(VIDEO) “To je tipičen govor za strankarsko proslavo, o enotnosti pa v tistem govoru ni bilo niti sledu” –  Milan  Kučan  o nastopu Jožeta Tanka na slavnostni seji  DZ. Pahorjev govor na osrednji državni proslavi v Gallusovi dvorani  pa je nekdanji predsednik Milan Kučan na kratko ocenil, kot  “pravljičen” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “To je tipičen govor za strankarsko proslavo, o enotnosti pa v tistem govoru ni bilo niti sledu” –  Milan  Kučan  o nastopu Jožeta Tanka na slavnostni seji  DZ. Pahorjev govor na osrednji državni proslavi v Gallusovi dvorani  pa je nekdanji predsednik Milan Kučan na kratko ocenil, kot  “pravljičen”

(VIDEO) “To je tipičen govor za strankarsko proslavo, o enotnosti pa v tistem govoru ni bilo niti sledu” –  Milan  Kučan  o nastopu Jožeta Tanka na slavnostni seji  DZ. Pahorjev govor na osrednji državni proslavi v Gallusovi dvorani  pa je nekdanji predsednik Milan Kučan na kratko ocenil, kot  “pravljičen”

Zakaj Marjan Šarec ni aplavdiral govoru Jožeta Tanka in kaj je o govorih Tanka v DZ in Pahorja v Cankarjevem domu povedal Milan Kučan?”To je tipičen govor za strankarsko proslavo, o enotnosti pa v tistem govoru ni bilo niti sledu”, je Kučan dejal o nastopu Tanka, Pahorjev govor pa je kratko ocenil, da je “pravljičen”

V čast dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga bomo praznovali v četrtek, sta namreč sinoči potekali dve proslavi. Najprej slavnostna seja državnega zbora, na kateri je bil govornik Jože Tanko, v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma pa je potekala osrednja državna proslava, kjer je bil govornik predsednik republike Borut Pahor. Tanko je na slavnostni seji DZ, kot so kasneje ocenili nekateri udeleženci slavnostne seje, imel izrazito politični govor, ki ga je izkoristil za kritiko “levičarskih vlad od leta 2008” naprej in bil kritičen do blokade dela parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevne politične pritiske na policiste, tožilce in sodnike pri pregonu Franca Kanglerja. Tako so podpredsednik DZ Jože Tanko na slavnostni seji državnega zbora, predsednik Borut Pahor na osrednji proslavi v Cankarjevem domu in pred tem še metropolit nadškof Stanislav Zore na maši za domovino v svojih govorih družno udarili po manjšinski Šarčevi vladi.

Jože Tanko: “V zadnjih desetih letih, po letu 2008, je Slovenija začela stagnirati. V tem obdobju so večino časa prevladovale stranke s t.i. novimi in politično neobremenjenimi obrazi, torej politiki in stranke brez politične kilometrine, brez občutka, kako se upravlja z državo in brez mednarodnih povezav, torej stranke za en mandat. Iz vzorne članice, tako so nas pred letom 2008 upravičeno označevale članice EU in so nam zaradi tega kot prvi novi članici dodelili tudi vodenje EU, smo postali obrobna članica skupnosti, ki je v slabih odnosih z vsemi sosedi. Zapravili pa smo ves politični in gospodarski kapital. Prehitevajo nas članice iz Vzhoda, ki so bile po standardu še leta 2008 daleč za nami. In samo tri levičarske vlade z novimi obrazi so bile dovolj za tak zdrs…

Tudi nedavna blokada zaslišanj nekaterih tožilcev in sodnikov na parlamentarni preiskovalni komisiji, ki se je zgodila ob nedvomni podpori vlade, poslancev koalicije in celotne tožilske in sodne oblasti z ustavnim sodiščem vred, kaže na resnost problema. To, da se ena veja oblasti sama izvzame iz preiskave, pritrjuje upravičenosti dvomov v neodvisno in pravično sodstvo. Sistem zavor in ravnovesij je s tem porušen. Sporočilo je jasno, sodstvo je nedotakljivo in dela, kar hoče. Resen zunanji nadzor je ukinjen. Da vladavine prava v Sloveniji ni, je dejstvo, da jo zahtevamo od drugih, zunanjih institucij, je smešno,” je med drugim dejal Tanko.

