Ekskluzivno! Večmilijonska korupcija – Kako so visoki uradniki Ukrajine in ZDA kradli javni denar – TOPNEWS.si

Ekskluzivno! Večmilijonska korupcija – Kako so visoki uradniki Ukrajine in ZDA kradli javni denar

Ekskluzivno! Večmilijonska korupcija – Kako so visoki uradniki Ukrajine in ZDA kradli javni denar

Na Topnews.si razkrivamo vsebino dokumentov, ki bremenijo sina nekdanjega ameriškega predsednika Hunterja Bidna. Proti Bindu naj bi od Ukrajine zahteval preiskavo Donald Trump, za kar mu grozi ustavna obtožba

Hunter Biden naj bi od ukrajinskega energetskega podjetja Burisma Holdings dobil 16,5 milijonov dolarjev. Poslanec ukrajinskega parlamenta Andrija Derkač je namreč predstavil dokaze, da je sin nekdanjega ameriškega podpredsednika Josepa Bidena Hunter Beiden od ukrajinskega energetskega podjetja Burisma Holding nezakonito prejel 16,5 milijonov dolarjev.

Ameriški predsednik Donald Trump je po odmevnem pričanju veleposlanika ZDA pri EU Gordona Sondlanda, ki je pričal, da so po predsednikovem naročilu preko njegovega odvetnika Rudyja Giulianija od Ukrajine zahtevali preiskavo v zameno za pomoč Ukrajini, novinarjem zagotovil, da ni nikoli zahteval ničesar od Ukrajine.

Medtem ko javno zaslišanje prič v preiskavi pred ustavno obtožbo za odstavitev predsednika ZDA Donalda Trumpa v predstavniškem domu ameriškega kongresa te dni zaposluje ne samo ameriško, ampak svetovno javnost, ima zgodba, sodeč po najnovejših razkritjih poslanca ukrajinskega parlamenta Andrije Derkača, tudi drugo plat.

Derkač je na odmevni novinarski konferenci v Kijevu 20. novembra letos razkril presenetljiva dejstva, ki bremenijo sina nekdanjega ameriškega predsednika Hunterja Bidena. Hunter Biden, sin nekdanjega ameriškega podpredsednika Joea Bidena, je od energetskega podjetja Burisma prejel plačilo 16,5 milijona dolarjev, ki jih je, kot trdi poslanec Andrija Derkač, ukradel ukrajinskim državljanom.

Derkach je na tiskovni konferenci v kijevski tiskovni agenciji Interfax-Ukrajina dejal, da je generalno državno tožilstvo (PGO) 14. novembra objavilo nov sum kaznivega dejanja proti lastniku Burisme, nekdanjemu ministrstvu za ekologijo Nikolaju Zločevskemu.

“Dokument PGO še enkrat potrjuje podatke, ki sem jih prej objavil o Burismi in mednarodni korupciji. Glede na sum Zločevskega so Biden in partnerji za svoje storitve Burismi prejel 16,5 milijona dolarjev. Biden je prejel sredstva, ne zaradi uspešne dejavnosti Burisme oz. za briljantne poslovne odločitve ali priporočila. To je denar ukrajinskih državljanov. Sredstva so bila pridobljena s kaznivimi dejanji. Tako pravijo v PGO, “je dejal Derkach.

Derkač je dejal, da ga je novo preiskovalno poročilo o Zločevskem prejelo od preiskovalnih novinarjev. “Glede na preiskavo je bil Zločevski neposredno vpleten v sredstva, ki naj bi jih Janukovičeva” družina ” pridobila prek treh podjetij v Latviji,” je dejal Derkač.

Po poročanju Interfax je Derkač 9. oktobra javno objavil uradno dopisovanje med Ukrajinskim nacionalnim protikorupcijskim uradom (NABU) in ameriškim veleposlaništvom, po katerem je prva namestnica direktorja NABU Gize Uglave ameriškemu veleposlaništvu posredoval informacije, ki zadevajo potek dogodkov v Ukrajini in ZDA.

Po njegovih besedah so od uslužbenke ameriškega veleposlaništva Hanne Yemelyanove prejeli odredbo, naj posredujejo informacije o primeru bivšega ministra za ekologijo in lastnika skupine Burisma Group Nikolaja Zločevskega.

