(VIDEO) Kdo je rešil Angeliko Mlinar? Zmago Jelinčič Plemeniti in Dušan Šiško ali poslanec SDS Andrej Šircelj? – Zakulisje sinočnjega glasovanja v parlamentu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo je rešil Angeliko Mlinar? Zmago Jelinčič Plemeniti in Dušan Šiško ali poslanec SDS Andrej Šircelj? – Zakulisje sinočnjega glasovanja v parlamentu

(VIDEO) Kdo je rešil Angeliko Mlinar? Zmago Jelinčič Plemeniti in Dušan Šiško ali poslanec SDS Andrej Šircelj? – Zakulisje sinočnjega glasovanja v parlamentu

44 proti 43 je bila včeraj zvečer najbolj pogosta stava poslancev, tako koalicijskih kot tudi opozicijskih, glede izida glasovanja o kandidatki za ministrico Angeliki Mlinar. Novinarji so si v napeti situaciji med čakanjem na rezultat krajšali čas s tem, da so pobirali stave, kakšen bo rezultat glasovanja, ki se je zgodilo nekaj pred polnočjo. In res, zgodil se je natančno takšen rezultat, koz se je nakazoval potem, ko je bilo jasno, da poslanca Andreja Širclja, ki je bil nekje v Indijskem oceanu na dopustu, čeprav so nekateri opozicijski poslanci iz vrst SDS-a govorili, da še ni vse izgubljeno in da bi se Šircelj lahko pojavil v državnem zboru še pred glasovanjem. To se seveda ni zgodilo.

Še najbolj pomenljiv je bil komentar nekaterih starih parlamentarnih mačkov, “da če bi Janez želel oziroma ocenjeval, da je možna nova desna vlada, bi bil Šircelj sinoči v državnem zboru ne glede na to, na katerem koncu sveta bi se nahajal”. Janša se zaveda, da bi v primeru padca manjšinske vlade imel pri delovanju njegove koalicije podobne probleme, kot jih ima Šarec. Vendarle pustimo špekulacije ob strani, saj je bilo vse bolj ali manj jasno, ko je predsednik SNS popoldne novinarjem izjavil, “da je tukaj vse skupaj ena smešnica in pri taki koaliciji ne rabijo nobene opozicije. Ker je toliko opozicije znotraj same koalicije, da je to za “popizdit”, ter dodal, da bo njihova odločitev zanimiva, karkoli naj bi to že pomenilo.

Čez nekaj ur pa je pri nasprotnikih Mlinarjeve nastala panika, češ, da ima Zmago Jelinčič izključen telefon ter je nedosegljiv in da je odšel neznano kam. Menda naj bi odšel kar domov, saj mu je na obisk prišla hči, ki od ločitve živi pri mami. Nato pa se je bolj odvijalo na hodnikih kot v državnem zboru, saj so poslanci SAB-a kot tudi vladajoče LMŠ tako rekoč dobesedno izmenično pokrivali poslanca SNS Dušana Šiška, ki se je vzdržal in tako omogočil izvolitev Angelike Mlinar. Seveda skupaj z Zmagom Jelinčičem, ki je z odsotnostjo nevtraliziral poslanca Desus-a Roberta Polnarja, ki je glasoval proti Mlinarjevi. Njegova filozofska utemeljitev glasu tik pred glasovanjem pa bo verjetno še prišla v anale slovenskega parlamentarizma, vendar o tem nekoliko kasneje.

Ko je v državni zbor okoli devetih prišel premier Marjan Šarec, ki ni bil ravno najboljše volje in je bilo več ali manj jasno, da bo Mlinarjeva izvoljena. Slaba volja je bila posledica izjave predsednice SAB Alenke Bratušek, da bi na premierjevem mestu kar odstopila, če ne bo zagotovil glasov za Mlinarjevo, oziroma, da je najbolje, da gredo kar na volitve. Zato ni nobeno presenečenje informacija, da so nekateri predsednikovi možje še pozno popoldne razmišljali, da bi bilo za Bratuškovo najbolj vzgojno, če bi Mlinarjevo pustili pasti.