Na koncu se je Jože Tanko direktno lotil aktualne vlade Marjana Šarca, kar je bil tudi razlog, da Tanko ni dobil aplavza predsednika Marjana Šarca. Medtem ko Šarec nastopa Tanka ni komentiral, pa je nekdanji predsednik Milan Kučan dejal: “To je tipičen govor za strankarsko proslavo, o enotnosti pa v tistem govoru ni bilo niti sledu.”

https://twitter.com/andrejhoivik/status/1209180204561784833

Jože Tanko: “Tudi vlada s svojimi odločitvami ne prispeva k vladavini prava. Načrtno neizvajanje odločb ustavnega sodišča, s katerimi bi se popravile krivice, ali načrtno sprejemanje zakonov, pri katerih vsi pristojni opozarjajo, da gre za kršitev ustave, pri čemer vladni predstavniki ustavno spornost celo javno priznajo, vladne blokade nadzora nad obveščevalnimi službami, sklicevanje Sveta za nacionalno varnost (SNAV) brez predstavnika največje opozicijske stranke, kažejo na napuh, aroganco in nekompetentnost. Pa tudi, da se pravna država sistematično ruši. Tako se ohranja temeljni postulat razdvajanja na naše, privilegirane, kasto in ostale, ki s(m)o potrebni samo za plačevanje davkov.”

Slavnostni govornik na sinočnji državni proslavi v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma Borut Pahor je spomnil na enotnost ob plebiscitu za samostojno državo, h kateri so po njegovih besedah vodile štiri “magične prvine”: jasna vizija samostojne države, odločno voditeljstvo, iskren dialog in tvorno sodelovanje. A se Pahor ob tem, kot je dejal, nikakor ne zavzema, da bi k enotnosti težili vsak dan in za vsako politično vprašanje. “Nikakor ne. Za veliko večino vprašanj, ki zadevajo našo sedanjost in prihodnost, zadostuje večina za en las, “zmaga za en las,” je poudaril, a dodal, da je tudi za običajen čas koristno, če družbene in državne zadeve urejamo s čim jasnejšo idejo, če imamo odločno voditeljstvo, občutek za iskren dialog in privrženost sodelovanju.

To je bilo in ostaja vodilo t. i. konsenzualne politike, ki se je po njegovih besedah v zadnjem času znašla v resni krizi. Kot je dodal, vidimo porast politike, ki deli. “Ta politika se ne trudi, da bi razlike presegala, nasprotno. Te razlike izkorišča,” je še poudaril. To po njegovih besedah ustvarja razmere, ko ni več plemenito, če poskušaš nagovarjati politične tekmece ali celo z njimi sodelovati. “Nasprotno, vse bolj in bolj se zdi, da zadostuje, da nagovarjaš svoje lastne podpornike, tekmece pa stigmatiziraš ali celo izključuješ,” je opozoril.

“Premalo je iskrenega dialoga, da se sliši drugega, in premalo sodelovanja za oblikovanje skupnih ciljev in poti do njih. Preveč je nestrpnega, sovražnega in celo vključujočega govora. Preveč je zavračanja sodelovanja,” je dodal Pahor.

Kaj natančno je hotel sporočiti Pahor s svojim govorom, je bolj jasno povedal v oddaji Svet na Kanalu, ki ga predstavljajo kot “enega najbolj neposrednih intervjujev”, odkar je predsednik republike. Pahor je govoril tudi o sedanji vladi Marjana Šarca, ki ji je predlagal, kako naj izkoristi prihodnje leto, ki je po besedah predsednika republike še zadnje, v katerem lahko kaj naredi. Po Pahorjevi oceni je “definicija uspeha sedanje koalicije to, da obstane. To je v redu, ampak se mi zdi, da smo premalo ambiciozni v tej definiciji”. Vladi zato predlaga, kako naj izkoristi prihodnje leto, ki je po besedah predsednika republike še zadnje, v katerem lahko kaj naredi. Celo za rekordno visok proračun ocenjuje, da “ni navdušujoč”.

Nekdanji predsednik Milan Kučan, ki prav tako kot Šarec v DZ-ju ni aplavdiral Borutu Pahorju, ampak se je že ob nastopu videlo, da se po kretnjah in mimiki na obrazu ne strinja z Borutom Pahorjem, pa je Pahorjev nastop komentiral na kratko: “Pravljičen”.

Po Šarčevi vladi je pred Tankom in Pahorjem udaril še Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je popoldne v ljubljanski stolnici tradicionalno daroval mašo za domovino. V pridigi je bil kritičen tudi do “dela vladajoče politike”, ki “ni sposoben oziroma noče uveljaviti vladavine prava ter izpolniti odločb ustavnega sodišča”. “Prišli smo celo tako daleč, da del vladajoče politike ni sposoben oziroma noče uveljaviti vladavine prava ter izpolniti odločb ustavnega sodišča in se pri tem sklicuje na javno dobro… Podrl se nam je vrednostni sistem. Pozabljamo na temeljne vrednote naše družbe in se prepiramo okoli članov nadzornih svetov in uprav ter okoli projektov za prelivanje denarja tudi v zasebne žepe,” je bil kritičen nadškof.

COMMENTS

Wordpress (0)