(VIDEO) “Nazaj v prihodnost” ali “Mesečna romanca” SD-ja v Rdeči dvorani v Velenju – Izza kongresa: Kaj so “za odrom” povedali ključni ljudje SD-ja: Dejan Židan, Dejan Levanič, Matjaž Han in Milan Brglez Tanja Fajon… – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Nazaj v prihodnost” ali “Mesečna romanca” SD-ja v Rdeči dvorani v Velenju – Izza kongresa: Kaj so “za odrom” povedali ključni ljudje SD-ja: Dejan Židan, Dejan Levanič, Matjaž Han in Milan Brglez Tanja Fajon…

(VIDEO) “Nazaj v prihodnost” ali “Mesečna romanca” SD-ja v Rdeči dvorani v Velenju –  Izza kongresa: Kaj so “za odrom” povedali ključni ljudje SD-ja:  Dejan Židan, Dejan Levanič, Matjaž Han in Milan Brglez Tanja Fajon…

Novinarji, ki so včeraj spremljali programski in statutarni kongres SD-ja, ki je potekal je v Rdeči dvorani v Velenju pod geslom Pogled v prihodnost, #zeleno, #solidarno, #razvojno, so imeli najbrž podobne dileme kot sam osebno: kako sploh na kratko prenesti vsebino, strniti vtise in opisati, kaj se je dogajalo izza oziroma v zakulisju kongresa?

Režijsko brezhiben kongres SD-ja, ki je je bil neke vrste manifestacija organizacijske moči je najbrž tako tistim v dvorani, kot tistim, ki so spremljali kongres preko prenosa v živo, sprožil različne občutke. Uvod v kongres se je začel s slovensko in evropsko himno, nadaljeval s moderno izvedbo Internacionale na violini, bobnih in klarinetu ob spremljavi nekdanjega kulturnega ministra Dejana Prašička, nato s pesmijo Bandiera Rossa ter z izvedbo pesmi Johna Lennona »Imagine« (slovensko Zamisli si/Predstavljaj si), končal pa s partizansko pesmijo XIV. Divizije.

Še najlažje bi lahko vsebino zajeli z ameriškim znanstveno fantastičnim filmom iz leta 1985 “Nazaj v prihodnost” (izvirno angleško Back to the Future) ali pa z pesmijo Mesečna romanca Federica Garcíe Lorca, »Zeleno, ki te hočem zeleno« ali pa »Ljubim te, zeleno, ljubim«. Njegova pesem »Mesečna romanca« je namreč doživela veliko interpretacij, tudi pesnikovo. Pri nas sta znana dva slovenska prevoda, pač odvisno kateri prevod vam je bolj blizu, prevajalca Alojza Gradnika ali Aleša Bergerja.

Besedilo pesmi Imagine poslušalca izzove, naj si poskuša zamisliti svet v miru, brez razdiralnosti in preprek, ki jih povzročajo meje, verstva in narodnosti, ter da razmisli o možnosti preusmeritve človeštva na življenje, neodvisno od materialnega imetja.

Zeleni barvi je, tako kot včeraj stranka SD, izkazal veliko naklonjenost španski pesnik in dramatik Federico García Lorca v pesmi “Romance Sonámbulo”, ki gre nekako takole: “Verde que te quiero verde. Verde viento. Verdes ramas.” (Zeleno, ki te hočem zeleno. Zeleni veter. Zelene veje.)

Čeprav na kongresu ni bilo predsednikov koalicijskih in sorodnih strank, razen hrvaškega predsednika SDP-ja, je posebni pozdrav je kongresu na Twitterju posla tudi predsednik SDS Janeza Janša, ki je sicer živi blizu Velenja.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1193115682449350657

Premik v zeleno je zmotil predsednika zelenih Andreja Čuša, ki je prav tako na Twitterju na svojevrsten način pozdravil kongres.

Glavni poudarki tokratnega kongresa SD pa so bile odločitve o premiku SD-ja v levo, s čimer so napovedali oster boj z Levici za leve volivce, boj za obstanek te vlade in koalicije Marjana Šarca, pa tudi premik iz rdeče v zeleno. Tega sicer niso naredili tako radikalno kot Levica, ki je v Trbovljah na zadnjem pred evropskimi volitvami rdečo zvezdo prebarvala kar v zeleno. Je pa zanimivo , da sta si za kraj kongresov tako Levica kot SD izbrali rudarska mesta Trbovlje in Velenje.

