(VIDEO) Matej Tonin: Možnosti za rekonstrukcijo vlade ni, ker se Janez Janša noče umakniti in prepustiti mesta predsednika vlade nekomu drugemu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Matej Tonin: Možnosti za rekonstrukcijo vlade ni, ker se Janez Janša noče umakniti in prepustiti mesta predsednika vlade nekomu drugemu

(VIDEO) Matej Tonin: Možnosti za rekonstrukcijo vlade ni, ker se Janez Janša noče umakniti in prepustiti mesta predsednika vlade nekomu drugemu

Premier Marjan Šarec je včeraj, le dobro uro preden je koordinator Levice Luka Mesec sporočil, da zanje sporazum o sodelovanju s koalicijo ni več obvezujoč in da so opozicijska stranka, dejal, da ni vlada tista, ki bi zapuščala Levico, ampak je lahko prej obratno.

Šarec pa je v izjavi ob robu odprtja pohištvenega sejma v Ljubljani že pred tem dejal, da je svoje kar se tiče Levice že povedal in da si sodelovanja ne želi prekiniti. Znova je obžaloval politiko ultimatov oziroma vsakokratnega zaostrovanja, saj ocenjuje, da se da v tišini in v nekem normalnem dialogu veliko narediti.

Na vprašanje Topnews.si, ali bo vlada kljub razhodu z Levico končala mandat, pa je Šarec dejal, da je to “tako, kot bi me vprašali, ali me bo jutri povozil avto. To je težko vedeti, do kdaj bo ta vlada delovala. Sam imam načrt, da ta vlada deluje do konca, ker ne vidim razloga, zakaj ne bi. Vlada je izpeljala kar nekaj zakonov, nekateri nam sicer očitajo, da premalo, ampak smo se pred volitvami vsi strinjali da je zakonov preveč in da je treba zakone sprejemati tehtno. Tako, da kar se mene tiče, vlada deluje, sam je zagotovo ne bom rušil. Zato si želim, da ta vlada pripelje svoj mandat do konca. Ko bo sprejet proračun, res ne bo nobenega razloga, da bi vlado rušili. Oba proračuna za 2020 in 2021 sta naravnana tako, da bo država lahko funkcionirala. Ni seveda idealno, ker je 95 odstotkov proračuna zaklenjenega z zakonskimi obveznostmi. Struktura je nekoliko neugodna, ampak po sprejetju teh dveh proračunov res ne vidim nobenega razloga, da bi vlado rušili, ” je ocenil Marjan Šarec. Če bi proračun padel, pa bi po njegovi oceni padla tudi vlada.

Šarec je dodal, da je to odvisno od tistih, ki “danes radi sklicujejo novinarske konference in ves čas majejo barko na tak ali drugačen način”. Ob tem se je spotaknil tudi ob dodatek za delovno aktivnost, katerega ukinitve ena izmed strank koalicije ni podprla. “In včasih je tudi na odborih vtis, kot da nismo v isti koaliciji. Potem je seveda težko kaj sprejeti,” je dodal.

Še pred odločitvijo Levice o prekinitvi pogodbenega razmerja in odhodu v opozicijo je Matej Tonin odgovarjal na vprašanja novinarjev in zavrnil možnost, da bi NSI zamenjala levico in vstopila v vlado Marjana Šarca. Na naše vprašanje v kakšni koaliciji pa bi sodeloval NSI, pa je Tonin dejal:

“Sodelovali bi v vsakršni vladi, kjer bi lahko večinsko uresničili svoje temeljne programske predpostavke. To je za nas osnova. Za priključitev tej sedanji vladi s petimi koalicijskimi partnerji enostavno ne vidimo možnosti, da bi lahko svoje temeljne programske odločitve realizirali”.

Na izrecno vprašanje ali vidite možnost za rekonstrukcijo vlade, pa je Tonin dvakrat ponovil, da te možnosti ne vidi:

“Jaz te možnosti ne vidim. Jaz te možnosti ne vidim, ker je ogromno stvari enostavno preveč zapletenih. Da bi prišlo do kakršenkoli rekonstrukcije vlade, moraš imeti voljne partnerje. To pomeni, da bi se del sedanjih koalicijskih partnerjev odločil za kakšno drugo vlado. Da bi nastala kakšna druga vlada, je po vseh mojih pogovorih, ki sem jih imel, problem ena oseba. Ta oseba ne misli spreminjati svojih pozicij, tako da jaz v sedanji konstelaciji ne vidim nobenih možnosti, da bi prišlo do kakršnekoli druge vlade.”

Ker novinarji, ki so včeraj krožili po parlamentu, niso dobro razumeli Tonina naj povemo, da je Janez Janša že dvakrat zavrnil možnost, da bi desnica sestavila vlado, ki je ne bi vodil sam osebno. Prvič se je to zgodilo po akciji protikorupcijske komisije pod vodstvom Gorana Klemenčiča leta 2012, ko so koalicijski partnerji takrat predlagali Janši naj se umakne kot predsednik vlade in da bi koalicija delovala naprej.

Druga možnost je bila po volitvah leta 2018, ko naj bi potekali pogovori o tem, da bi nastala levo -desna koalicija, v kateri bi sodelovala tudi takratna SMC, takrat še pod vodstvom Mira Cerarja in SAB – stranka Alenke Bratušek. Vendar je vse skupaj padlo v vodo, čeprav naj bi bila koalicijska pogodba že sestavljena prav tako pa tudi razdeljena ministrska mesta, ker je Janša zavrnil možnost, da bi vodenje vlade in koalicije prepustil nekomu drugemu.

Sodeč po včerajšnji izjavi Tonina pa tudi na novo nastala situacija ne dopušča opcij za rekonstrukcijo. Možnosti za novo vlado niso realne, saj naj bi za morebitno sodelovanje v novi rekonstruirani desni vladi morebitne koalicijske partnerice sedanje vlade zavrnile opcijo, da bi vlado vodil Janez Janša. In kot je dejal Tonin “ta oseba”, Janše ni hotel izrecno imenovati, kar je zmedlo novinarje, “ne misli spreminjati svojih pozicij”, tako da v sedanji konstelaciji ne vidi nobenih možnosti, da bi prišlo do kakršnekoli druge vlade.

COMMENTS

Wordpress (0)