Šarec zavrnil predlog Pahorja: “Seja razširjene sestave SNAV v tem trenutku, ko je veliko takšnih in drugačnih manipulacij in obtoževanj, ne bi bila smiselna, saj bi utegnila spolitizirati še to posvetovalno telo vlade” – TOPNEWS.si

Šarec zavrnil predlog Pahorja: “Seja razširjene sestave SNAV v tem trenutku, ko je veliko takšnih in drugačnih manipulacij in obtoževanj, ne bi bila smiselna, saj bi utegnila spolitizirati še to posvetovalno telo vlade”

Šarec zavrnil predlog Pahorja: “Seja razširjene sestave SNAV v tem trenutku, ko je veliko takšnih in drugačnih manipulacij in obtoževanj, ne bi bila smiselna, saj bi utegnila spolitizirati še to posvetovalno telo vlade”

Predsednik vlade Marjan Šarec je zavrnil predlog predsednika republike Boruta Pahorja, da zaradi “vojne” med Sovo in KNOVS-om skliče razširjeno sejo Sveta za nacionalno varnost (SNAV), ki da bi mu v tem primeru prav tako grozila politizacija.

Šarec je Pahorju danes pisno sporočil, da je z veliko mero zavzetosti preučil njegov predlog za sklic SNAV, a po tehtnem, nekajdnevnem razmisleku je prišel od sklepa, da je “nemogoče spregledati dejstvo, da je čas za kaj takega mimo”. Kajti vprašanja in dileme v zvezi s tem so se preselila na pristojne organe, bodisi na inšpektorat za javni sektor, ki preverja zaposlitve, bodisi na policijo in tožilstvo, ki bosta obravnavali morebitno izdajo tajnih podatkov. Predsednik vlade ugotavlja, da še zdaleč ne gre za izredne razmere in vojno med komer koli, kot se skuša prikazati v javnosti.

“Dejstvo je, da še zdaleč ne gre za izredne razmere in vojno med komer koli, kot se skuša prikazati v javnosti. Gre zgolj za vprašanje pristojnosti posameznih organov. Sam seveda zaupam strokovnim organom in oni so tisti, ki so zdaj dobili materijo v reševanje. Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb je politični nadzorni organ in ne civilni, kot se rado poudarja. Civilni nadzor vrši civilna družba, javnost, in ne politika. V nasprotju s kakšno drugo državo Slovenija nima klasičnega civilnega, državljanskega nadzora nad službami. Slovenija je država z razvitim formalnim in neformalnih demokratičnim nadzorom nad obveščevalno-varnostnimi službami. Kompleksen demokratičen nadzor v naši državi odlično deluje. Imamo raznolik sodni nadzor, nadzor neodvisnih institucij, kot je Računsko sodišče, ali inšpektoratov z različnih področij kot tudi notranji nadzor ali notranjerevizorski nadzor. Vsi potekajo v skladu z njihovimi pristojnostmi, in kar je najbolj pomembno, daleč od oči javnosti. V primeru nedvoumno ugotovljenih morebitnih zlorab služb pa je prav, da se javnost s tem seznani. Zatika se zgolj pri eni obliki nadzora, in to je politični nadzor. Verjetno razlog tiči v tem, da t. i. KNOVS vodi predsednik ene izmed opozicijskih strank, ki so po svoje tolmači zakonske pristojnosti. Vse skupaj se tudi največkrat nepotrebno počne pred kamerami. S svojim ravnanjem seveda ne prispeva k nepristranskosti in vzbuja upravičen vtis, da je bolj kot nadzor na prvem mestu njegova lastna samopromocija. Neposredne javne obtožbe »ad personam«, ki jih predsednik KNOVSa izreka na račun Kabineta predsednika vlade, ne da bi pred tem predložil ustrezne dokaze, to zgolj še podkrepijo”.

Šarec je odgovoril Pahorju, da bo počakal na ugotovitve ustreznih organov, saj je bilo škodovanja interesom Slovenije in politizacije v preteklosti veliko in preveč. “Seja razširjene sestave SNAV v tem trenutku, ko je veliko takšnih in drugačnih manipulacij in obtoževanj, ne bi bila smiselna, saj bi utegnila spolitizirati še to posvetovalno telo vlade,“ zaključi Šarec.

“Spoštovani predsednik Republike Slovenije, v luči navedenega vas prosim za razumevanje moje odločitve, da počakamo na ugotovitve ustreznih organov, saj je bilo škodovanja interesom Slovenije in politizacije v preteklosti veliko in preveč. Seja razširjene sestave SNAV v tem trenutku, ko je veliko takšnih in drugačnih manipulacij in obtoževanj, ne bi bila smiselna, saj bi utegnila spolitizirati še to posvetovalno telo vlade”.

COMMENTS

Wordpress (0)