(VIDEO) Zakaj je bil Marjan Šarec včeraj židane volje in je na napoved Janeza Janše o rekonstrukciji vlade in izrednih volitvah odgovoril na kratko: “Na dolgi rok smo vsi mrtvi” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj je bil Marjan Šarec včeraj židane volje in je na napoved Janeza Janše o rekonstrukciji vlade in izrednih volitvah odgovoril na kratko: “Na dolgi rok smo vsi mrtvi”

(VIDEO) Zakaj je bil Marjan Šarec včeraj židane volje in je na napoved Janeza Janše o rekonstrukciji vlade in izrednih volitvah odgovoril na kratko: “Na dolgi rok smo vsi mrtvi”

Marjan Šarec je bil včeraj na hodnikih in v veliki dvorani Državnega zbora židane volje in se je smejal, če seveda uporabimo njegov besednjak “kot pečeni maček”.

Kako tudi ne. Saj se redko zgodi, da predsedniku vlade čestitajo za rojstni dan, kar med sejo državnega zbora, kjer je pravzaprav dobil kar dve darili. Prvo darilo je težko nekaj več kot 10 milijard v obliki sprejetja državnega proračuna. Drugo darilo pa je Šarcu dal predsednik Desusa Karl Erjavec, ki je dejal, “da pri Desus-u ne gre za popuščanje, pač pa za to, da je predsednik vlade Marjan Šarec prejel rojstnodnevno darilo”.

Je pa bilo zanimivo, kako je Karel Erjavec bil včeraj praktično od nastanka vlade prvič v stari formi. Uporabil je namreč vso taktiko in dokaj preizkušeno metodo, ko je bil vedno jeziček na tehtnici in je enostavno od njega bilo odvisno, ali bo vlada leva ali desna oziroma ali bo vlada padla. Vedno je zlahka dosegel svoje, saj so mu vsi popuščali pri njegovih zahtevah in ugodili njegovim muham.

Tokrat je bilo seveda drugače, saj je vlada že itak manjšinska in če je še malo bolj manjšinska ali malo manj manjšinska, je pravzaprav vseeno. Zato tudi zelo hladnokrven odziv Marjana Šarca, ki je praktično do konca pustil Karla Erjavca v negotovosti. Praktično je po izglasovanju ZIPERS-a že hotel oditi iz državnega zbora in če ga ne bi zaustavili vodje poslanskih skupin, bi ga verjetno ne bi bilo na glasovanju o interventnem zakonu.

Pogajanja z Erjavcem je tako prepustil nivoju vodij poslanskih skupin, saj je očitno ocenil, da je bolje, “če se ne meša v zadeve, kjer bi bilo lahko, kot se je slikovito izrazil, samo še kaj pokvari”. Verjetno je Erjavec računal na to, da bo dobil ne samo pisne izjave vodij poslanskih skupin, da bodo spremenili interventni zakon o prvi priložnosti, ampak predvsem, da bi mu Šarec dal zagotovilo, da bo razrešil ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec in ga tako rešil Tantalovih muk, ki jih doživlja pred kongresom stranke Desus.

Šarec mu vsaj sodeč po izjavah novinarjem, kjer je bil glede Pivčeve skrajno previden in zadržan glede vprašanj, ali bo zamenjal ministrico oziroma zahteval njen odstop. Poleg Karla Erjavca si odstop Aleksandre Pivec namreč želi še Bojan Požar, ki že skoraj tri mesece dan za dnem “razkriva nove podrobnosti” v nadaljevanki, ki mu jo je plačal državni Zavod za gozdove. Pač človek dela samo tisto, za kar je plačan.

Vendar se Šarec očitno ne želi mešati v znotraj stranski spopad v Desus-u, zato tudi ne drži, da je Erjavec dal Šarcu darilo, ampak prej obratno, da je od Šarca pričakoval darilo in sicer v obliki mašnice okoli vratu kmetijske ministrice, ki bi jo, kot je dejal Erjavec, na predsednikovem mestu zamenjal, saj “so ministri padali za veliko manjše prekrške” kot Pivčeva. Sicer pa je ob tem vrgel na mizo še stroge standarde pri drugih zamenjavah.

Šarec je bil včeraj dobre volje tudi zato, ker je z manjšinsko koalicijo ob tem, da ga je na cedilu pustila pogodbena Levica, uspel spraviti proračun pod streho in če se nič posebnega ne bo zgodilo, lahko vlada preživi vsaj naslednji dve leti. Saj poznate tisto Drnovškovo, da 46 glasov potrebuješ samo enkrat in sicer ob potrditvi vlade oziroma mandatarja. Potem je vse lažje.