Zločevski je razkril koliko denarja so nakazali predstavnikom Burisma Group, vključno z Hunterjem Bidenom. Na podlagi dokumentov gre za približno 16,5 milijona dolarjev, prenesenih v korist Hunterja Bidena, Aleksanderja Kwasniewskega, Alana Apterja in Devona Archerja.

Po besedah Derkača je nekdanji državni tožilec Viktor Šokin večkrat stopil v stik z direktorjem NABU Artemom Sitnikom v okviru kazenskih postopkov, ki vključujejo Burismo, ki pa je vedno prejemal le sope uradne odgovore. Dejavnosti Šokina so po besedah Derkača razdražile Joea Bidena med njegovim petim obiskom Kijeva v dveh letih od 7. do 8. decembra 2015. Obisk je bil namenjen vprašanju odstranitve Šokina kot generalnega državnega tožilca ter zadevam Zločevskega in Burisme.

“Instrument, ki so ga uporabili za izvajanje pritiska, je bila kreditna garancija v višini milijarde dolarjev, ki bi jo morale ZDA zagotoviti Ukrajini: Biden je v svojem govoru ameriškemu svetu za zunanje odnose januarja 2018 priznal pritisk,” je povedal Derkač.

Derkač je 11. novembra na svojem video blogu dejal, da je vodja specializiranega protikorupcijskega tožilstva (SAPO) Nazar Holodnitski sprožil preiskavo glede obtožb, da je NABU posredoval informacije ameriškemu veleposlaništvu v Ukrajini. Opozoril je tudi, da je Burisma od maja 2014 do oktobra 2015 na Rosemont nakazala 4,8 milijona dolarjev, slednji pa je od tega nakazal 870 tisoč dolarjev Hunterju Bidenu.

Aprila 2014 sta se upravnemu odboru Burisme pridružila Devon Archer , nekdanji višji svetovalec predsedniške kampanje Johna Kerryja 2004 , in Hunter Biden , odvetnik in sin takratnega ameriškega podpredsednika Joea Bidena. Archer je podjetje zapustil leta 2018, Biden pa je odšel aprila 2019, ko mu je potekel mandat direktorja. Burisma Holdings ne razkriva svojih finančnih rezultatov. Na podlagi minimalne cene zemeljskega plina so izračunali, da bi lahko v letu 2018 prihodki podjetja znašali vsaj 400 milijonov ameriških dolarjev.

Spomnimo, Urad generalnega tožilca Ukrajine in Nacionalni protikorupcijski urad Ukrajine (Nabu) sta opravila skupno 15 preiskav proti lastniku Burisme Zločevskemu. Leta 2016 je nekdanji generalni državni tožilec Jurij Lucenko hčerinskim podjetjem Burisme v letih 2014–2015 očital zaroto in davčno utajo v višini približno milijarde grivov (70 milijonov ameriških dolarjev), vendar kasneje med preiskavo podružnic Burisme jih niso več omenjali.

Davčna revizija hčerinskega podjetja Burisme Esko-Pivnicha s strani državne davčne službe je v letu 2016 ugotovila nekaj kršitev, zato je bilo za odpravo kazenskih ovadb plačanih 50 milijonov grivov (1,9 milijona ameriških dolarjev) dodatnih davkov. Skupaj je Burisma plačala dodatnih 180 milijonov griv (7,44 milijona USD) davkov, da bi se izognila nadaljnjim kazenskim postopkom. Kazenska preiskava je bila izvedena, če so bila dovoljenja za črpanje naravnih virov podružnicam Burisme zakonito izdana v obdobju, ko je Zločevski opravljal vladno funkcijo. Čeprav je kršitev postopka ugotovila NABU, je specializirano protikorupcijsko tožilstvo zamudilo postopkovne roke za tožbo in sodišče je primer zavrnilo. Oktobra 2019 je generalni državni tožilec Ruslan Riabošapka napovedal, da bodo obnovili vseh 15 preiskovalnih primerov.

V prilogi objavljamo video in zapis, ki ga je na svojem video blogu objavil Andrija Derkač, narodni poslanec Ukrajine.

page0001
page0002
page0003
page0004
page0005
 page0006
page0007
page0008
page0009
 page0010
page0011
page0012
page0013
page0014
page0015
 page0016
page0017
page0018

COMMENTS

Wordpress (0)