Programska prenova stranke SD temelji na treh paketih: socialnem, zelenem in razvojnem. Del programskih izhodišč SD, ki ga je včeraj soglasno potrdilo okoli 300 delegatov, je načrt zelenih naložb, vreden preko 30 milijard evrov za naslednjih 10 let za pospešena vlaganja v socialno, energetsko, prometno, digitalno in razvojno infrastrukturo, so udeleženci kongresa izpostavljali v programskih razpravah.

V SD želijo v družbi med drugim začeti razpravo o nujno potrebnih investicijah, ki jih država potrebuje za razogljičenje energetike, vzpostavitev trajnostne mobilnosti in pospešitev vlaganj v znanje, raziskave in razvoj.

“Koalicijo načenja pomanjkanje medsebojnega zaupanja,” je v uvodnem nastopu ugotavljal predsednik SD-ja Dejan Židan. Ob tem pa je posvaril, da obstajata dve možnosti: “Ali bomo spet utrdili skupne cilje in voljo, da pospešeno premaknemo stvari, rešimo probleme in uresničujemo koalicijske zaveze, ali pa bo v to posegel nekdo drug z oblikovanjem neke druge, desne vladne večine… V svojem govoru sem predvsem želel poudariti, da socialni demokrati vidimo razloge zakaj naj koalicija vztraja tudi naprej. Mi si želimo, da je pogovorov več, tudi kakšnega usklajevanja več sedaj, ko nas je v resnici samo še 43, kar se tiče poslank in poslancev. Vendar vidimo razloge, da vztrajamo. In ti razlogi so v resnici napisani v kar dobri koalicijski pogodbi in moramo narediti vse, da najtežje ukrepe izpeljemo sedaj v drugem letu skupnega dela. To pa zato, ker je najtežje, po drugi strani pa tudi najlažje stvari, potrebno sprejeti v drugem letu skupnega delovanja”.

Kot je poudaril, SD poskuša v teh razmerah s pogovorom doseči, da v koaliciji okrepijo razloge, zaradi katerih so prevzeli odgovornost za državo. Hkrati je ponovil, da obžalujejo odločitev Levice, ki je sporočila, da ni več zavezana k sporazumu o sodelovanju z vlado. A Židan verjame, da lahko skupaj tudi v spremenjenih političnih okoliščinah delajo dobre stvari za ljudi.

“Naš predlog tudi sedanji koaliciji je da, ko bomo iskali dodatne glasove najprej potrkamo na vrata stranke Levica in verjamem, da bomo, z dobrimi temelji in dobrimi zakoni, te glasove tudi dobili. Nekaj pa se morate zavedati, ko seštejete število poslank in poslancev socialnih demokratov, ki smo največji in stranke levica, s tem dobite levi politični pol v Sloveniji. Levi politični pol v Sloveniji v tem trenutku ni velik, tako da naša skupna naloga mora biti, da ga razširimo. Moj iskrena želja je, da bo nekoč, kar do sedaj ni bil, levi politični pol večji kot je liberalni ali kot je desni. Ne levi politični pol zato, ker vlado vodijo liberalne stranke. Mi imamo v koaliciji pet strank, od tega so štiri liberalne. Če govorijo mogoče nekoliko drugače v Sloveniji, pa njihovo orientacijo kaže to, v kateri skupino so se uvrstili kažejo na evropskem prostoru, kjer pa morajo jasno definirati svoje prioritete, svoje razmišljanje. V koaliciji petih strank imamo samo eno levo politično stranko in to smo socialni demokrati”.

Glede sprejemanja proračuna, ki je največja prioriteta koalicije, pa je Židan Dejal : “V pogovorih kako pridobiti dodatne glasove, socialni demokrati do tega trenutka ne sodelujemo. Tako, da tudi ne poznam ozadja teh dogovorov, želim pa si, da je proračun sprejet…. V tem trenutku ne znam oceniti, kdo vse bo glasoval za, kdo se bo vzdržal, kdo bo glasoval proti. Namreč proračun je sprejet, če dobi večino glasov tistih, ki glasujejo. Večina glasov ni 46, večina glasov tudi ni ustavna večina 60, je večina tistih, ki bodo glasovali za. Zakaj to govorim? Zato, ker imamo recimo v skandinavskih državah načelo tako imenovanega “negativnega parlamentarizma”, ki pomaga majhnim strankam ali majhnim koalicijam. Namreč, če katera od opozicijskih strank, ki pa v resnici ne želi motiti razvoja države, v nekem trenutku ne glasuje se potem razmerja nekoliko spremenijo. Tako, da dajmo počakati kaj se bo zgodilo čez dva tedna oziroma čez dober teden, ko se bo glasovalo”.

