Nemški Bundestag sprejel podnebni paket, ki nalaga številne dajatve – TOPNEWS.si

Nemški Bundestag sprejel podnebni paket, ki nalaga številne dajatve

Nemški Bundestag sprejel podnebni paket, ki nalaga številne dajatve

Nemški zvezni parlament Bundestag je sprejel največji del t.i. podnebnega svežnja, ki ga je predlagala zvezna vlada, katerega cilj je zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 55 odstotkov do leta 2030, poleg tega pa bo poleg dajatev na ogljične izpuste zmanjšal tudi ceno ekološkim oblikam energije kot tudi prometa.

“V zakonu za zaščito podnebja smo jasno povedali, da bomo dosegli svoje podnebne cilje. To pa ne bo s prepovedmi in s prisilo, ampak s spodbudami za uporabo novih tehnologij in dosežkov,” je dejal predsednik poslanske skupine vladajoče CDU/CSU Ralph Brinkhaus.

Dodal je, da zakon o zaščiti podnebja zagotavlja tudi spodbude za gospodarstvo, hkrati pa je tudi socialno vzdržen za nemške državljane.

Okoljska ministrica Svenja Schulze, ki prihaja iz manjšinske partnerice v koalicijski vladi Socialdemokratske stranke Nemčije (SPD), je med razpravo pred glasovanjem o podnebnem zakonu pojasnila, da novi zakon končno “uvaja red” v nemško podnebno agendo.

“Z novim zakonom je Nemčija dobila zakon z jasnimi pravili in časovnico. Varovanje podnebja je nujno za vsakogar,” je dejala Schulze.

Kakšni so ukrepi?

Poleg dajatev na ogljične izpuste v gradbenem in prometnem sektorju novi zakon določa tudi ukrepe za spodbujanje uporabe podnebno vzdržnih virov energije in prevoznih sredstev.

S tem se zniža davek na železniški in zviša na zračni prevoz.

Del zakona, ki se nanaša na znižanje DDV na železniški promet, je vprašljiv, ker je za začetek njegove veljavnosti potrebna tudi odobritev zgornjega doma parlamenta Bundeserata, ki zastopa interese zveznih dežel.

Glede na to, da je stranka Zeleni del vlade v 9-ih od 16 nemških zveznih dežel, je sprejetje tega zakona v Bundesratu vprašljivo, saj ta stranka ostro kritizira zakon o zaščiti podnebja in se ji zdi nezadostno neučinkovit.

Preostali del poslanske opozicije tudi kritizira nov podnebni zakon. Liberalno-demokratična stranka in Alternativa za Nemčijo ocenjujeta, da zakon nepotrebno obremenjuje gospodarstvo, medtem ko stranka Levica meni, da je zakon družbeno nesprejemljiv.

COMMENTS

Wordpress (0)