Salvini se poskuša izogniti sojenju zaradi ravnanja proti migrantom – TOPNEWS.si

Salvini se poskuša izogniti sojenju zaradi ravnanja proti migrantom

Salvini se poskuša izogniti sojenju zaradi ravnanja proti migrantom

Italijanski skrajni desničar Matteo Salvini se skuša izogniti sojenju zaradi lanskega ravnanja proti migrantom, ko je sprejel odločitev o preprečitvi njihovega izkrcanja na italijansko obalo, s trditvijo, da je njegovo potezo takrat podprla celotna vlada.

Salvini je bil takrat notranji minister in se je zavezal, da bo zmanjšal množično priseljevanje iz Libije s pomočjo preprečevanja vstopa ladij in čolnov v italijanska pristanišča, na katerih so migranti pripluli v Sredozemlje.

Nezakonito zadrževanje migrantov

Julija lani, dva tedna pred umikom iz koalicije z Gibanjem petih zvezdic, Salvini ni dovolil izkrcanja 131-ih migrantov s čolna obalne straže Gregoretti, dokler se nekatere evropske države niso zavezale, da jih bodo sprejele.

Posebno sodišče je zaradi omenjenega incidenta predlagalo uvedbo sodnega postopka proti Salviniju, kjer naj bi ga na podlagi obtožnice obremeniti nezakonitega zadrževanja migrantov. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 15 let zapora.

Vendar pa na podlagi italijanske zakonodaje nekdanjim ministrom ni mogoče soditi za dejanja, storjena v času, ko so bili na oblasti, razen, če jih odobri parlamentarni odbor.

Odbor, ki ga sestavlja 23 poslancev, naj bi 20. januarja sprejel odločitev. Salvinijev odvetnik je v petek predložil dokumente za obrambo svoje stranke, vključno z e-pošto iz urada premierja Giuseppea Conteja, za katero Salvini pravi, da dokazuje, da je vlada podprla njegove postopke.

“Obvladovanje migrantske krize ni rezultat avtonomne volje zunanjega ministrstva, ampak pobuda italijanske vlade,” je v dokumentih zapisal Salvini in dodal, da je deloval v “nacionalnem interesu”.

Salvinijev položaj je manj gotov

Preiskava primera Gregoretti spominja na podoben primer iz avgusta 2018, ko so proti Salviniju zahtevali sojenje zaradi njegove odločitve, ker je polnih pet dni zadrževal 150 migrantov na čolnu obalne straže.

Takrat je parlamentarni odbor zahtevo za uvedbo preiskave blokiral, saj je Salvinija njegov koalicijski partner, takratno Gibanje petih zvezdic, podprlo s pojasnilom, da je bila odločitev o tem, da se migranti zadržijo na morju, običajna.

A zdi se, da je Salvinijevo stališče zdaj manj gotovo, saj je Gibanje petih zvezdic še vedno jezno nad njegovo odločitvijo, da zapusti koalicijo, ocenjuje Reuters.

COMMENTS

Wordpress (0)