Glede na aktivnosti državnega sveta, ki je praktično samo še v funkciji opozicije in kot za stavo glasuje z vetom o vseh zakonih, pa koalicija potrebuje 46 glasov seveda poleg proračuna tudi pri zakonih.

Je pa presenetljivo, kako se je včeraj o situaciji v predsedniški palači ob obletnici Demos-a razgovoril vodja opozicije SDS Janez Janša, ki vladi napoveduje težave in izredne volitve. Kot je dejal, prej ali slej pričakuje predčasne volitve, saj da sedanji koaliciji zmanjkuje “bonbončkov”, zato “bodo velike težave”.

Janša pač računa na gospodarsko krizo in poslabšanje razmer, ki bi, kot se je pokazalo, potem, ko so se vsi predsedniki koalicijskih strank zaklinjali, da bodo branili koalicijo do konca, “če bo potrebno tudi s svojim življenjem “. Edino, kar lahko zamajale vlado je gospodarska kriza in poslabšanje razmer. Novinarjem pa ni ostalo skrito, da sta Janez Janša in Marjan Šarec včeraj zgolj slučajno istočasno prišla do glavnih vrat razpravne dvorane, kjer sta se rokovala, Janša pa je gentelmansko odprl vrata Šarcu.

Čeprav je šlo zgolj za potezo iz vljudnosti, je to že razvnelo novinarsko domišljijo. Po besedah Janše manjšinske vlade ne preživijo dolgo, če so razdrobljene. “Tudi Demosova koalicija, ko je postala manjšinska, ni živela dolgo. Zato se je Demos tudi razpustil,” je potegnil vzporednico z dogajanjem pred 30. leti.

Janša je ob tem pozabil povedati, da je Demos propadel navznoter zaradi tega, ker sta z Bavčarjem želela zamenjati Lojzeta Peterleta kot “izrazito nesposobnega” premiera, sicer bi Demos še nekaj časa ostal na oblasti.

V sedanji koaliciji bi tako po prepričanju Janše vlado lahko “še nekaj časa ohranjali pri življenju in da veliko drugega kot škode ne more delati”. “Dokler se je delilo bonbončke ter zadolževalo prihodnje generacije, je šlo. Ta ‘štrikec’ se zmanjšuje in bodo velike težave,” napoveduje prvak SDS.

Kljub temu ne pričakuje, da bi do predčasnih volitev lahko prišlo v kratkem. Ljudje so po njegovem mnenju utrujeni od volitev, stranke pa finančno iztrošene, zato je težko voditi kakovostno kampanjo. Janši se zato zdi bolj verjetno, da se bo iskala neka “zasilna rešitev”, a bo prej ali slej prišlo do predčasnih volitev.

Na vprašanje, ali bi to lahko bila njegova stranka, pa je dejal, da “SDS nikoli ni zasilna rešitev”. Na vprašanje, ali se pogovarja s SMC o možnosti oblikovanja nove vlade, je dejal, da “od kar naša stranka obstaja, smo se vedno bili pripravljeni pogovarjati z vsemi, ki so se bili pripravljeni pogovarjati. Tudi vse smo vabili v koalicije. Žal se na drugi strani ravna drugače”.

Marjan Šarec je na vse špekulacije okoli rekonstrukcije vlade, spremembe razmerja političnih sil in stalne spine o izrednih volitvah odgovoril na kratko samo z enim stavkom. Glede zadnjih ocen prvaka SDS Janeza Janše, da ta vlada ne bo več dolgo zdržala, je odgovoril jedrnato: “Na dolgi rok smo vsi mrtvi.”

Šarc je, če pustimo ob strani vso folkloro, ki je spremljala potrditev proračuna, fenomen, saj vlado vodi s 13 poslani in petimi strankami v koaliciji, kar je redko videno ne samo v novejši slovenski zgodovini, ampak tudi v svetu. Res je, da mu gre na roke situacija, po kateri nikomur razen morda SDS-u ne odgovarjajo izredne volitve, vendarle je pokazal, da je osvojil politično tehniko preživetja, tako rekoč v nemogočih razmerah, ko ima na eni strani proti sebi ne samo desno in levo opozicijo, ampak tudi del kapitala in omrežja.

Prav zato se je Šarcu včeraj smejalo, saj je poleg proračuna dobil praktično še dve leti življenja. Proračun je bil namreč sprejet za dve leti in koalicija lahko teoretično preživi do konca leta 2021, če ne bo prišlo vmes kaj izrednega ali pa, če ne bo kdo tako, kot včeraj Erjavec, prej izgubil živcev.

COMMENTS

Wordpress (0)