(VIDEO) Zakulisje dogajanja ob včerajšnjem dnevu D – Dejan Židan: “Bili smo priče realizaciji scenarija, ki je bil očitno narejen že pred tedni, in se je iskal samo razlog” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakulisje dogajanja ob včerajšnjem dnevu D – Dejan Židan: “Bili smo priče realizaciji scenarija, ki je bil očitno narejen že pred tedni, in se je iskal samo razlog”

(VIDEO) Zakulisje dogajanja ob včerajšnjem dnevu D – Dejan Židan: “Bili smo priče realizaciji scenarija, ki je bil očitno narejen že pred tedni, in se je iskal samo razlog”

Včeraj je bil zanimiv dan v slovenski politiki, ki si ga velja zapomniti. V ta namen smo na Topnews.si in Top TV tudi vse posneli, da bo ostalo za zgodovino. Zgodil se je scenarij, ki je bil praktično napovedan isti dan, ko je v javnosti udarila afera Kralj-Prijović in ko je Levica prvič napovedala, da bo prekinila pogodbeno razmerje s koalicijo Marjana Šarca.

“Bili smo priče realizaciji scenarija, ki je bil očitno narejen že pred tedni, in se je iskal samo razlog,” je pozno sinoči po seji predsedstva dejal predsednik SD-ja Dejan Židana. Zakaj mu velja pritrditi v nadaljevanju?

Morda gre zgolj za naključje, vendar v politiki običajno ni naključij, še zlasti znotraj slovenske politike ne. Da ni šlo za konceptualni spor okoli ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se je plastično pokazalo popoldne na odboru za zdravstvo. Levica je na vsak način želela prekiniti pogodbeno sodelovanje s koalicijo in je na koncu dobesedno pobegnila iz pogodbenega razmerja s koalicijo.

Če smo realni, je na nek način še dolgo zdržala, saj je bi njen status zelo shizofren. Sodelovanje z vlado, ne da bi imel v njej ministre in sodeloval pri kadrovskih zadevah, je praktično nemogoče in Levica je iz dneva v dan samo izgubljala. To se je najbolj pokazalo na evropskih volitvah, ko je Levica dokončno izgubila tla pod nogami in se začela kljub sporazumu obnašati v stilu najbolj okorele opozicije, ki je v nekem smislu celo presegla SDS in Janeza Janšo, saj je pogosto brez koncepta hujše napadala koalicijo in vlado.

Paradoksalno je, da je s prekinitvijo sodelovanja naredila največjo uslugo prav tistemu, proti kateremu je bil usmerjen foksu njenega delovanja.

Tako je včerajšnji dan na nek način olajšanje tako za vlado in koalicijo na eni, kot tudi za Levico na drugi strani. Na koncu je šlo celo tako daleč, da se je Levica dobesedno ustrašila, da bo, zaradi dopolnil koalicije na zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, na nek način ostala “zaklenjena” v razmerju, v katerem se nikakor ni znašla.

Pokazalo se je namreč, da ji konstruktivna drža nikakor ni pisana na kožo in da se je iz dneva v dan samo izgubljala.

Začelo se je zgodaj zjutraj, ko je ob pol enajstih Levica prinesla zbranih enajst tisoč podpisov za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in tako “demonstrirala” voljo ljudi po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Do tu vse lepo in prav in verjetno bi ljudje na referendumu plebiscitarno glasovali za to, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukine ter da se sprejme tako imenovana solidarnostna lestvica.

Zato morda namig Levici, da lahko še bolj, kot z zbiranjem sicer skromnih nekaj več kot 11 000 podpisov, uspe z referendumom o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Vendar včeraj ni šlo za konceptualni spor o tem, kako bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ampak za bitko za interpretacijo, kdo je kriv za prekinitev pogodbenega sodelovanja med koalicijo Marjana Šarca ali Levico. Koalicija je, da bi spravila Levico na “čistino”, na odbor prišla z dopolnili k predlogu Levice za ukinitev dopolnilnega zavarovanja, kar je še dan pred tem zahteval koordinator levice Luka Mesec.