SD je kongres tako izkoristila tudi za poziv premierju Marjanu Šarcu naj čim prej skliče koalicijski vrh, na katerem se bodo pogovorili o odnosih v koaliciji, o izpolnjevanju zavez ter nadaljnjih projektih.

“Poglejte, v vsakem primeru, karkoli bo sledilo ali ne bo sledilo, tega ne bo preko medijev,” je še dejal Židan.

Tako predsednik stranke Dejan Židan, kot tudi vodja poslanske skupine Matjaž Han sta zatrdila, da v primeru sprememb ne bodo šli v desnosredinsko koalicijo, sicer se pa v SD po njunih besedah ne bojijo predčasnih volitev. A obenem Židan ne verjame, da do njih lahko pride. “Čeprav teoretično obstajajo tri možnosti, tudi predčasne volitve, mi socialni demokrati se jih ne bojimo, pa verjamem, da tudi, če bi bile, bi dobili več poslank in poslancev. Ne verjamemo, da lahko do njih pride. Torej obstajata samo dve možnosti. Tista, ki je za nas edina ta prava, torej, da nadaljujemo s to koalicijo in izvrševanjem koalicijske pogodbe, ki jo imamo. Druga je pa takšna, da nastane desna vlada. V tem trenutku na strani koalicijskih partnerjev, tudi teh, ki jih omenjate, ne vidim nobene poteze ali pogovorov, ki jih jaz lahko vidim, da bi se odločili, da je ta koalicija že bivša in da želijo imeti kakšno drugo koalicijo. Sam tega, v tem trenutku, ne vidim…”, je dejal Židan.

Glede možnosti rekonstrukcije vlade pa je Dejan Židan še dejal : “Če pravite, da je rekonstrukcija to, da pride do desne vlade, mi v tem trenutku ne vidimo znakov, da bi se kdorkoli o tem pogovarjal. Vendar morate pa le vedeti, da tudi, če bi prišlo do take vlade, v tisti vladi socialnih demokratov ne bo. Tako, da nas ne bo nihče nič vprašal … Poglejte, v vsakem primeru, karkoli bo sledilo ali ne bo sledilo, tega ne bo preko medijev. Moji predhodniki torej predsedstvo, člani predsedstva tudi podpredsedniki seveda zelo jasno izražajo svojo željo, ki je tudi želja stranke. Dajmo vse narediti, da koalicijo utrdimo in da gremo skupaj naprej uresničevati dobro koalicijsko pogodbo. Ampak jaz verjamem, da podobno razmišljajo tudi ostali predsedniki in predsednica. Z moje strani ne bo pozivov preko javnosti, ker so povsem nepotrebni. Resni ljudje se znamo pogovarjati tudi tako, da niste mediji zraven, pa ne zamerite tega. Glejte, ko mi vidimo javno komuniciranje se nasmehnemo. Mi se spomnimo, da smo stranka z več kot 120 letno tradicijo in dajmo se tako mi obnašati”.

Glavni tajnik SD Dejan Levanič pa ocenjuje, da ima Marjan Šarec željo, da naredijo nadaljnje korake, hkrati pa zaznava nezaupanje med strankami. “Mogoče smo dosegli to, da se kakšne od institucij začenjajo prepirati med seboj. Morda se zdi, da je politika preveč posegla v pore določenih institucij, tudi gospodarstva,” je razmišljal Levanič. Zato je prav, da se prek pogovorov strasti pomirijo.

“Vrh koalicije se mora čim prej sestati in se pogovoriti kako naprej. Predolgo je že minilo od tedaj, ko smo nazadnje sedeli skupaj. Če bi bilo drugače, bi se morda tudi zgodba z Levico končala drugače,” je ocenil Levanič. Dogovora o datumu srečanja koalicije sicer še ni. Tudi Levanič ugotavlja, da se bo treba veliko več usklajevati in pogledati zaveze v koalicijski pogodbi ter se skupaj odločiti, kaj lahko do konca mandata še naredijo.