Običajni jutranji koalicijski sestanek pred vlado je bil verjetno najkrajši v zgodovini, saj je besede Bratuškove ponovila še vodja poslanske skupine Maša Kociper, zato je sestanek koalicije trajal le 15 minut in se je dobesedno končal, še preden se je začel. Vendar konec dober, vse dobro, bodo lahko rekli v koaliciji, čeprav premier Šarec po izjavi ni mogel mimo tega in je dejal, da, “sporoča tudi gospe Alenki Bartušek, da je svojo nalogo opravil in da naj bo drugič malo bolj potrpežljiva. Koalicijskim partnerjem pa je svetoval malo več potrpežljivosti, malo manj skakanja za vsako stvar in zavedanja, da so partnerji in morajo delati skupaj. Predvsem pa jim je sporočil, “da na pritiske ne reagira ali pa se odzove ravno nasprotno”.

Posebno pozornost si zasluži tudi včerajšnje glasovanje Levice, ki bo lahko, vsaj sodeč po odzivih njihove baze, izvedla še nekaj takih glasovanj in potem lahko mirno gredo domov, saj jih na prihodnjih volitvah ne bodo volile niti njihove mame, kaj šele njihova baza. Levica je namreč razdeljena na tri struje, in sicer prvo, z Mihom Kordišem, ki na vsak način želi padec vlade in oblikovanje nove desne Janševe vlade, češ, da bi potem lahko še bolj “razgrajali” po parlamentu in da bi jim padec vlade zelo “koristil”, saj bi se lahko pod Janezom Janšo bolj “okrepili”.

Druga, “primorska struja” s Tašner Vatovcem zagovarja takojšen odhod na volitve, nekje na sredi pa je Luka Mesec, ki ne ve, kaj bi naredil z enimi in drugimi. Tisti, ki zagovarjajo padec vlade, se ne zavedajo, da bi jih Janez Janša hitro “pacifiziral” in da bi bili manjši od grahovega zrna, saj Janša obvladuje prijeme, s katerimi bi z njimi hitro opravil, saj se “uličarstvo” pri njem ne bi obrestovalo. Vendar pustimo Levico, saj bo v prihodnje imela veliko dela, da bo svojim volivcem pojasnjevala svoja glasovanja in odločitve v državnem zboru, ki so mimogrede glede na njihovo bazo precej kontroverzne in nerazumne.

Zdi se kot, da jih nekdo pošteno zlorablja in so pravzaprav zavestno pristali na vlogo, v kateri še najbolj koristijo SDS-u Janeza Janše in opoziciji. Že vedo zakaj.

V svojih razmišljanjih so še najbolj podobni poslancem Nove Slovenije, ki so včeraj po parlamentu na veliko razlagali, kako nevaren da je Marjan Šarec in da bi bilo bolje, če pride na oblast Janez Janša, ki da je pravi demokrat proti Marjanu Šarcu, saj mu očitno zamerijo dogajanje pri aferi, povezani s Knovsem, kjer se je njihov predsednik tako zapletel, da nekateri v NSi razmišljajo, da bi ga kar zamenjali. Sicer pa so v NSi odkrito povedali, da glasujejo proti vladi Marjan Šarca in ne proti Angeliki Mlinar.

Je pa bil zanimiv dolg pogovor med Alenko Bratušek in Karlom Erjavcem, ki se je odvijal dobesedno pred kamerami. V času, ko so poslanske skupine in poslanci za govornico na veliko razglabljali o tem, ali je Angelika Mlinar primerna za ministrico ali ne in kako bodo glasovali, sta imela Erjavec in Bratuškova dolg pogovor, ki je deloval kot prepir med starima in naveličanima zakoncema. Oba pa sta bila na momente videti precej slabe volje, saj sta si verjetno zmetala v glavo vse bitke za “ranjence”, pardon bitke za upokojence.

Karla Erjavca v prihodnjih dneh sicer čaka precej dela ne samo zaradi januarskega kongresa in tudi ne zaradi glasovanja, temveč zaradi nastopa njihovega poslanca Roberta Polnarja. Franc Jurša, ki se je ob njegovem nastopu prijemal za glavo in se nasmihal, je že napovedal, da se bodo z njim po praznikih temeljito pogovorili. Karlu Erjavcu sicer verjetno ni v interesu, da bi ga vrgli iz poslanske skupine, čeprav se s Polnarjem menda ne razumeta ravno najbolje, ampak je bolj verjetno, da bo Ponar ostal brez mesta predsednika v odboru za finance, saj bo sicer opozicija vodila, kar dve delovni telesi, poleg Knovs-a še odbor za finance.

COMMENTS

Wordpress (0)