Sejo odbora DZ za zdravstvo, na kateri so obravnavali predlog Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pa so kmalu po začetku prekinili. Koalicijski člani odbora so namreč želeli odmor, da ga izkoristijo za razpravo z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom o dopolnilih, ki jih nameravajo vložiti. Le dobrih petnajst minut zatem je Levica sklicala tiskovno konferenco, na kateri so sporočili, da so od včeraj naprej opozicijska stranka.

Ob tem je še najbolj točna ocena predsednika SD-ja Dejana Židana, ki je v torek, torej dan pred dnevom D, naredil še zadnji poskus in na pogovor povabil tudi Levico. “Iskreno smo Levico povabili, da nam, preden se sprejme ali objavi že sprejeto stališče, omogoči iskren pogovor, brez pogojevanja. Tega nismo bili deležni. V kolikor se bo Levica hotela z nami sestati v prihodnje, so naša vrata brez pogojevanja ves čas odprta. Tudi če niso več pogodbena opozicija, želim, da peljemo skupne projekte na način, da pridobimo zaupanje in glasove stranke Levice,” je sinoči dejal Židan.

“Ni prvič, da smo Levici podali pobudo brez pogojevanja in ni prvič, da so nam vrata zaloputnili. Na ta način se pač vidi razlika v delovanju dveh političnih strank in tudi iskrenost namenov. Če bi bili nameni iskreni, bi današnji predlog koalicije, ki je omogočal skupno sprejemanje ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v korist ljudi, bil sprejet z odprtimi rokami. Kaj pa se je dogodilo? Bili smo priče realizaciji scenarija, ki je bil očitno narejen že pred tedni, in se je iskal samo razlog,” je dodal Židan.

Vendar bo koalicija po njegovi oceni delovala naprej. Židan pričakuje, da se bodo koalicijske partnerice o novem stanju resno pogovorile. “Verjamem pa, da skupaj zmoremo koalicijsko pogodbo, ki je kvalitetna, izpolnjevati še naprej,” je povedal Židan in ugotavljal, da ni nobene potrebe za predčasne volitve.

“Mi imamo koalicijo petih strank, je manjšinska koalicija. Ta koalicija bo delovala tudi naprej. Seveda novo stanje, da smo izgubili pogodbeno opozicijo pomeni, da se bomo tudi o tem zelo resno pogovorili znotraj koalicije. Verjamem pa, da skupaj zmoremo koalicijsko pogodbo, ki je kvalitetna, izpolnjevati še naprej in da nobene potrebe ni, da imamo volitve, preden so redne volitve,” je sinoči dejal Židan.

“Naša politična ocena je, da so očitno znotraj Levice že pred časom ocenili, da bodo lažje pridobivali javno mnenje, če se radikalizirajo v celoti v opoziciji. Vem pa, da je to tek na kratke proge. Moramo se naučiti delovati vključujoče, tudi v politiki. Moramo se naučiti sodelovanja na daljše obdobje,” je ob robu sinočnje seje predsedstva stranke poudaril Židan.

“Poglejte, mi imamo v soboto kongres, kjer bomo govorili o Sloveniji in o projektih, ki se bodo izvajali v Sloveniji v naslednjih 10 letih. To počnemo resne politične stranke. Ocenjujem, vendar končna ocena bo seveda na volivkah in volivcih, da je Levica pustila svoje volivke in volivce na cedilu.

Enostavno je biti zraven s koalicijo takrat, ko koalicija zvišuje standard ljudi, ampak takrat, ko je potrebno sprejemati tudi resne ukrepe, da se pripravimo na obdobje, ki ne bo tako prijazno kakor je sedanje, ni primerno, da se tega obdobja ustrašiš in prekineš sodelovanje. To je naša politična ocena, da je razlog odhoda Levice”.

COMMENTS

Wordpress (0)