(VIDEO) Neuradno na podlagi poročila KNOVS-a delo že začela policija – Simona Drenik upa, da zaradi ugotovitev komisije o kršenju zakona o tajnih podatkih in pravil, ne bo prišlo do obnove postopka – TOPNEWS.si

(VIDEO) Neuradno na podlagi poročila KNOVS-a delo že začela policija – Simona Drenik upa, da zaradi ugotovitev komisije o kršenju zakona o tajnih podatkih in pravil, ne bo prišlo do obnove postopka

(VIDEO) Neuradno na podlagi poročila KNOVS-a delo že začela policija – Simona Drenik upa, da zaradi ugotovitev komisije o kršenju zakona o tajnih podatkih in pravil, ne bo prišlo do obnove postopka

Komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je včeraj končno objavila dolgo napovedani javni del poročila o zapletih v arbitražnem postopku. Ob tem je zanimivo, da je bil KNOVS precej bolj temeljit kot Nacionalni preiskovalni urad, ki se je s to zadevo že ukvarjal, vendar ni podal nobene kazenske ovadbe proti vpletenim osebam. V poročilu KNOVS ugotavlja, da Simona Drenik ni upoštevala zakona o tajnih podatkih. Glede na to, da je Drenikova do sedaj imela nekakšno “imuniteto” in “zaščito” države, gre vsekakor za presenetljiv preobrat v aferi, po objavi telefonski pogovor Simone Drenik in arbitra Jerneja Sekolca v hrvaških medijih.

Na sporno ravnanje Simone Drenik smo na Topnews.si že opozarjali v večih člankih med drugim tudi 5. oktobra 2017 v članku “Noro! NPU razbremenil Simono Drenik, namesto, da bi preiskovali kako so posnetki od Drenikove prišli v hrvaške roke?”.

Najbolj usodna afera v novejši slovenski zgodovini, zaradi katere Hrvaška noče uresničiti arbitražnega sporazuma, je z objavo javnega dela poročila KNOVS-a je tako vendarle dobila nek epilog.

Objavljen javni del poročila o zapletih v arbitražnem postopku namreč navaja, da so pogovori Drenikove in slovenskega arbitra Jerneja Sekolca, ki so vsebovali tajne in občutljive podatke, potekali zunaj prostorov zunanjega ministrstva, brez kriptiranih telefonskih povezav in zunaj delovnega časa Drenikove ter tudi brez vednosti MZZ-ja, predsednika vlade in Sove. “S tem, ko sta komunicirala po nezaščiteni komunikaciji, agentka ni upoštevala zakona o tajnih podatkih, podzakonskih aktov in pravil, ki jim je bila zavezana kot vodja projektne skupine in predstavnica vlade pred arbitražnim sodiščem,” ugotavlja KNOVS.

Komisija je javni del poročila, ki obsega 17 strani, sprejela brez glasu proti na seji pretekli petek. Državni zbor bo zaprti in javni del poročila predvidoma obravnaval na seji, ki se bo začela 16. decembra. KNOVS je ob tem sporočil, da dodatnih izjav v povezavi s poročilom ne bodo dajali, saj da “javni del poročila predstavlja vsa potrebna dejstva ter ugotovitve in stališča komisije, s katerimi lahko seznani zainteresirano javnost”.

Komisija je obravnavala, kako je lahko prišlo do prisluhov sicer nedovoljene komunikacije med slovensko agentko Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem v arbitražnem postopku za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško.

Po objavi teh prisluhov je Hrvaška nato sporočila, da izstopa iz procesa arbitraže, ker da je nepovratno kontaminiran, čeprav je arbitražno sodišče odločilo, da ni tako. Hrvaška prav tako zavrača priznanje in uveljavitev arbitražne razsodbe. Matej Tonin, ki včeraj ni dajal izjav za medije, je v petek po seji KNOVS-a povedal: “Danes objavljeno poročilo je utemeljeno na dokumentih. Poročilo je bilo sprejeto BREZ glasu proti, saj natančno povzema dejstva, ki so za akterje zelo neprijetna. KNOVS ni presegel pooblastila, nikogar nismo napadli, zapisali smo zgolj resnico”.