“Ključno je zdaj zaupanje, tako kot je bilo povedano na tem kongresu, in sklic vrha koalicijskih strank. To se je v takšnih in drugačnih vladah večkrat zgodilo, tokrat še ne. Še posebej, ker je nastal nov moment in ker je tokrat zelo jasno, da 46 glasov ni v državnem zboru in da se je potrebno precej več usklajevati in malo pogledati, kaj v koalicijski pogodbi piše in se skupaj odločiti, kaj lahko do konca mandata še naredimo. Jaz mislim, da ta volja obstaja in da obstaja tudi volja, da na kakšnem projektu sodelujemo s stranko Levica. To bomo tudi vzpodbujali sami. Zdi se mi sicer malce nenavadno, da so tik pred zdajci, kljub kompromisu na mizi, naredili to potezo. Ker po mojem so to morali naredit predvsem zato, ker niso vajeni kompromisov ali pa zato, ker niso želeli pristat na to. Za dobrobit Slovenije se mi pa zdi pomembno, da so nekje zraven, da jih skušamo vključevati in da ta koalicija zdrži do konca mandata”.

Levanič pa je poudaril, da v SD kot problem vidijo zmago katere koli desne opcije, ne le Janeza Janše. “A to ni in ne sme biti edina programska zgodba levih strank,” je posvaril. Tako Židan kot Han pa sta zatrdila, da v primeru sprememb ne bodo šli v desnosredinsko koalicijo, sicer se pa v SD po njunih besedah ne bojijo predčasnih volitev. A obenem Židan ne verjame, da do njih lahko pride.

Glede sedanjega položaja SD v vladi pa je odločna evroposlanka Tanja Fajon: “Če se bo ta vlada preveč spogledovala z desno stranjo, potem bomo morali razmisliti, ali bomo res za vsako ceno vztrajali v njej.”

Pri usmerjanju SD v zeleno so bili deležni tudi nekaj vprašanj glede na vlogo SD pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). A kot je danes dejal vodja poslancev SD Matjaž Han, se bo TEŠ v 20 ali 30 letih zaprl, saj so fosilna goriva nevarna, država pa mora sprejeti tako zakonodajo, da bo lahko regijo, kot je Šaleška, prestrukturirala. Kar zadeva nepravilnosti pri TEŠ 6 so jih po njihovih navedbah že razčistili in od tega ne bežijo. Kdor je odgovoren, da je prišlo do tako velikega porasta cene projekta, bo odgovarjal, je dodal.

Matjaž Han pa je o morebitnih predčasnih volitvah pa dodal, da se “ta koalicija mora v novih političnih razmerah po odhodu Levice bolj in več dogovarjati ter reševati probleme. Naši pogledi so podobni, kot so pogledi Levice, so pa različni v izvedbi in v realnosti. Tako bomo tudi nadaljevali. Nobene bojazni ni, da ta koalicija ne bi bila še naprej socialno usmerjena,” je napovedal Matjaž Han.

Na vprašanje, zakaj se stranka ne zavzame za predčasne volitve, če ugotavljajo, da bo v prihodnje potrebnega še več dogovarjanja, saj bi volitve nedvomno prinesle izčiščenje političnega prostora pa Han odgovarja, da nekaj strankam namreč ankete kažejo, da ne bi več prestopile parlamentarnega praga. “S predčasnimi volitvami nimamo težave, če bi pač predsednik vlade dejal, da se igre ne gre več. V tem primeru bi se vzpostavila nova koalicija ali pa bi šli na volitve, če bi se izpeljala ustrezna procedura. Nas morebitnih volitev ni strah,” je poudaril.

Evropski poslanec Milan Brglez pa je najprej na Twitterju zavrnil namigovanja, da ga zanima vodenje SD. Včeraj pa je Milan Brglez v izjavi pred novinarji, o svojih ambicijah in zapisih v medijih, da bo kandidiral za predsednika države ali pa, da naj bi, na mestu predsednika stranke, celo zamenjal celo predsednika Dejana Židana dejal, da je “komaj začel mandat evropskega poslanca… Pustite me, da na tem položaju vsaj nekaj naredim oziroma na tem parketu kaj pokažem,” je Milan Brglez, evropski poslanec, odgovoril na vprašanje ali držijo špekulacije, da ga zanima prevzem vodenja SD. “Sem ambiciozen, ne pa prevzeten,” pa je komentiral vprašanje ali ima morda tudi ambicije za kandidaturo na funkcija predsednika države. Dejan Židan pa je v izjavi ob robu kongresa še dejal, da je stranka pluralna in “nikoli ni bila zelo prijazna do svojih predsednikov”, pač pa je vedno želela, da naredijo več in bolje.

COMMENTS

Wordpress (0)