K francoskemu predsedniku Macronu zaradi njegovih izjav o zavezništvu prihaja na obisk generalni sekretar zveze Nato Stoltenberg – TOPNEWS.si

K francoskemu predsedniku Macronu zaradi njegovih izjav o zavezništvu prihaja na obisk generalni sekretar zveze Nato Stoltenberg

K francoskemu predsedniku Macronu zaradi njegovih izjav o zavezništvu prihaja na obisk generalni sekretar zveze Nato Stoltenberg

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo danes v Elizejski palači gostil generalnega sekretarja zveze NATO Jensa Stoltenberga, kjer bo Macron pojasnil svoje izjave o vojaškem zavezništvu, ki se bo prihodnji teden zbralo v Londonu.

Natova možganska smrt

Macron bo sprejel Stoltenberga v luči “priprav vrha zveze Nato in zagotavljanja njegovega uspeha”, so sporočili z Elizejske palače.

Spomnimo, Macron je 7. novembra dejal: “Tisto, kar zdaj doživljamo, je Natova možganska smrt.”

Macron se je na tak ačin odzval na dve veliki bremeni Organizacije Severnoatlantske pogodbe, ZDA in Turčije. Prva se je odločila umakniti svoje sile iz Sirije brez predhodnega opozorila zaveznikov, medtem ko je slednja na severu Sirije posredovala proti kurdskim silam.

“Ni usklajevanja ameriških strateških odločitev z Natovimi partnerji. Priča smo tudi napadu druge partnerice Nata Turčije na območju, kjer so ogroženi naši interesi, brez usklajevanja,” je dejal francoski predsednik.

Številne države so obsodile Macronove izjave

Macronov frontalni napad je dvignil veliko prahu, takoj pa sta ga obsodila Washington in Ankara, nato pa tudi Nemčija, Združeno kraljestvo in države Vzhoda.

Stoltenberg je napovedal, da se bo srečal z Macronom, da bi bolje razumel njegovo sporočilo in razloge za tako kritiko.

“Ko obstajajo razlike, je najbolje, da se o njih pogovorimo,” je dejal Norvežan.

Vrh zveze Nato bo potekal v Londonu 3. in 4 decembra, udeležila pa se ga bosta tudi Donald Trump in Recep Tayyip Erdogan.

COMMENTS

Wordpress (0)