Po objavi poročila so se že pojavile prve informacije o možni obnovi postopka proti Drenikovi zaradi kršitve zakona o tajnih podatkih, podzakonskih aktov in pravil. Nacionalni preiskovalni urad se je s to zadevo že ukvarjal, vendar ni podal nobene kazenske ovadbe proti vpletenim osebam, saj da zanje naj ne ni bilo podlage.

Po opravljenih preveritvah in zbranih obvestilih je novembra 2017 na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podal zgolj poročilo. Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so konec leta 2017 potrdili, da zoper preiskovanca (agentko Simono Drenik in slovenskega sodnika Ivana Sekolca) niso našli dokazov za storitev kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali pravic in nevestnega dela v službi. Preiskavo v tem delu so končali in maja 2017 oddali poročilo na okrožno državno tožilstvo v Ljubljano.

Že maja 2016 pa so kriminalisti nacionalnega preiskovalnega urada na ljubljansko tožilstvo vložili ovadbo zoper neznanega storilca zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja. “Predkazenski postopek še vedno traja s ciljem izsleditve storilca kaznivega dejanja,” so pojasnili na policiji. Ovadba je tako že več kot 16 mesecev na mizi okrožnega državnega tožilstva.

Drenikova je sinoči v pogovoru za TV Slovenija glede neuradnih informacij, da bo policija ponovno odprla primer dejala, da ne verjame v obnovo postopka.

“Jaz mislim, da je policija o zadevi že odločala, kot je meni znano predvsem iz medijev. Sama menim, da nikakor nisem kršila slovenske zakonodaje niti zakona o tajnih podatkih, kot nekako zdaj želi izhajati iz poročila komisije. Tudi to priča, jaz mislim, da komisija ni pristojna za take vrednostne sodbe niti nima potrebnih znanj, da bi dajala take ocene. In mislim, da ne gre za nobena nova dejstva, ki že pred tem niso bila znana pristojnim organom. Tako organom pregona in drugim, da bi zdaj prihajalo do neke obnove postopka”.

V primeru, da se bo Drenikova ponovno znašla v kazanskem postopku bi se utegnilo razkriti še marsikaj, kar do sedaj ni bilo znano, in sicer v smeri kako so nastali posnetki oziroma kako so prišli do hrvaških medijev.

Na enem od posnetkov je prav bizarna situacija, ko Sekolec govori o tem, da sliši glasbo na liniji, medtem ko Siona Drenik pravi, da je ni slišala. Kako je mogoče, da na isti liniji, ki naj bi jo snemala tuja tajna služba Sekolec sliši glasbo Drenikova drugi pa ne. Sekolec: “Pozdravljena, ti, a si ti slišala eno muziko”. Drenikova: “Ne”. Sekolec: “Naenkrat sem te nehal slišat, pa sem eno muziko…” Drenikova: (zelo neprepričljivo) “Ne, jaz nisem”. Sekolec: “No dobro mislim, zelo bizarno” Drenikova: “Ne”. Zanimivo je, da se je na prvem posnetku v javnosti slišala narodnozabavna glasba, na kasnejših posnetkih, pa te glasbe ni več. Se pravi, da je posnetke nekdo prečistil. V nadaljevanju se slišijo zvoki lončkov in žlic (jedilnega pribora) in zvoki (po vsej verjetnosti glasbe s televizorja oziroma radia), kjer je Drenikova očitno večerjala.

porocilo knovs-1
porocilo knovs-2
porocilo knovs-3
porocilo knovs-4
porocilo knovs-5
 porocilo knovs-6
porocilo knovs-7
porocilo knovs-8
porocilo knovs-9
 porocilo knovs-10
 porocilo knovs-11
 porocilo knovs-12
 porocilo knovs-13
 porocilo knovs-14
 porocilo knovs-15
 porocilo knovs-16
 porocilo knovs-17

COMMENTS

Wordpress (0)