pa bo poveljstvo sil povedalo v četrtek, je pojasnil minister.

“Jaz moram reči, da ta noč mi je bila zelo težka. Tako noč sem preživel v prvem mandatu, in sicer leta 2005 julija, ko je naš oklepnik v Afganistanu zapeljal čez mino. Vozilo je bilo takrat popolnoma uničeno. K sreči kakšnih večjih poškodb pripadnikov ni bilo in moram reči, da gotovo so najtežji trenutki za ministra v tistem trenutku, ko je izvedena neka vojaška operacija, pa ne veš kaj se pravzaprav dogaja in v kakšnem stanju so tvoji pripadniki. Taka situacija je bila najmanj dve uri in pol in moram reči, da je kar težko. In moram reči, da sem zaskrbljen tudi glede ostalih misij. Zdaj smo pač skoncentrirani na to misijo v Iraku, ampak kot sem že povedal, tudi situacija v Maliju ni enostavna. Tudi v Afganistanu je treba vedeti, da mesto Herad, kjer imamo mi svoje pripadnike, lahko Iran doseže z istimi raketami, kot so dosegle bazo v Erbilu. Tudi tam je nekje razdalja med 300 in 500 kilometrov od Iranske meje,” je pred novinarji dejal Erjavec.

Samo nenatančnosti Iranskih raket se ima Erjavec zahvaliti, da ni bilo žrtev med slovenskimi vojaki in da bi namesto velikega spopada na kongresu Desus-a 18. januarja zaradi napačnih ocen zapečatile njegovo politično kariero.

COMMENTS

Wordpress (0)